Het was een nek-aan-nekrace, maar uit een poll van NUzakelijk is gebleken dat professionals liever zelfstandig werken dan in loondienst.
Van de bijna 1000 respondenten gaven 519 lezers van NUzakelijk.nl de voorkeur aan een bestaan als zelfstandig ondernemer. We vroegen ons eigen panel van ondernemersbloggers naar de grootste voor- en nadelen van een zelfstandig werkzaam bestaan.
Voordelen:
- Vrijheid en flexibiliteit
Met stip op één. Niet in een corset hoeven. Geen baas die in je nek hijgt. Je werk vormgeven rond je eigen kwaliteiten en voorkeuren. Doen waar je gelukkig van wordt.
“Ik hoef me niet te plooien naar de grillen, nukken en slechte gewoontes van een werkgever met een functieprofiel maar zonder een doel waar mijn hart sneller van gaat kloppen”, zegt Hennie Tibben, business coach voor zelfstandig werkende professionals.
- Resultaat en trots
Alle inspanningen die je verricht zie je direct terug. In geld natuurlijk, maar ook in prestaties. “Het geeft me een enorm gevoel van trots dat dit echt mijn bedrijf is”, aldus Emma Blanchard, oprichter van reisaanbieder Crusj en website Happzy.
- Overal kunnen werken
Overal waar internet is kunnen werken, geeft een gevoel van vrijheid. Onderweg, in een café of in het buitenland aan de rand van het zwembad, zoals seo-tekstschrijver André Gussekloo.
“Dankzij moderne technieken, Het Nieuwe Werken en globalisering is dat mogelijk – afhankelijk van het soort werk dat je doet, uiteraard.”
Bijkomend voordeel: nooit meer in de file of in een stampvolle trein. Je kunt werken vanuit huis en afspraken met klanten buiten de ochtend- en avondspits plannen.
- Ruimte voor creativiteit en ontwikkeling
Creatief bezig zijn en veel leren. “Dat zou ik ook doen als ik in loondienst zou werken, maar als ondernemer zijn de belangen groter en dat maakt dat ik mij er meer voor inzet”, aldus Nuhi Bunyak, eigenaar van het bedrijf South China Management Solutions.
Ook een voordeel: minder last van interne politiek. Geen tijd-, geld- en energieverslindende vergaderingen en randbezigheden, maar focus op de inhoud van het werk.
- Maatschappelijke betrokkenheid
Doordat je als ondernemer zelf de beslissingen neemt, kun je regelmatig een bijdrage leveren aan de maatschappij, oordeelt ons panel. Bijvoorbeeld in de vorm van sponsoring of door stageplaatsen aan te bieden. “Een ondernemer staat midden in de maatschappij”, zegt Robert Mekking, medeoprichter van adviesbureau MvR & partners.
- Positief netwerk
Het netwerk van ondernemers bestaat uit andere ondernemers. Iedereen kent de successen, maar ook de hindernissen en tegenslagen. Mekking: “In tegenstelling tot mijn ‘oude’ netwerk, is dit netwerk gericht op informatie delen, ervaringen uitwisselen en kansen delen. Kortom: elkaar helpen.”
- Afwisselend en spannend
Als zelfstandig ondernemer vervul je vaak allerlei functies ineen en/of werk je voor verschillende opdrachtgevers. Dat zorgt voor afwisseling.
De onzekerheid (zie nadelen) die ondernemen met zich meebrengt heeft ook een positieve kant: “Het feit dat mijn bestaan behoorlijk onzeker is, qua succes, inkomen en hoe ik dingen moet aanpakken, maakt mijn leven erg spannend”, zegt Bunyak.
Nadelen
Maar het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn als zelfstandig professional.
- Moeizame balans werk en privé (geen vakantie)
Je moet als kersverse ondernemer vooral niet denken dat het geld vanzelf met bakken op je bankrekening stroomt. Integendeel. Het is hard werken om succesvol te zijn en zelfs om je hoofd boven water te houden. Dat betekent: lange dagen en weken – 60 uur is het nieuwe fulltime – en geen vakantie.
- Alles zelf doen
De keerzijde van vrijheid en onafhankelijkheid: je moet alles zelf doen. Je bent verantwoordelijk voor de visie, de strategie, businessmodellen, marketing, sales, financiën, timemanagement, discipline enzovoort. De luxe om terug te vallen op een collega of specialist, heb je vaak niet.
- Administratie
Een van die dingen is: de administratie. Boekhouden, pensioen en verzekeringen regelen; de administratie is zo impopulair dat het door de ondernemers als apart nadeel wordt aangemerkt.
- Eenzaam
Het gemis van collega’s. Niet alleen vanwege het delen van lief en leed en even ouwehoeren, maar ook om te sparren of feedback te krijgen.
- Financiële onzekerheid
Afscheid van (financiële) zekerheid. In loondienst heb je altijd een vast inkomen en ben je in principe verzekerd van werk. Als zzp-er ben je volledig op jezelf aangewezen als het gaat om het binnenhalen van werk én inkomsten.
Bovendien is er geen vangnet. Als je in loondienst bent en je wordt ontslagen, kun je nog terugvallen op de WW. Die vlieger gaat voor zelfstandigen helaas niet op.
- Druk en afgunst
De druk om succesvol te zijn naar de buitenwereld is zwaar, zeggen sommige ondernemers. Daarbij kun je erachter komen dat niet iedereen je het succes gunt.
- Bureaucratie en papierwerk
Ondernemen brengt ook een papierwinkel met zich mee. “Een boksbal van de overheid”, zo omschreef een van de ondernemers het. Ook over de ‘dienstverlening’ van banken aan ondernemers worden weinig lovende woorden gesproken.
Bron: Nu.nl