#ZZPUpdate week 9: Hoge Raad: ondernemerschap telt mee bij beoordeling arbeidsrelatie, zzp’ers steeds vaker gedwongen via bemiddelingsbureaus te werken, zzp-tarieven stijgen minder snel dan cao-lonen
Hoge Raad: ondernemerschap telt mee bij beoordeling arbeidsrelatie
De Hoge Raad heeft geoordeeld dat ondernemerschap een volwaardig criterium is bij het beoordelen van een arbeidsrelatie. Dit betekent dat bij de beoordeling van een zzp-constructie niet alleen gekeken wordt naar gezagsverhouding en inbedding in de organisatie, maar ook naar hoe zelfstandig iemand daadwerkelijk onderneemt. Dit kan gunstig uitpakken voor zelfstandigen die veel opdrachtgevers hebben en zelf hun tarieven bepalen.
Deze uitspraak kan invloed hebben op de handhaving van de wet DBA en biedt mogelijk meer duidelijkheid voor zowel zelfstandigen als opdrachtgevers. De Belastingdienst en beleidsmakers zullen naar verwachting deze nieuwe jurisprudentie meenemen in hun verdere handhavingsstrategie.
Zzp’ers steeds vaker gedwongen via bemiddelingsbureaus te werken
Steeds meer zzp'ers worden door opdrachtgevers gedwongen om via een bemiddelingsbureau te werken, ook als dit niet nodig is. Volgens nieuwe onderzoeken gebeurt dit vaak uit angst voor de wet DBA en mogelijke naheffingen. Dit leidt ertoe dat zzp’ers minder vrijheid hebben en soms onnodige kosten maken, zoals bemiddelingsfees.
Voor veel zelfstandigen betekent dit minder controle over hun eigen tarieven en contractvoorwaarden. Brancheorganisaties roepen op tot meer transparantie en stellen dat opdrachtgevers niet zomaar mogen eisen dat zzp’ers via een tussenpartij werken als er geen sprake is van schijnzelfstandigheid.
Uit nieuwe cijfers blijkt dat de tarieven van zzp’ers en gedetacheerden in 2024 minder hard zijn gestegen dan de cao-lonen van werknemers in loondienst. Hierdoor wordt het inkomensverschil tussen zelfstandigen en werknemers kleiner, wat kan leiden tot minder financiële voordelen voor zzp’ers.
Vooral in sectoren waar traditioneel veel zelfstandigen werken, zoals de bouw en de creatieve sector, blijft de tariefstijging achter. Dit kan op lange termijn invloed hebben op de aantrekkelijkheid van zelfstandig ondernemerschap, vooral als kosten voor verzekeringen en pensioenopbouw blijven stijgen.
40% van de zzp’ers merkt negatieve gevolgen van handhaving Wet DBA
Uit recent onderzoek blijkt dat 40 procent van de zzp’ers problemen ervaart door de handhaving van de Wet DBA. Dit varieert van onzekerheid over hun contracten tot het verliezen van opdrachten omdat opdrachtgevers het risico op naheffingen en boetes willen vermijden.
Er blijft veel onduidelijkheid rond de wet DBA en over wanneer iemand als schijnzelfstandige werkt. Dit zorgt ervoor dat sommige opdrachtgevers uit voorzorg geen zzp’ers meer inhuren, wat de werkgelegenheid voor zelfstandigen beïnvloedt. Brancheverenigingen pleiten voor heldere richtlijnen en meer maatwerk in de handhaving.
Ben jij als (startende) zzp'er op zoek naar een geschikt online boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.
Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.
Je bent ingelogd en kunt direct downloaden!
Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!