• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 5: Groei aantal zzp’ers: jongeren willen ondernemen, lokale politici die ook zzp’er zijn mogen hun privéadres afschermen en wildgroei aan leefstijlcoaches

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Groei aantal zzp’ers: jongeren willen ondernemen

De explosieve groei van het aantal zzp’ers is een gevolg van het veranderende beeld van ondernemen, vooral bij jongeren, zegt adviseur van de KvK Willeke Leensma. “Vroeger was het heel bijzonder als je die stap zette, tegenwoordig is het doodnormaal. Jongeren willen onafhankelijk en flexibel zijn en denken: ik probeer het gewoon, lukt het niet, dan schrijf ik me weer uit.” Volgens Leensma hebben jongeren vaak minder financiële verplichtingen waardoor ze een gokje kunnen wagen. “Voor 30- en 40-plussers ligt dat vaak anders, maar ook zij vinden hun manier door naast hun baan parttime te zzp’en om te kijken of het van de grond komt.”

Lees ook het artikel: Aan de slag als deeltijd-zzp’er? Hier moet je op letten

Tussen het derde kwartaal van 2021 en hetzelfde kwartaal van 2022 groeide het aantal zelfstandige ondernemers van 15 tot 75 jaar met 127.000 naar 1,2 miljoen, blijkt uit cijfers van het CBS. De KvK ziet vooral het aandeel jonge zzp’ers hard groeien. Sinds 2017 steeg het aantal ondernemers van 21 jaar en jonger met 173% van 18.796 naar 51.396.

Volgens onderzoeker aan Tilburg University en zzp-expert Sjanne Marie van den Groenendaal komt de aantrekkingskracht voor het zelfstandig ondernemerschap voort uit een behoefte aan autonomie. “De grootste groep die zzp’er wordt, wil vrijheid. Zelf bepalen hoeveel, waar en wanneer ze werken. Ook de hang naar meer grip op de balans tussen werk en privé speelt vaak mee.” Aan de andere kant is het zzp’en topsport, meent Van den Groenendaal. “Naast het werk voor klanten, werk je ook voortdurend aan je bedrijf zelf. Denk aan het op orde houden van je administratie en het vergroten van je netwerk en expertise. Maar zzp’ers scoren hoog op werkgeluk en zijn over het algemeen heel blij en tevreden.”

Bron: AD

Lokale politici die ook zzp’er zijn mogen privéadres afschermen

Wethouders en gemeenteraadsleden die naast hun werkzaamheden voor de lokale politiek ook nog zzp’er zijn, kunnen voortaan hun woonadres laten afschermen in het Handelsregister. Dit geldt ook voor hun partner of andere huisgenoten die op hetzelfde adres woonachtig zijn. Het kabinet wil hiermee de veiligheid van lokale politici en hun gezinsleden vergroten.

Deze week ondertekenden minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken, de KvK en verschillende beroepsvereniging het convenant ꞌAfscherming bezoekadressen politieke ambtsdragersꞌ. Volgens de minister was dit hard nodig, maar is ook zorgelijk dat dit soort maatregelen nodig zijn. “Bedreigingen van politieke ambtsdragers, online én offline, zijn onacceptabel. Het afschermen van bezoekadressen in het Handelsregister maakt het werken voor bijvoorbeeld raadsleden en hun gezin veiliger. Dit helpt om hun woonomgeving te beschermen.”

Bijna de helft (49%) van de lokale politici heeft in 2022 te maken gehad met agressie of intimidatie. In 2014 was dit 26%. De meeste bedreigingen vinden via de sociale media plaats. Politieke ambtsdragers die naast hun werk ook actief zijn als ondernemer of zzp’er, kunnen hun privéadres laten afschermen in het Handelsregister. Voor mensen die kwaad in de zin hebben is het dan niet langer mogelijk om na te gaan waar zij wonen. Zzp’ers die hun vestigingsadres willen afschermen in het Handelsregister, kunnen hiervoor sinds vorig jaar juni terecht bij de KvK.

