• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 38: Meeste zzp’ers gaan er op achteruit, AI ingezet voor duiden schijnzelfstandigheid en flex-vast alternatief voor zorg-zzp’ers

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Meeste zzp’ers gaan er op achteruit

Waar de meeste Nederlandse huishoudens er volgend jaar tussen de € 1 en € 50 per maand op vooruitgaan, gaan de meeste zzp’ers en sommige gepensioneerden er in 2025 op achteruit. In navolging van het overheidsbeleid om meer werkenden als werknemer aan de slag te laten gaan, gaat de zelfstandigenaftrek opnieuw omlaag (met € 1.280 naar € 2.470), waardoor zzp’ers volgend jaar over een groter deel van hun inkomen belasting moeten betalen en hun koopkracht daalt. 

Dit blijkt uit berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) naar aanleiding van de deze week gepresenteerde Miljoenennota en het Belastingplan 2025. Voor 2025 wordt een gemiddelde cao-loonstijging van 4,3% verwacht, maar de prijzen stijgen waarschijnlijk met 3,2%. Ook de zorgpremie stijgt waarschijnlijk met 10%. Van de nog geen 1% koopkrachtstijging gaan de meeste mensen weinig merken, stelt Nibud-directeur Arjen Vliegenthart. “Dan moet je goed budgetteren om dat te merken.” Vliegenthart spreekt van een kleine klap voor zelfstandigen zonder personeel. “De fiscale voordelen voor zzp'ers worden afgebouwd, daar zien we de minnen vooral.”

Vanaf 2025 gaan zzp’ers en mkb’ers met een eenmanszaak of vof iets meer belasting betalen als hun winst gelijk blijft. Dit komt door aanpassingen in de inkomstenbelasting: de eerste schijf daalt en de grenzen van de schijven worden verhoogd. De mkb-winstvrijstelling gaat wel omlaag van 13,31% naar 12,7%. De prijs van de energiebelasting op aardgas wordt verlaagd. Iedereen betaalt hierdoor € 29 minder belasting in 2025. Ook wordt de huidige accijnsverlaging op benzine, diesel en LPG met 1 jaar verlengd en wordt er geen inflatiecorrectie op deze accijns toegepast. De accijns blijven € 0,79 voor benzine, € 0,52 voor diesel en € 19 voor LPG, net als in 2024.

Bronnen: Nibud.nl, BNR en Flexmarkt.nl   

NSC: premie AOV te hoog, dekking te mager

De maandelijkse premie is te hoog voor een te magere dekking. Dit stelt coalitiepartij NSC in reactie op het wetsvoorstel voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers. Tweede Kamerlid Tjebbe van Oostenbruggen vindt het huidige wetsvoorstel onacceptabel. “Het is niet met elkaar in balans.”   

Van Oostenbruggen proeft in de Tweede Kamer een bredere weerstand tegen het wetsvoorstel voor een verplichte AOV voor zelfstandigen. “We hopen dat de minister aanpassingen doet voordat hij de wet naar de Kamer stuurt.” NSC wil dat de dekking voor een basisverzekering op orde is, voor een aanvaardbare premie. Als het aan Nieuw Sociaal Contract ligt, betalen zzp’ers straks maximaal € 135 premie per maand voor hun AOV. “De basisverzekering moet in ieder geval bestaanszekerheid garanderen als je iets overkomt.”

Lees ook het artikel: Is het nodig om je AOV te regelen? Hier zijn 5 redenen waarom je dat nu zou moeten doen!

Wat Van Oostenbruggen betreft, kunnen zzp’ers daarnaast kiezen voor aanvullende verzekeringen, zoals dat ook gebeurt bij auto- en zorgverzekeringen. Volgens het NSC-Kamerlid moeten de uitzonderingen voor zzp'ers met een commerciële verzekering en voor dga's uit het voorstel verdwijnen. Wel pleit hij voor 'iets van een opt-out' voor mensen die al gebruikmaken van een commerciële variant. “Anders moet je allerlei polissen openbreken. Maar het idee van solidariteit is dat je met elkaar op dezelfde wijze verzekerd wordt. Het basispakket in de zorg is ook niet facultatief.”

