• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 37: Een overgangsjaar zonder boetes, zelfstandigenorganisatie vreest voor zorginfarct en één op vijf freelance journalisten prefereert loondienst

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Een overgangsjaar zonder boetes

Werkgevers die zzp'ers inzetten voor werk dat zij niet echt zelfstandig uitvoeren, krijgen volgend jaar nog geen boete opgelegd. Voorwaarde is wel dat zij kunnen aantonen dat zij 'stappen zetten' tegen schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst gaat de zzp-wet vanaf het nieuwe jaar 'niet hysterisch controleren', zegde staatssecretaris Folkert Idsenga afgelopen donderdag toe aan de Tweede Kamer, maar de inspecteurs gaan zich wél richten op sectoren waar veel schijnzelfstandigheid is.  

De staatssecretaris erkent dat het vooruitzicht op handhaving van de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid vanaf 1 januari 2025 tot veel onrust leidt bij zelfstandigen en opdrachtgevers. Hij ziet dat veel bedrijven druk bezig zijn met voorbereidingen en aanpassingen. Er komt daarom een overgangsperiode van één jaar, waarin opdrachtgevers géén boete krijgen als zij kunnen aantonen te goeder trouw te zijn. Zij krijgen eerst een waarschuwing. 

Ook bij de overheid werken zzp'ers, terwijl er volgens de wet eigenlijk een dienstverband zou moeten zijn. Bij de Belastingdienst alleen al gaat het naar schatting om duizend mensen. “Het moet bij de Rijksoverheid ook gewoon afgelopen zijn”, zegt minister van Sociale Zaken Eddy van Hijum. “Wat niet betekent dat er geen tijdelijke krachten of zzp'ers meer mogen werken, maar het moet wel goed onderbouwd zijn.” Daarbij wordt een uitzondering gemaakt voor de zzp'ers die nodig zijn voor de afhandeling van het toeslagenschandaal en anders zouden vertrekken.

De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) stelt dat een overgangsjaar zonder boetes de onrust in de markt niet wegneemt. Voorzitter Cristel van de Ven: “Dat het kabinet niet doof blijkt voor geluiden uit de markt doet ons deugd, maar het gebaar om het eerste jaar geen (vergrijp)boetes op te leggen is onvoldoende om opdrachtgevers en zelfstandigen de duidelijkheid te verschaffen die nodig is om met elkaar te kunnen blijven samenwerken.”

Om de arbeidsmarkt voor te bereiden op de opheffing van het handhavingsmoratorium, voorziet de Belastingdienst in aanloop naar 1 januari 2025 opdrachtgevers en zzp’ers van informatie en praktische hulp. De komende maanden wordt dit via informatiesessies, webinars en bedrijfsgesprekken voortgezet. Ikwordzzper.nl heeft op 23 september een webinar 'Handhaving wet DBA en de (concept) wet VBAR, dit betekent het voor jou als zzp’er en opdrachtgever', waarvoor je je als zzp’er gratis kunt inschrijven.   

Bronnen: Business Insider, NOS.nl en ZiPconomy

Zelfstandigenorganisatie vreest voor zorginfarct

Vereniging van Zelfstandig Ondernemers in de Zorg vreest voor een zorginfarct als de Belastingdienst serieus gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. Volgens voorzitter Rene Dongelmans 'rennen mensen in de zorgsector weg door slecht werkgeverschap'. Hij vindt het vervelend dat zzp'ers worden weggezet als uitvreters. “We worden geframed als asocialen, maar dat zijn we helemaal niet.”

Dongelmans, van beroep psychiatrisch verpleegkundige en zzp’er uit overtuiging, wil graag in gesprek over een betere manier voor zelfstandigen om bij te dragen aan het sociale stelsel. “Maar dwing ons niet in dienstverbanden die we niet willen.” Hij stelt vast dat werkgevers in de zorg decennialang veel te lage lonen hebben betaald, en hun mensen hebben gedwongen met onwerkbare roosters te werken. Volgens hem hebben de managers mensen de zelfstandigheid in geduwd. “Beleidsmakers werken niet in de zorg, maar aan de zorg. Zij maken de roosters en zitten zelf elke kerst, Pasen en Pinksteren thuis. Dat soort slecht werkgeverschap heeft ervoor gezorgd dat mensen zijn weggerend.”

Lees ook het artikel: Wat kun je doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen als zzp'er?

