Bereken jouw uurtarief
Wil je weten wat jij overhoudt? Gebruik onze uurtarief calculator!
Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:
De meeste zzp’ers bouwen niet of nauwelijks pensioen op. Van alle zelfstandigen zonder personeel legt maar liefst 94% geen geld in bij een pensioenfonds. Dit blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van gegevens uit 2020. Ook ruim één op de acht werknemers legt nauwelijks geld in bij een pensioenfonds. Bij elkaar zijn het ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders die niet voor een pensioen sparen.
Lees ook het kennisartikel: Wat zijn je pensioenmogelijkheden als zzp’er?
Het zijn cijfers die DNB zorgen baren. In de groep zzp’ers zijn 40-minners, vrouwen en Nederlanders met een migratieachtergrond oververtegenwoordigd. Het beeld is de laatste jaren hetzelfde. Al jaren blijven de percentages van zelfstandigen en werkenden die geen pensioen opbouwen even groot. DNB ziet dat de meesten die in 2016 geen pensioen opbouwden, dat in 2020 nog altijd niet deden.
Bron: Nu.nl
Honderden vluchtelingen uit Oekraïne én Rusland zijn de afgelopen maanden in Nederland met een eigen onderneming gestart. Aan het begin van het derde kwartaal van 2022 stonden 534 mensen met een Oekraïens paspoort bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Ongeveer een kwart van hen is als starter geregistreerd. Daarnaast staan er 731 starters met Russische papieren ingeschreven bij de KvK. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met twee jaar geleden.
Meer dan 30.000 Oekraïense vluchtelingen gingen na hun komst naar Nederland als werknemer aan de slag. Ongeveer 40% van de naar ons land gekomen Oekraïners heeft een of ander arbeidscontract, zo blijkt uit cijfers van UWV. Meestal in de horeca en land- en tuinbouw. Degenen die al ondernemer in hun thuisland waren, willen in Nederland liever niet onder een baas werken. Het is niet toegestaan dat zij zich als zzp’er registreren maar ze kunnen wel een BV oprichten, meldt consultantbureau INN dat Oekraïners helpt bij het starten van een bedrijf in Nederland.
Bron: De Telegraaf
De foutieve berichtgeving over zzp’ers in gerenommeerde media draagt bij aan een verkeerd beeld van zelfstandigen zonder personeel. Het kabinet moet zzp’ers juist koesteren en ze fiscaal faciliteren om een buffer op te bouwen voor pensioen, bedrijfsrisico’s en opleiding. Dit stelt Cristel van de Ven als voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) en namens zelfstandigen lid van de SER deze week in een opiniestuk in FD. VZN behartigt ook de belangen in Den Haag van de leden van Het Ondernemerscollectief.
Van de Ven stoort zich aan onjuiste aannames, bijvoorbeeld dat zelfstandigen aanspraak maken op voorzieningen waar zij niet aan meebetalen. Of dat bijna een derde van de zzp’ers tijdens de coronapandemie door het ijs is gezakt en dat ze netto betaald krijgen voor hun diensten.
Van de Ven: “Deze beeldvorming van de zzp’er als opportunist doet geen recht aan het overgrote deel van de zelfstandigen dat weliswaar zonder personeel, maar wel degelijk als ondernemer werkt. Deze groep varieert van stukadoor tot loopbaanadviseur en van managementconsultant tot kapper. Het zijn mensen die uit volle overtuiging kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap en die met hun creativiteit, klantgerichtheid en wendbaarheid een waardevolle bijdrage leveren aan onze krappe, dynamische arbeidsmarkt en economie.”
Van de Ven ontkracht de mythes over zzp’ers. “Net als bijna alle andere Nederlanders betalen zelfstandigen gewoon belasting en dragen zij daarmee bij aan de AOW en de bijstand. Die voorzieningen bekostigen we in Nederland namelijk vanuit de algemene middelen. Ook betalen zelfstandigen ziektekostenpremie. Velen leggen bovendien een financiële buffer aan om tegenvallers op te vangen en voor hun oude dag.”
Bron: FD
In reactie op de aankondiging van Deliveroo dat het Britse bedrijf de activiteiten in Nederland gaat opdoeken, daagt vakbond FNV de maaltijdbezorger versneld voor de rechter. Vorig jaar werd in twee hogerberoepszaken bepaald dat de maaltijdbezorgers geen zzp’ers zijn, maar werknemers onder de cao Beroepsgoederenvervoer. Twaalf bezorgers eisen een arbeidsovereenkomst en een nabetaling. Volgens FNV zal de nabetaling ongeveer € 350.000 zijn, exclusief rente.
