• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 26: Kunstsector blijvend beschadigd door uittocht zzp’ers, flexwerker is liever zzp’er dan uitzendkracht en geen voorrang meer voor zorg-zzp'er

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Kunstsector blijvend beschadigd door uittocht zzp’ers

De kunstsector is blijvend beschadigd door de coronapandemie. Er zijn onvoldoende mogelijkheden benut om het extreem grote aantal zzp’ers in deze sector voldoende te compenseren voor het wegvallen van werk. Hierdoor is er vanwege de uittocht van zzp’ers een blijvend tekort ontstaan van mensen achter de schermen, van productiewerkers en decorbouwers tot podiumtechnologen en pr-mensen.

Volgens kunstverslaggever Wijbrand Schaap van Cultuurpers is de flexibele schil tijdens de coronacrisis een eenvoudige bezuinigingsoptie gebleken. “Daardoor hebben zzp’ers deels hun heil moeten zoeken buiten de culturele en creatieve sector en keren zij mogelijk niet meer terug.”

De coronapandemie heeft het hardst toegeslagen in de podiumkunsten en beeldende kunst. In nieuw onderzoek van de Boekmanstichting wordt vermeld: “De zzp’ers in de culturele en creatieve sector hebben – op enkele uitzonderingen na bij vooral kleine en middelkleine organisaties – weinig geprofiteerd van de generieke en specifieke steunmaatregelen. Tussen 2019 en 2021 hebben de culturele organisaties lasten van zzp’ers vier keer zo sterk teruggebracht als de lasten van personeel in loondienst, ofwel 20% versus 5%.”

Bron: Cultureel Persbureau

Flexdocent moet in Brabant kiezen voor vast contract

Alle middelbare scholen in de provincie Noord-Brabant stoppen met de inhuur van flexdocenten via uitzendconstructies. Hiermee willen de schoolbestuurders de balans tussen medewerkers in vaste dienst en flexmedewerkers herstellen. Landelijk is circa 3,7% van de docenten in het voortgezet onderwijs zzp’er. Docenten in Brabant die nu nog op flexbasis werken, kunnen in veel gevallen een vast dienstverband krijgen, melden de scholen.

Volgens de schoolbestuurders proberen detacheerders actief docenten los te weken bij de ene school, om ze vervolgens weer te verhuren aan een school even verderop. Vooral voor tekortvakken als Nederlands, wiskunde en natuurkunde is sprake van een regionaal getouwtrek om schaarse docenten. De scholen betalen voor iedere inhuurdocent een opslag aan het uitzendbureau. “Dat is allemaal overheidsgeld”, zegt Martin van den Berg, directeur van het Christiaan Huygens College in Eindhoven en mede-initiatiefnemer van het besluit.

Van den Berg hoopt dat het initiatief in Brabant in de rest van Nederland navolging krijgt. Verschillende schoolbestuurders uit andere delen van het land hebben zich al bij hem gemeld met de vraag of zij het Brabantse model mogen kopiëren. Het moet volgens Van den Berg het einde inluiden voor het businessmodel van grote detacheerders als Maandag. Een deel van de onderwijzers kiest overigens uit vrije wil voor een detacheringscontract. Ze vinden het bijvoorbeeld prettig om op meerdere scholen te werken, of ze genieten van andere voordeeltjes zoals een leaseauto.

Bron: Trouw

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij als (startende) zzp'er op zoek naar een geschikt online boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Boekhoudpakketten vergelijken
Boekhoudpakketten vergelijken?

Flexwerker liever zzp’er dan uitzendkracht

De vraag naar uitzendkrachten neemt de komende jaren af, terwijl de zzp’er steeds aantrekkelijker wordt voor werkgevers en opdrachtgevers. Nieuwe regelgeving maakt uitzendwerk op termijn duurder en minder flexibel. Hierdoor ontstaat er een verschuiving naar andere flexibele arbeidsvormen als het zelfstandig ondernemerschap. Doordat de invoering van de verplichte AOV voor zzp’ers en handhaving op schijnzelfstandigheid voorlopig op de lange baan zijn geschoven, is het zzp-schap zowel voor bedrijven als werkenden een aantrekkelijk alternatief.

Na twee jaar van groei moet de uitzendbranche dit jaar rekening houden met krimp, stellen analisten van ING. De flexbranche kan dit jaar een afname van 3% in uitzenduren verwachten, gevolgd door een verder krimp van 2% in 2024. Flex-organisaties hebben sinds het tweede kwartaal van 2022 te kampen met een daling van de winstgevendheid, mede doordat hogere kosten niet volledig aan de klant kunnen worden doorberekend.

Er is sprake van een verschuiving naar het zzp-schap. In de huidige krappe arbeidsmarkt zien vooral studenten en scholieren een aantrekkelijk alternatief in online platformen als Temper en YoungOnes, waar ze hun opdrachten, werktijden en tarieven zelf kunnen bepalen. Volgens brancheorganisatie ABU waren deze studenten en scholieren voorheen goed voor circa 20% van de uitzendkrachten.

Lees ook het artikel: Bij hoeveel opdrachtgevers ben ik zelfstandig voor de Belastingdienst als zzp'er?

“Het is duidelijk dat de flexmarkt in de huidige vorm niet langer naar behoren functioneert”, stelt Katinka Jongkind, sectoreconoom Services bij ING Research. “Flexbedrijven ontkomen er niet aan om strategische keuzes te maken om in de toekomst bestaansrecht te hebben. Flexbedrijven kunnen met opleidingen, omscholen en loopbaanbegeleiding een grotere rol pakken op het gebied van arbeidsmobiliteit tussen krimp- en groeisectoren. Bijvoorbeeld door zich specifiek te richten op 50-plussers of zich te specialiseren in het omscholen van praktisch geschoold personeel.”

Bronnen: Business Insider en Transport Online

Geen voorrang meer voor zzp’ers in gehandicaptenzorg

Vaste werknemers in de gehandicaptenzorg krijgen voortaan voorrang bij het inroosteren van de diensten. Tot op heden hadden zzp’ers de eerste keuze bij het kiezen van de diensten. Het is een van de punten die is vastgelegd in de nieuwe cao voor de gehandicaptenzorg. De vakbonden en werkgevers hebben hier deze week een akkoord over bereikt.

Volgens de vakbonden zorgde de voorrangsbehandeling van zzp’ers ervoor dat de werkdruk voor het personeel in vaste dienst verder opliep, omdat zij met de zwaardere diensten bleven zitten. Vorige week zijn soortgelijke afspraken gemaakt bij het cao-akkoord voor medewerkers in de thuiszorg en de verpleeg- en verzorgingshuizen.

Vanaf september krijgen ongeveer 200.000 werknemers in de gehandicaptenzorg een loonsverhoging van 10%. Wie het minst verdient, gaat er 15% op vooruit. Daarnaast krijgen de medewerkers een hogere reiskostenvergoeding en onregelmatigheidstoeslag.

Bronnen: NRC.nl en NOS.nl

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Bereken jouw uurtarief

Bereken jouw uurtarief

Wil je weten wat jij overhoudt? Gebruik onze uurtarief calculator!

ZZP Agenda