Een veelgehoorde klacht van tegenstanders van zzp’ers, is dat zij zorgen voor een sneeuwbaleffect van de tekorten in essentiële sectoren zoals in de zorg. “Onterecht”, vindt Nadine Klokke, CEO van Knab: “Dit is de schuld van het systeem. Waarom wordt er niet gekeken naar de reden waarom mensen gaan zzp’en in de eerste plaats? Het is onterecht om de schuld van de tekorten in de zorg maar op het bordje van de zelfstandigen te gooien. Er is zoveel meer aan de hand.”

Zo zou er in de eerste plaats naar de arbeidsvoorwaarden van personeel in vaste dienst moeten worden gekeken. Meer invloed op roosters, meer uren of betere secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen er volgens eerder onderzoek al voor zorgen dat mensen stoppen met zzp’en en terug in loondienst gaan.

Bronnen: EenVandaag en WNL

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

Meer over de wet DBA / VBAR helpdesk
Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

20% freelance journalisten prefereert loondienst

Iets meer dan 20% van de freelance journalisten wil eigenlijk liever in loondienst werken. Dit percentage ligt hoger dan in andere branches, blijkt uit grootschalig onderzoek in het kader van de NVJ Arbeidsmarktmonitor.  

Waar in andere branches gemiddeld 10% van de freelancers een baan in loondienst prefereert, is dat in de journalistiek het dubbele. Voor jongere freelancers en schrijvende zzp’ers willen vaker een vaste baan. Bijna 40% van de journalistieke zzp’ers tot 30 jaar geeft de voorkeur aan een dienstverband. Onder freelance journalisten tussen de 31 en 40 jaar oud is dat ongeveer een kwart.  

Deze trend waarbij jonge zzp’ers liever in loondienst zijn dan ouderen is vergelijkbaar met andere branches. Uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2023 van TNO blijkt dat 12,5% van de zzp’ers onder de 34 jaar liever een vaste baan heeft. Des te ouder de leeftijdsgroep, des te meer dat percentage afneemt.  

Bron: ZiPconomy.nl

Ook mondzorg uit zorgen over handhaving Wet DBA

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) waarschuwt in een brief aan de Tweede Kamer voor de continuïteit van de mondzorg, als de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 weer gaat handhaven op de Wet DBA. Ofwel de wet die schijnzelfstandigheid van zzp’ers moet tegengaan. “We vrezen oplopende tandartstekorten en een gebrek aan flexibele krachten die ziekte en drukte kunnen opvangen.”

De KNMT denkt dat het einde van het handhavingsmoratorium leidt tot een gebrek aan waarnemers en een uitstroom van tandartsen. En dat terwijl er nu al een tekort is. “Het gaat ons daarbij om de flexibele schil van zelfstandige tandartsen, die zorgen voor vervanging bij ziekte en overlijden, tijdelijk toegenomen zorgvraag of specifieke kennis inbrengen in praktijken. Een groep die wel degelijk zelfstandig het beroep uitoefent maar toch gedwongen lijkt te worden om in loondienst te gaan.”

“Het is zeer twijfelachtig of er onder de Wet DBA voldoende zzp’ers overblijven die ziekte en drukte kunnen opvangen – met alle gevolgen van dien. Zeker in regio’s in Nederland waar nu al te weinig tandartsen zijn kan dit ertoe leiden dat praktijken moeten overschakelen op noodroosters of de deuren (tijdelijk) helemaal moeten sluiten”, aldus de KNMT. Die de Kamer heeft laten weten dat de inzet van een flexibele schil van zzp’ers in de mondzorg mogelijk moet blijven.

Bron: KNMT

Webinar over wet DBA en (concept) VBAR

Door het opheffen van het handhavingsmoratorium op 1-1-2025 is het onrustig in zzp-land. Dat merkt ook ZZP Expert Martijn Pennekamp bij de Wet DBA en VBAR helpdesk van Het Ondernemerscollectief. "Iedere dag ontvangen wij mailtjes en telefoontjes met vragen over de wet DBA en wat nu precies die nieuwe wet VBAR voor consequenties heeft", geeft Pennekamp aan. Dit heeft hem doen besluiten om samen met dr Sjanne Marie de Vries (de Gouden Schil) en Bastiaan van Rossum (MeesterRecht) een webinar te geven aan opdrachtgever en opdrachtnemers die vragen hebben over deze wetgeving.

Het webinar vindt plaats op 23 september om 19:00, deelname is gratis. Aanmelden kan via deze link.

 

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Juridische service

Juridische service

Heb je twijfels of een vraag over een overeenkomst, modelcontract of heb je een geschil? Heb je een juridisch probleem? Neem dan snel contact op het de juridische helpdesk van Het Ondernemerscollectief: daar kun je terecht als je een vraag hebt of advies wilt.

ZZP Agenda