Lees ook het artikel: Wanneer ben je als zzp’er schijnzelfstandig?
De vakbond wil de nabetalingen veiligstellen voordat Deliveroo van de Nederlandse markt verdwijnt. FNV en Deliveroo zijn al jaren verwikkeld in een juridische strijd over de arbeidsrechtelijke status van de maaltijdbezorgers. Na de twee hogerberoepszaken kaartte het Britse bedrijf de zaak aan bij de Hoge Raad die nog arrest moet wijzen. FNV stelt dat zzp’ers in veel gevallen schijnzelfstandigen zijn en wil daarom dat zij door bedrijven als Deliveroo in dienst worden genomen.
Bronnen: FNV en De Ondernemer
Drie op de tien ondernemers heeft maar liefst drie jaar of langer getwijfeld om als zelfstandig ondernemer aan de gang te gaan. Zzp’ers denken over het algemeen minder lang na over het starten van een eigen bedrijf dan mkb’ers. Dit blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel, uitgevoerd onder bijna duizend ondernemers.
De reden van de lange twijfel schuilt in de meeste gevallen (33%) in onzekerheid over het inkomen. Andere belangrijke redenen die tot besluiteloosheid over het starten van een eigen onderneming leiden zijn de onzekerheid over het op lange termijn aan voldoende werk komen (21%), ingewikkelde zaken rond belasting en wetgeving (16%) en het werven van klanten en opdrachten via marketing en acquisitie (16%). Ook de administratieve werkzaamheden (13%) en onvoldoende kennis van ondernemen (12%) worden genoemd.
De ondernemers geven in het KvK-onderzoek ook de voordelen van het ondernemerschap aan. Voor 59% van de ondervraagden is het eigen baas zijn en zelf beslissingen kunnen nemen dé trigger om zelfstandig ondernemer te worden. Ook de vrijheid van het ondernemerschap (41%), het doen van leuk, belangrijk of interessant werk (41%) en het opbouwen van iets dat van jezelf is (37%) scoren hoog.
Bron: Kamer van Koophandel
De kritiek van een aantal werkgevers en zorgverzekeraars dat zorg-zzp’ers te duur en minder flexibel zijn, is wat AEQT betreft te kort door de bocht. Hafida Talhaoui van het bedrijf dat zorgorganisaties en zzp’ers in de zorg helpt in het continu verbeteren van hun prestaties: “Bij verzuim en pieken kan je een zzp’er makkelijker en sneller inzetten. Ja, het is duurder per uur, maar tegelijkertijd heb je de kosten van langdurig verzuim of vaste uren niet. Een goede zzp’er werkt zichzelf snel in en kost in deze gevallen onder de streep minder.”
Wettelijk is via de Wtza en Wkkgz geregeld dat je je kwaliteit op orde moet hebben. AEGT heeft een verdiepend keurmerk ontwikkeld voor de zzp’er die zich wil onderscheiden: ZZP excellent. “Met dit keurmerk laat je zien dat je continu bezig bent met leren en ontwikkelen”, stelt Talhaoui. Met de juiste kwaliteitsattitude kan je je als zzp’er onderscheiden en komt het de kwaliteit van zorg alleen maar ten goede.“
Bron: Zorgvisie
Ongeveer 115.000 mensen hebben tot nu toe STAP-budget aangevraagd voor scholing en opleiding. Van de aanvragers is ruim 80% werkend. 45% van hen heeft een vast contract, 20% een tijdelijk contract, 15% geeft aan zzp’er te zijn en 11% is werkzoekend. Mensen uit de sector zorg en welzijn zijn goed voor iets meer dan een kwart van de aanvragen. De zakelijke dienstverlening is goed voor bijna 15% van de aanvragen voor STAP-budget.
Lees ook het artikel: 5 tips voor gratis opleiding en ontwikkeling als zzp’er
Er zijn inmiddels drie rondes STAP-budget geweest. Drie van de vijf aanvragers geeft aan zich te willen bijscholen om het huidige werk beter of anders te doen. De overige 41% wil zich met deze subsidie van maximaal € 1.000 laten omscholen om zodoende de deur naar ander werk te kunnen openen. Het UWV ziet graag in de nog volgende twee aanvraagperiodes (september en november) dat het aantal aanvragers met maximaal een mbo-opleiding én 50-plussers toeneemt. Op het STAP-portaal kan op regio worden gezocht naar welke beroepen kansrijk zijn.
Bron: Accountancy Vanmorgen
Wil je weten wat jij overhoudt? Gebruik onze uurtarief calculator!
Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.
Het registreren is niet gelukt. Waarschijnlijk ben je al geregistreerd met dit e-mailadres.