• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 29: Meer stoppers en minder starters, zzp’ers vrezen komst zero-emissiezones in steden en zzp’ers doen nog te weinig aan cyberveiligheid

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Meer stoppers en minder starters

De Kamer van Koophandel ziet in het tweede kwartaal van 2024 een verdere toename van het aantal stoppende bedrijven en een afname van het aantal nieuwe ondernemingen. De KvK ziet vooral in de bouwsector en koeriersbranche een duidelijke terugloop.  De toename van het aantal faillissementen neemt ten opzichte van het eerste kwartaal wel af, signaleert de KvK in het Trendrapport Q2 2024.

In totaal stonden er op 30 juni 2024 2.554.436 vestigingen ingeschreven in het Handelsregister. Per saldo neemt het aantal bedrijven nog steeds toe: het aantal ligt in het tweede kwartaal van 2024 2,7% hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aantal starters bedroeg in het tweede kwartaal van dit jaar 61.864, een afname van 9,2% ten opzichte van hetzelfde kwartaal 2023 toen het er 68.161 waren. Het aantal stoppers nam juist met 12% toe (33.136 in Q2 2024) en het aantal faillissementen steeg met 15% (929 in Q2 2024) in vergelijking met een jaar eerder.

Lees ook het artikel: Belangrijke zaken om te regelen wanneer je begint als zelfstandig ondernemer

Ondernemersadviseurs van de KvK zien verschillende trends die terughoudendheid bij de starters veroorzaken. Het wordt vanwege betere cao’s weer aantrekkelijker gevonden om in loondienst te gaan. En veel (jonge) mensen kiezen volgens de KvK voor meer zekerheid om een bestaan op te bouwen. Ook de nieuwe zzp-wet en de aanstaande verscherpte handhaving van de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid dragen er niet aan bij om als starter aan de slag te gaan, stelt de KvK.

Opvallend is de stijging van het aantal stoppers in de koeriersbranche. “Een verklaring hiervoor kan de geruchtmakende uitspraak in 2023 van de Hoge Raad zijn, waarmee vast kwam te staan dat bezorgers van Deliveroo geen zzp’ers waren maar eigenlijk een arbeidsovereenkomst hadden. Dat heeft veel bezorgdiensten op scherp gezet”, meent ondernemer en bijzonder hoogleraar op de Tilburg University Josette Dijkhuizen. “Daarnaast is deze branche negatief in het nieuws geweest en zijn ondernemers mogelijk overgestapt naar een baan in loondienst of als ondernemer in een andere tak van sport.”

Bronnen: Kamer van Koophandel en NU.nl

Zzp’ers vrezen komst zero-emissiezones

Bijna de helft van de zzp’ers en mkb’ers (43%) vreest de komst van zero-emissiezones in het komend jaar. Vanaf 2025 mogen ondernemers in veel steden niet meer met een diesel bestelwagen rijden.  Daardoor moeten zij versneld overstappen naar een elektrische bedrijfswagen. “Dit vergt niet alleen veel uitzoekwerk en geregel, maar ook een investering”, zegt Patrick van Weert, productmanager bij ANWB Zakelijk.

ANWB Zakelijk heeft onderzoek verricht onder bijna vijfhonderd zzp’ers en mkb’ers. Daaruit komt naar voren dat de ondernemers niet staan te springen om een elektrische bedrijfswagen te kopen. Eén op de drie kiest ervoor om een elektrische bedrijfswagen te leasen. 27% van de zzp’ers en mkb’ers verwacht de overstap te bekostigen met eigen vermogen, terwijl 22% gedeeltelijk rekent op subsidies. Van Weert: “Leasen voelt voor veel ondernemers als de veiligste optie, omdat ze hun initiële investering behouden. Maar leasen drukt wel weer op de maandelijkse lasten, dus dit moet je goed overwegen als ondernemer.”

Lees ook het artikel: Wat is voor mij als zzp’er de beste optie voor zakelijk rijden?

Gemeenten mogen vanaf 1 januari 2025 een stadsgebied aanwijzen waar geen vervuilende bestelbussen en vrachtwagens meer mogen rijden. Bestelbussen en vrachtwagens die wél in deze zero-emissiezone mogen rijden, moeten uitstootvrij zijn. Wel geldt er voor een aantal voertuigcategorieën tot 2030 een overgangsregeling of een vrijstelling. Bovendien moeten ondernemers vanaf volgend jaar belastingheffing (bpm) betalen bij de aanschaf van een dieselbusje. Mede daardoor is momenteel sprake van een run op dieselbusjes.

Ondernemers maken zich tevens zorgen dat er vanuit de politiek mogelijk uitstel komt van de zero-emissiezones. Ook de termijnen waarop deze zones van kracht worden, verschillen in Nederland sterk per plaats. Desondanks adviseert Van Weert ondernemers om de investering van een elektrische bedrijfsbus wel te maken. “Degene die zich voorbereidt is nu al klaar voor de toekomst.”

