• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 35: Belastingdienst te streng bij kleine fouten zzp'ers, FNV wil einde aan zzp-schijnconstructies winkelbranche en zzp’ers dupe faillissement Dinner Train

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Belastingdienst te streng bij kleine fouten zzp'ers

Ruim een derde (36%) van de zzp’ers en mkb’ers vindt de Belastingdienst overdreven streng reageren op kleine fouten. Drie op de vijf (59%) kleine ondernemers vinden dat de Belastingdienst te snel met (dreiging met) boetes en boeterente komt. De communicatie die men hierover ontvangt ervaart men vaak als (te) hard en dwingend. Ofwel: u móét betalen.  

Dit blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van de Inspectie Belastingen, Toeslagen en Douane, dat de ervaringen van zzp’ers en mkb’ers in de contacten met de fiscus in kaart heeft gebracht. Gemiddeld geven zzp’ers en mkb’ers de Belastingdienst een 6,5 als rapportcijfer. De ondernemers die een hoger cijfer geven, noemen de Belastingdienst 'netjes, snel en deskundig'. Bij onvoldoendes wordt gezegd dat men rigide beslissingen, onduidelijke communicatie en beperkte bereikbaarheid van de Belastingdienst ervaart.

Driekwart (78%) van de ondernemers die onrechtvaardige beslissingen van de Belastingdienst ervaart, geeft aan daar (veel) last van te hebben. Een ruime meerderheid (92%) van de ondernemers verwacht van de Belastingdienst dat ze op een gelijkwaardige manier worden aangesproken en behandeld. En niet op een dwingende toon. Zzp’ers en mkb’ers vinden het frustrerend dat ze niet direct contact op kunnen nemen met de persoon bij de Belastingdienst die over hun casus gaat. Ook frustreert het hen wanneer de Belastingdienst een terugbelafspraak niet nakomt.

Volgens de ondernemers mag het betalingsproces minder zwart-wit. Als een bedrag niet op tijd binnen is, hoeft dat nog niet te betekenen dat de zzp’er of mkb’er volledig in gebreke is gebleven. De Belastingdienst zou eerst kunnen vragen of er iets mis is gegaan en de ondernemer de mogelijkheid geven zijn fout te herstellen. Ook stelt men voor dat de Belastingdienst meer rekening houdt met de betalingsgeschiedenis, waarbij loyale betalers eerder het voordeel van de twijfel krijgen. Tot slot, mag volgens de ondernemers het kunnen aangaan van een betalingsregeling makkelijker gemaakt worden.

Bronnen: Taxence.nl en Ipsos

FNV wil einde aan zzp-schijnconstructies winkelconcerns

Vakbond FNV roept in een brief aan koepelorganisatie INretail de winkelconcerns op om direct te stoppen met schijn-zzp-constructies. Volgens de vakbond zijn de schijnconstructies 'ondermijnend' en dienen de winkelondernemingen werknemers in loondienst te nemen.  

Volgens FNV ontduiken grote winkelconcerns als H&M, MediaMarkt en Zara belasting en premies door medewerkers een zzp-contract aan te bieden. Dat gebeurt vaak via schijn-zzp-platforms als YoungOnes. Linda Vermeulen, bestuurder van FNV Winkelstraat: “Je hoeft geen arbeidsjurist te zijn om te weten dat de mensen die bij H&M de kassa bedienen en de kleding terughangen in de winkel gewoon werknemers zijn en geen zelfstandig ondernemers.”

Lees ook het artikel: Wanneer ben je als zzp’er schijnzelfstandig?

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer strenger controleren op schijnzelfstandigheid bij zzp'ers. FNV heeft al afspraken gemaakt met sommige ondernemingen, zegt projectleider aanpak schijnzelfstandigheid Sharon Bandell. “We hebben met Royal FloraHolland goede afspraken gemaakt om te stoppen met schijn-zzp bij de mensen die met de trekker de bloemenkarren versjouwen. Ook bij IKEA hebben we afspraken gemaakt om volledig te stoppen met schijn-zzp en medewerkers die regulier werk doen een vaste baan bij IKEA aan te bieden. En kinderopvangconcern BLOS wil professionals weer in dienst nemen.”

