• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 40: Coulantere handhaving op schijnzelfstandigheid, voorlichtingscampagne 'wel of niet zzp’er' en aantal jonge zzp’ers fors toegenomen

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Coulantere handhaving op schijnzelfstandigheid

De Belastingdienst moet in ieder geval één jaar risicogericht gaan handhaven op schijnzelfstandigheid. Daarbij moet de focus liggen op het opleggen van naheffingen en probleemgevallen, zoals gedwongen zelfstandigheid, onderbetaling, evidente schijnzelfstandigen en arbeidsmigratieconstructies. Dit staat in een motie die deze week door de Tweede Kamer is aangenomen. 

Een tweede aangenomen motie stelt dat de Belastingdienst ruimte moet krijgen 'om de menselijke maat toe te blijven passen in het toezicht als er evident sprake is van onbewuste of onopzettelijke overtreding van de arbeidswetgeving bij opdrachtgevers of zelfstandigen'. De Tweede Kamer wil dat de regering in de handhaving coulant omgaat met onbewust onbekwame zelfstandigen en bij hen niet direct overgaat tot het opleggen van boetes.

De Tweede Kamer wil ook dat de Belastingdienst vóór 1 november een duidelijk afwegingskader voor handhaving publiceert. In een vierde aangenomen motie wordt de regering opgeroepen te faciliteren dat vooroverleg over beoordeling van arbeidsrelaties een belangrijk onderdeel wordt van het verkrijgen van duidelijkheid vooraf en al goedgekeurde modelovereenkomsten effectief van kracht te laten blijven. Een vijfde motie die door de Kamer is aangenomen moet ervoor zorgen dat er per 1 januari 2025 géén schijnzelfstandigen meer werkzaam zijn bij de rijksdienst. Alle moties moeten de onrust onder zzp’ers en opdrachtgevers wegnemen, aldus de Tweede Kamer.  

Lees ook de blog: Wat kun je doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen als zzp'er?

De Tweede Kamer wil dat de overheid zelf het goede voorbeeld geeft. Zo werken er bijvoorbeeld 759 schijnzelfstandigen binnen de dienst Toeslagen en 756 specifiek bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Cijfers die minister Eelco Heinen van Financiën heeft bevestigd. De inzet van zelfstandigen bij een organisatie die onder het ministerie van Financiën valt, ligt gevoelig. Ook de Belastingdienst valt namelijk onder datzelfde ministerie. En het zijn belastinginspecteurs die vanaf 2025 moeten gaan controleren of andere bedrijven, organisaties en instellingen zich wel aan de wet DBA houden bij de inhuur van zelfstandig personeel.

Bronnen: Taxence.nl, Salaris Vanmorgen en RTL.nl

Rijksoverheid lanceert publiekscampagne voor zzp’ers

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid start met een voorlichtingscampagne om meer duidelijkheid te verschaffen wanneer iemand zzp’er is of in loondienst is. Er is onder meer op de website van de rijksoverheid een menu 'aanpak schijnconstructies' aangemaakt. Centraal op deze site is een keuzetool die werkgevers en werkenden in staat moet stellen zelf te beoordelen of een opdracht door een zzp’er kan worden gedaan.  

De tool stelt tien vragen, waarbij de invuller moet aangeven wat in zijn of haar situatie van toepassing is. Vragen over werkzaamheden en werktijden, de duur van de werkzaamheden, wie welke werkzaamheden verricht, wat voor soort werkzaamheden worden verricht en of het werk persoonlijk wordt verricht. Andere vragen gaan over de beloning, de hoogte van de vergoeding, het commercieel risico, het aantal opdrachten en opdrachtgevers en als laatste het resultaat van de werkzaamheden.

Er komt geen specifiek oordeel uit de keuzetool. Als na het invullen van alle vragen het antwoord op 'werken binnen loondienst' wijst, krijgt de invuller het advies 'Ga samen het gesprek aan voor het juiste contract'. Bij de keuzetool staan ook tien kenmerken die wijzen op een opdracht voor een zelfstandige en tien kenmerken die duiden op loondienst. Het leidt overigens niet tot een finaal oordeel 'wel/niet zzp'. De criteria moeten altijd in samenhang worden bekeken. Dit schept alsnog enige onduidelijkheid.