Bronnen: BNR en Duurzaam-ondernemen.nl

Zakelijk of privé rijden?

Wat is voor jou als zzp'er voordeliger: een auto op de zaak of privé? Bereken het nu zelf!

Bereken: zakelijk of privé rijden?
Zakelijk of privé rijden?

Zzp’ers doen nog te weinig aan cyberveiligheid

Zzp’ers en mkb’ers nemen nog altijd onvoldoende basismaatregelen die nodig zijn voor een goede bescherming tegen cybercriminaliteit. Zo heeft ruim één op de drie kleine bedrijven (36%) geen automatische updates ingesteld op al hun met het internet verbonden apparaten. Dit zorgt voor een verhoogd risico, want kwaadwilligen zoeken actief naar manieren om via dergelijke beveiligingslekken binnen te dringen. 

Dit blijkt uit data van de CyberVeilig Check-tool van het Digital Trust Center (DTC), dat onderdeel is van het ministerie van Economische Zaken. Deze check is ruim 9.000 maal ingevuld door zzp’ers en mkb’ers uit verschillende sectoren. Software-updates bevatten vaak belangrijke verbeteringen en beveiligingsupdates voor de gebruiker. Als het installeren van de beveiligingsupdates wordt uitgesteld, wordt de beveiliging van het apparaat kwetsbaar.

Lees ook het artikel: Hoe wapen je je als zzp’er tegen cybercrime?

Het Digital Trust Center adviseert zzp’ers en kleine mkb’ers om alle aan internet verbonden apparaten in te stellen op automatisch updaten. Naast computers of smartphones moeten ook de printer, slimme deurbel, routers en andere slimme apparaten die verbonden zijn met het internet niet vergeten worden, waarschuwt DTC. Uit de data komen grote verschillen naar voren. Kleine bedrijven in de sectoren informatie/communicatie, zakelijke en financiële dienstverlening hebben hun cyberveiligheid beter op orde dan achterblijvende sectoren als onroerend goed, nijverheid en energie, handel, voervoer en horeca. Zzp’ers en mkb’ers kunnen aan het einde van de CyberVeilig Check hun eigen actielijst downloaden en aan de slag gaan met praktische instructies en tips. 

Bronnen: Computable.nl en Dutch IT Channel

Zorgorganisaties starten bemiddelingsbureau voor zzp’ers

Acht zorgorganisaties in Noord-Nederland starten een eigen bemiddelingsbureau voor zzp’ers. FAIR Noord is werkzaam in Friesland, Groningen, Drenthe en de kop van Overijssel. Het bureau heeft geen winstoogmerk. “Hoe meer organisaties en zzp’ers zich bij onze coöperatie aansluiten, hoe groter de besparing én impact op de kwaliteit van zorg zal zijn”, zegt Elze Vonk, bestuurder van Alliade.

De krapte op de arbeidsmarkt maakt het voor zorgorganisaties lastig om de roosters met het vaste personeel rond te krijgen. Voor openstaande diensten worden dan externe krachten ingehuurd. Commerciële bureaus schromen niet om tot € 10 per uur aan bemiddelingskosten te vragen voor zzp’ers. “Deze bedragen maken de kosten onbetaalbaar”, verduidelijkt Rob Vianen, HR-manager bij Vanboeijen (gehandicaptenzorg) en bestuurder van FAIR Noord. “Daarom hebben we besloten om een vuist te maken en het zelf te gaan doen.”

FAIR Noord gaat in september van start als eigen bemiddelingsbureau van acht zorgorganisaties. Het eigen team van recruiters matcht alleen zzp’ers die langer dan een jaar ondernemer zijn. Zzp’ers kunnen zich gratis aansluiten bij FAIR, zorgorganisaties betalen € 3 bemiddelingskosten per uur. Als de kostprijs is gedekt en er aan het eind van het jaar geld overblijft, stroomt dat bedrag weer terug naar de zorg. 

FAIR is een bewezen concept, naar voorbeeld van FAIR Brabant. In die regio hebben twintig aangesloten organisaties inmiddels miljoenen bespaard. Vianen: “FAIR Noord start met de bemiddeling van zzp’ers voor de gehandicaptenzorg en ouderenzorg. Maar we gaan voor zorg in de breedte. Hoe meer organisaties zich aansluiten, hoe beter.” FAIR hoopt hiermee ook een kwaliteitsslag op het vlak van de zorgverlening te maken.

Bron: Grootheerenveen.nl

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

ZZP Agenda

november
04
Online | 19.00 uur

Succesvol starten als zzp'er

november
13

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.