2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!
Stel: je raakt onverhoopt arbeidsongeschikt. Wat dan? Kom erachter wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou kan betekenen.
Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:
De Kunstenbond heeft de staat aansprakelijk gesteld voor de schade van zzp’ers in de cultuursector als gevolg van de coronamaatregelen. Volgens de belangenorganisatie werden zzp’ers onevenredig hard getroffen en onvoldoende gecompenseerd. De kunst- en cultuursector werd tijdens de pandemie langdurig en frequent gesloten, terwijl onduidelijk was hoeveel dat bijdroeg aan de coronabestrijding.
De Staat heeft onrechtmatig gehandeld, stellen de advocaten in de sommatiebrief van 33 pagina’s die afgelopen donderdag werd verstuurd naar de Staat en diverse ministeries. De schadeclaim is opgesteld door de Kunstenbond en 9 zzp’ers, die in totaal € 321.892 claimen. De Kunstenbond schat in dat er in totaal tienduizenden gedupeerde zzp’ers in de kunst zijn, en dat hun totale schade 1,6 miljard is.
De Kunstenbond wil dat de Staat een algemene compensatieregeling opzet voor de getroffen zzp’ers. Als er niet tijdig een serieus voorstel volgt, stappen de briefschrijvers naar de rechter. De bond roept zzp’ers op zich met hun schades te melden onder de noemer De kunst klaagt aan.
Bron: NRC
Ruim 4 op de 5 mkb-ondernemers kunnen zeer moeilijk nieuwe medewerkers vinden. Bijna een derde huurt zzp’ers of uitzendkrachten in. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van de KvK naar personeelskrapte onder mkb-ondernemers. De overgrote meerderheid van deze ondernemingen (96%) bestaat uit 2 tot 9 werkzame personen.
Ondernemers zoeken op verschillende manieren naar oplossingen voor hun personeelstekort. 55% schakelt het eigen netwerk in, 33% benadert ook familie, vrienden en kennissen voor werving, 27% zet een wervingscampagne op en 19% zet medewerkers in als ambassadeur. Ruim 40% van de mkb-ondernemers geeft aan zelf bij te springen en meer uren te werken. Of zij vragen de huidige medewerkers dat te doen.
Een deel (27%) geeft aan zzp’ers te willen inhuren. De kleine ondernemers denken ook aan werk uitbesteden (15%), een opdracht doorgeven aan een collega-ondernemer (11%) of het werk anders inrichten (10%).
Bron: CustomerFirst
Schoonmakend Nederland, de brancheorganisatie van de schoonmaaksector, heeft de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer in een brief geattendeerd op de verschillen in regelgeving tussen de zzp’er en de werknemer in loondienst. De belangenvereniging stelt dat dit tot een ongelijke concurrentiepositie in de schoonmaaksector leidt. Het aantal zzp’ers neemt gestaag toe, terwijl het aantal werkgevers stabiel blijft, schrijft Schoonmakend Nederland in de brief aan de Kamercommissie.
Het aantal zzp’ers in de schoonmaakbranche is in tien jaar tijd bijna verdubbeld, blijkt uit cijfers van het CBS. Waar er in 2012 ongeveer 7.465 zzp’ers actief waren in de schoonmaakbranche, komt het CBS in het eerste kwartaal van 2022 uit op een totaal van 14.610. Schoonmakend Nederland wijst op de verschillen in tarieven tussen zzp’ers en werknemers in loondienst en de verschillen in de Arbowet en toepasselijke regelgeving. De brancheorganisatie roept de Kamercommissie en minister Karien van Gennip op een einde te maken aan de ongelijkheid.
Bron: Service Management
De voorgenomen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers wordt door het kabinet op de lange baan geschoven. Het UWV en de Belastingdienst ervaren bij de invoering zoveel problemen dat de verplichte AOV pas ergens tussen 2027 en 2029 kan ingaan. Dit meldt het FD op basis van een brief van minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.
Lees ook het kennisartikel: Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
Het kabinet wil de verplichte AOV voor zzp’ers als maatregel tegen het financiële voordeel dat onverzekerde zzp’ers hebben ten opzichte van werknemers. Dit vloeit voort uit het pensioenakkoord dat het vorige kabinet sloot met vakbonden en werkgevers. Een obstakel bij de verplichte AOV voor zzp’ers is de duur van de eigenrisicoperiode (geen mogelijkheid te kiezen dan de standaardperiode van 12 maanden).
Andere zijn: geen mogelijkheid zelfstandigen en directeuren-grootaandeelhouders mét personeel uit te sluiten van de verzekeringsplicht en een opt-out en onderling waarborgfonds voor mensen die zich aanvullend willen verzekeren. Hiervan is nog niet duidelijk of dit wenselijk, uitlegbaar, uitvoerbaar en betaalbaar is.
Bron: De Ondernemer
Stel: je raakt onverhoopt arbeidsongeschikt. Wat dan? Kom erachter wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou kan betekenen.
Het registreren is niet gelukt. Waarschijnlijk ben je al geregistreerd met dit e-mailadres.