Bronnen: VPNGids en Rijksoverheid

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Ja, ik wil dit boek bestellen!
Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Bijna de helft minder ondersteunende zzp’ers in cultuursector

De coronapandemie van de afgelopen jaren heeft hard toegeslagen in de cultuursector. Van de 1.910 zzp’ers die in 2019 nog achter de schermen van de podiumkunsten werkten, zijn er in 2022 nog slechts 1.090 overgebleven. Bijna een halvering. Technici in de cultuurbranche zijn het dak opgegaan om zonnepanelen te leggen en in woningen warmtepompen te installeren. Vele publiekswerkers stapten over naar de zorg.

Dit blijkt uit de Cultuurmonitor 2002. Stichting Boekman, die cijfers en feiten verzamelt over de cultuursector, meldt ook dat het totale aantal zzp’ers en andere flexwerkers in de hele creatieve sector juist in deze periode met 8.000 toenam van 141.860 naar 149.830. De groei wordt deels toegeschreven aan de zelfstandige kunstenaars. Hun aandeel nam tussen 2010 en 2021 toe met 37%. In die periode groeide het aantal zzp’ers in de culturele en creatieve sector met 61%.

Het sinds maart 2022 lockdownloze jaar was een zwaar jaar voor de culturele sector, constateert de Boekmanstichting. Het publiek keerde terug, maar niet in de aantallen van voor corona. Ook kampt de sector met nieuwe problemen als gestegen energiekosten en inflatie.

Bronnen: Cultureel Persbureau en NRC

Wildgroei aan leefstijlcoaches in Nederland

Vele branches kampen met een fors personeelstekort, behalve in de coachingssector. In 2019 waren er volgens Bloomsite ongeveer 63.000 coaches in Nederland. In 2022 is deze trend doorgezet naar 75.000 coaches. Ofwel een stijging met 19%. Er is sprake van een wildgroei aan leefstijlcoaches in Nederland. In 2017 stonden er 1.474 zelfstandigen ingeschreven bij de KvK als leefstijlcoach, in 2022 waren dit er 5.443. Een stijging van maar liefst 270%.

Dit blijkt uit deze week gepubliceerd onderzoek van spaarplatform Raisin, dat cijfers opvroeg bij de KvK. Sinds 2013 ziet de KvK het aantal zelfstandige leefstijlcoaches jaarlijks groeien. Er is vooral sinds de coronapandemie sprake van een enorme stijging. In het eerste coronajaar begonnen 952 personen als zzp-leefstijlcoach. Dit kwam omdat veel mensen hun baan verloren. Tussen 2021 en 2022 kwamen er nog eens 559 leefstijlcoaches bij, waardoor er nu 31 zelfstandige leefstijlcoaches beschikbaar zijn per 100.000 Nederlanders. Ter vergelijking: er zijn gemiddeld 47 huisartsen per 100.000 inwoners.

Leefstijlcoach is een vrij beroep, waarvoor geen opleiding hoeft te worden gevolgd. Een lifestylecoach helpt anderen met het bereiken van bepaalde doelen. Zo heb je bijvoorbeeld spirituele coaches, burn-outcoaches, opruimcoaches, relatiecoaches en energiecoaches. Van de twintig grote gemeenten in Nederland bevinden de meeste leefstijlcoaches zich in Amersfoort: 50 per 100.000 inwoners. Op de plaatsen twee tot en met vijf staan Breda, Nijmegen, Amsterdam en Eindhoven.

Bronnen: Raisin en Het Parool

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Bereken jouw uurtarief

Bereken jouw uurtarief

Wil je weten wat jij overhoudt? Gebruik onze uurtarief calculator!

ZZP Agenda

november
04
Online | 19.00 uur

Succesvol starten als zzp'er