Op 5 september is er in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over het opheffen van het handhavingsmoratorium van de Wet DBA per 1 januari 2025. De Belastingdienst gaat dan actiever handhaven op schijnzelfstandigheid. De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) laat voorafgaand hieraan in een position paper weten tegen deze opheffing te zijn, zolang er geen nieuwe regelgeving is. VZV pleit voor gerichte handhaving, op basis van duidelijke regeling als een rechtsvermoeden van werknemerschap met een tariefgrens als richtsnoer.   

Bronnen: FNV.nl en Accountancy Vanmorgen

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

Meer over de wet DBA / VBAR helpdesk
Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Dinner Train failliet, zzp’ers aangewezen op curator

Dinner Train, aanbieder van luxe diners in rijdende treinen, is deze week failliet verklaard. Het bedrijf werkte vooral met zzp’ers, die in sommige gevallen nog duizenden euro’s tegoed hebben. De zzp’ers moeten aansluiten in de rij van schuldeisers, net als de Belastingdienst en consumenten die al betaald hebben voor ritten die niet (meer) zijn uitgevoerd. De curator gaat bekijken of Dinner Train een doorstart kan maken.

Het nieuws overvalt ook de FNV, dat juist bezig was de druk op te voeren richting onderneming Dinner Train om ingehuurde zzp’ers naar behoren te betalen. De vakbond kreeg al langer klachten binnen dat diverse zzp’ers al een tijd niet meer werden uitbetaald.

Dinner Train sprak eerder al van betalingsachterstanden. Het bedrijf schrapte onlangs alle ritten, met als reden 'technische problemen met de rijtuigen'. Mensen hoorden kort voor vertrek, of soms helemaal niet, dat hun geboekte trein niet meer zou rijden. Verschillende gedupeerden klopten bij het consumentenprogramma Radar aan.

De schuldeisers worden in een bepaalde volgorde uitbetaald. De Belastingdienst, de curator en de medewerkers zijn als eerste aan de beurt. Vervolgens is de consument aan de beurt. Voor hen is de kans op terugbetaling klein. De rechter heeft een curator aangewezen die gaat bekijken of het bedrijf een doorstart kan maken.

Bronnen: NU.nl en Radar  

Aantal zzp’ers in de journalistiek loopt terug

Het aantal fulltime zzp’ers dat werkzaam is in de journalistieke sector is het afgelopen halfjaar opnieuw iets teruggelopen, van 6.812 in het eerste kwartaal van 2024 naar 6.684 freelance journalisten in het derde kwartaal van dit jaar. Het totaal aantal zzp’ers in de journalistiek is tussen het vierde kwartaal van 2023 en het derde kwartaal van dit jaar met 5,89% gedaald.

Dit blijkt uit de NVJ Arbeidsmarktmonitor, op basis van cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). In het grootschalige onderzoek naar de journalistieke arbeidsmarkt, is onder andere ingezoomd op de positie van zzp’ers in deze sector. De groep freelance journalisten die parttime werkt, is het afgelopen halfjaar juist groter geworden. De KvK ziet zzp’ers die minder dan 15 uur per week werken als zelfstandigen als parttimers. Of zij naast hun zzp-schap een baan hebben of gewoon parttime werken is niet bekend.

Lees ook het artikel: Aan de slag als deeltijd-zzp’er? Hier moet je op letten!

De meeste freelance journalisten wonen in de Randstad, specifiek in de provincies Noord-Holland (2.323), Zuid-Holland (1.180) en Utrecht (1.000). In iedere Nederlandse provincie daalt het aantal zzp-journalisten, met uitzondering van de provincies Zeeland, Drenthe en Friesland. In Zeeland wonen nog altijd de minste journalistieke zzp’ers. 

Bron: Villamedia.nl

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Fiscale hulp?

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?

ZZP Agenda