Bron: ZiPconomy.nl

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

Meer over de wet DBA / VBAR helpdesk
Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Aantal jonge zzp’ers fors toegenomen

Het aantal zzp’ers onder de 30 jaar is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Deze groep jonge zzp’ers beslaat inmiddels 12,7% van het totale aantal zelfstandigen zonder personeel. Dit blijkt uit de Talent Monitor, een onderzoek van Intelligence Group en HeadFirst Group. Nederland behoort met deze cijfers tot de Europese top, samen met landen als Malta, Slowakije en Litouwen. In buurland België is er juist een afname (met 4%) van het aantal jonge zzp’ers te zien.

Nederland en België gaan wel hand in hand met het bovengemiddelde aandeel hoogopgeleide zzp’ers. De Lage Landen springen boven het Europese gemiddelde (39,1%) uit. In Nederland is 36,4% van de beroepsbevolking hoogopgeleid, terwijl 48,5% van de zzp’ers hoogopgeleid is. In de Europese Unie is bijna een derde van de zzp’ers 55 jaar of ouder (31,7%). Deze groep is ruim drie keer zo groot als de groep onder de 30 jaar. In de afgelopen tien jaar is het aantal 55-plus zzp’ers jaarlijks met 1,4% gegroeid. De groei van zzp’ers onder de 30 jaar ging de laatste vijf jaar iets sneller: 1,7% per jaar. De stijging in Nederland lag met 0,7% onder dat gemiddelde.

Europa telt momenteel bijna twintig miljoen zzp’ers, wat neerkomt op 8,8% van de totale beroepsbevolking. Waar de Nederlandse zzp-markt al jaren groeit met minimaal 1,4%, blijft het aandeel zzp’ers in Europa redelijk stabiel. Marion van Happen, CEO van HeadFirst Group: “Deze cijfers bevestigen dat de Nederlandse arbeidsmarkt een unieke positie heeft binnen Europa. Dit inzicht helpt internationale opdrachtgevers die hun wervingsstrategieën willen afstemmen en zzp’ers die inzicht willen krijgen in de unieke kenmerken van hun vakgebied in Nederland vergeleken met andere Europese landen.”

Bron: ZiPconomy.nl

Onderzoek financiële gevolgen zzp-beleid in creatieve sector

Het kabinet gaat onderzoeken wat de financiële gevolgen van het zzp-beleid zijn op zelfstandigen in de creatieve en culturele sector. Deze belofte deed minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze week aan de Tweede Kamer. De minister komt hiermee tegemoet aan een oproep van de Kunstenbond en de Creatieve Coalitie. 

“De culturele en creatieve sector levert een belangrijke bijdrage aan onze welvaart, welzijn en toekomstig verdienvermogen en bestaat voor de helft uit zzp’ers”, zegt Peter van den Bunder van de Kunstenbond. “Hoewel schijnzelfstandigheid en onderbetaling voorkomen, zijn er ook veel echte ondernemers. Daarnaast is de overheid een grote financier van de culturele en creatieve sector, maar die is van plan om te bezuinigen. Dat betekent minder omzet. Daarnaast heeft de sector te maken met lastenverzwaringen door de btw-verhoging.”

De Sociaal-Economische Raad (SER) benadrukte eerder al de kwetsbare arbeidsmarktpositie van deze groep. Uit onderzoek blijkt dat veel zzp’ers in deze branche een laag inkomen hebben, gemiddeld € 17.500 per jaar. De Kunstenbond en Creatieve Coalitie stellen dat de verplichte AOV en btw-verhoging (van 9% naar 21%) de zzp’ers gaan raken. Veel culturele organisaties kunnen geen btw aftrekken, waardoor het fors duurder wordt om creatieve zzp’ers in te huren. 

Van den Bunder: “Dit kan leiden tot minder werk voor de zelfstandigen en minder culturele activiteiten voor het publiek. Daarbovenop komen nog forse veranderingen in het arbeidsmarktbeleid. Denk aan het opstarten van handhaving op schijnzelfstandigheid, de invoering van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen en de afbouw van de zelfstandigenaftrek. Alles bij elkaar is de kans op marktverstoring en verlies van werk en inkomen van veel creatieve zzp’ers hoog.”

Bron: ZiPconomy.nl

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

ZZP Agenda