• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 42: Laagste groei startende ondernemers, Knab lanceert hypotheek voor ondernemers en zzp'ers missen opdrachten door handhaving schijnzelfstandigheid

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Laagste groei startende ondernemers in de afgelopen 10 jaar

Het aantal startende ondernemers in Nederland bereikte in het derde kwartaal van 2024 het laagste punt in tien jaar. De Kamer van Koophandel registreerde slechts 59.105 nieuwe bedrijven, wat neerkomt op een daling van 7,8% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Tegelijkertijd is het aantal bedrijfsbeëindigingen sterk toegenomen, met een stijging van 15%, terwijl het aantal faillissementen met 38% groeide.

De daling in het aantal starters kan worden toegeschreven aan verschillende factoren. De markt is in veel sectoren verzadigd, wat nieuwe ondernemers ontmoedigt. Daarnaast speelt regelgeving een belangrijke rol, met name de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers die recent werd ingevoerd. Dit verhoogt de kosten voor zelfstandigen en maakt het minder aantrekkelijk om een bedrijf te starten.

Ondanks de daling in het aantal starters, is het belangrijk op te merken dat er nog altijd meer bedrijven worden gestart dan gestopt. Dit geeft aan dat er nog steeds ondernemingsactiviteit is, hoewel deze vertraagt. Veel experts wijzen erop dat de huidige economische omstandigheden, zoals hoge inflatie en stijgende rentetarieven, eveneens een remmende werking hebben op de groei van nieuwe bedrijven.

Bronnen: Accountant en Nederlands Dagblad

Zzp'ers missen opdrachten door strenge handhaving schijnzelfstandigheid

De opheffing van het handhavingsmoratorium voor zzp'ers zorgt voor bezorgdheid onder zelfstandigen. Marion van Happen, CEO van HeadFirst Group, stelt dat 25% van de hoogopgeleide zzp'ers al opdrachten heeft misgelopen door de strikte handhaving van schijnzelfstandigheid. De Tweede Kamer benadrukt het belang van een 'zachte landing' en de noodzaak van open communicatie tussen de Belastingdienst, opdrachtgevers en zelfstandigen.

Lees ook het artikel: Wanneer ben je als zzp'er schijnzelfstandig?

Ondanks dat 65% van de zzp'ers op de hoogte is van de aanstaande veranderingen, geven velen aan behoefte te hebben aan meer consistente en specifieke informatie. Deze onzekerheid kan leiden tot risicomijdend gedrag bij opdrachtgevers, wat de werkgelegenheid voor zelfstandigen verder onder druk zet.

Het is cruciaal dat betrokken partijen samenkomen om duidelijke richtlijnen te bieden, zodat zowel zelfstandigen als opdrachtgevers zich goed kunnen voorbereiden op de veranderingen die de opheffing van het moratorium met zich meebrengt. De gevolgen van deze handhaving mogen niet leiden tot een afname van opdrachten en een stilstand in de economie.

Bron: De Ondernemer

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

Meer over de wet DBA / VBAR helpdesk
Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Knab lanceert hypotheek voor ondernemers

Knab heeft een nieuwe hypotheek ontwikkeld die specifiek is ontworpen voor ondernemers, waarmee ze de toegang tot financiering willen vergemakkelijken. Traditioneel hebben zelfstandigen vaak moeite om een hypotheek te verkrijgen, omdat banken doorgaans strengere eisen stellen, zoals het overleggen van meerdere jaren aan financiële gegevens en belastingaangiften. Dit kan leiden tot een situatie waarin ondernemers in vergelijking met werknemers in het nadeel zijn.

Met de nieuwe hypotheek richt Knab zich op het huidige inkomen van ondernemers in plaats van op historische cijfers. Dit betekent dat de financiële situatie van het moment bepalend is voor het verkrijgen van een lening. Klanten kunnen hun hypotheek aanvragen via de Knab-app, die ook ondersteuning biedt bij het verzamelen van benodigde documenten.

De hypotheken zijn beschikbaar voor zowel starters als doorstromers en zijn bedoeld voor de aankoop van een woning. Knab hoopt met deze aanpak de toegankelijkheid van hypotheken voor zelfstandigen te vergroten en hen te helpen bij het realiseren van hun woonwensen. Deze ontwikkeling kan een belangrijke stap zijn in het verbeteren van de positie van ondernemers op de woningmarkt, waar zij vaak tegen obstakels aanlopen.

Bron: De Telegraaf

Snelgroeiende ondernemers hebben weinig vertrouwen in kabinetsbeleid

Snelgroeiende ondernemers in Nederland vertonen gebrek aan vertrouwen in het huidige beleid van het kabinet. Dit blijkt uit een recent onderzoek waarin ondernemers hun zorgen uiten over de impact van de beleidsmaatregelen, zoals belastingverhogingen en strenge regelgeving. Veel ondernemers voelen dat ze niet goed worden gehoord door de overheid, wat hun bereidheid om te investeren in hun bedrijven negatief beïnvloedt.

Het wantrouwen is vooral zichtbaar onder ondernemers die zich in een groeifase bevinden. Ze ervaren dat de ondersteuning vanuit de overheid achterblijft en vinden de huidige maatregelen onvoldoende om een positief ondernemersklimaat te waarborgen. Het kabinet heeft ambitieuze plannen gepresenteerd, maar ondernemers zijn van mening dat deze niet aansluiten bij hun behoeften en de realiteit van het bedrijfsleven.

Het onderzoek toont ook aan dat ondernemers zich zorgen maken over de stijgende kosten en de krapte op de arbeidsmarkt, wat hun groeimogelijkheden verder belemmert. De combinatie van deze factoren kan niet alleen de groei van individuele bedrijven in gevaar brengen, maar ook een bredere impact hebben op de Nederlandse economie als geheel. Het is belangrijk dat de overheid de stem van ondernemers beter opvangt en hun zorgen serieus neemt om het vertrouwen te herstellen.

Bron: FD

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij als (startende) zzp'er op zoek naar een geschikt online boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

ZZP Agenda

november
04
Online | 19.00 uur

Succesvol starten als zzp'er

november
13