Bron: BNR

2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

Stel: je raakt onverhoopt arbeidsongeschikt. Wat dan? Kom erachter wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou kan betekenen.

Vergelijk AOV-offertes
2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

Zelfstandigenorganisatie ziet weinig vernieuwing in regeerakkoord

Zelfstandigenorganisaties zien in de afgelopen week door premier Dick Schoof gepresenteerde kabinetsplannen weinig nieuws onder de zon. Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) ziet dat het regeerprogramma het werken met en als zelfstandige(n) volledig voortzet.

Volgens de VZN zijn de conceptwetten die er momenteel liggen ten aanzien van de verduidelijking van de arbeidsrelatie (VBAR) en de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (BAZ) nog volstrekt onvoldoende qua duidelijkheid en uitvoerbaarheid. Voorzitter Cristel van de Ven: “Daar moet nog flink aan gesleuteld worden willen zelfstandigen daarmee uit de voeten kunnen.”

VZN roept het kabinet op om de conceptwet VBAR op te knippen en alleen verder te gaan met het onderdeel rechtsvermoeden. “Dat pakt schijnzelfstandigheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt effectief aan en kan dienen als duidelijke grondslag voor handhaving.” De huidige plannen voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen stuiten bij het merendeel van de zzp’ers op grote weerstand. “Het is veel te duur voor wat je aan vangnet krijgt en de beoogde uitvoering van deze verzekering door het UWV baart zelfstandigen ernstige zorgen, gegeven de capaciteitsproblemen daar”, aldus Van de Ven.

Bronnen: ZiPconomy en De Ondernemer

AI ingezet voor duiden schijnzelfstandigheid

Het online platform Lance Free, specialist in de wereld van de bouw en installatie, gaat Artificial Intelligence (AI) inzetten om in te kunnen schatten of er sprake is van schijnzelfstandigheid. Dit omdat de wet DBA niet eenvoudig te interpreteren is. De ontwikkelaar wil met het toevoegen van een AI-algoritme aan een managementsysteem voor bedrijven de zzp’ers meer zekerheid bieden.

Lance Free helpt opdrachtgever en opdrachtnemer door antwoord te geven op de vraag of de samenwerking 'DBA-proof' is. Het online platform slaat een digitale brug tussen de twee werelden en beheert de administratie die bij een samenwerking om de hoek komt kijken. Er is nu een AI-algoritme toegevoegd aan het systeem, dat continu de samenwerking analyseert. Ondernemer Oscar Meijerink: “Mocht de samenwerking leiden tot een mogelijke schijnzelfstandigheid, dan krijgt de DBA-functionaris binnen het bedrijf automatisch een signaal om te gaan optreden.”

Het AI-schijnzelfstandigheidsalgoritme maakt onder andere gebruik van de modelovereenkomsten van Techniek Nederland en Bouw Nederland, aangevuld met een checklist gebaseerd op de zogenoemde webmodule van de Belastingdienst. Meijerink: “Onze doelstelling is dat iedereen binnen het installatie- of bouwbedrijf, ook al begrijp je de wet DBA niet helemaal, kan samenwerken met die zzp'er.”

Bron: De Ondernemer

Flex-vast alternatief voor zorg-zzp’ers

Tien ouderenorganisaties in Midden- en West-Brabant hebben de handen ineengeslagen om zzp’ers aan zich te blijven binden en hen meer zekerheid te bieden, zonder hun vrijheid te verliezen. De flexwerkers krijgen toegang tot een regionaal loket (B!NC), waar zij zelf bepalen wanneer en bij welke deelnemende organisatie zij werken. Maar dan met de zekerheid van een arbeidsovereenkomst, waardoor zaken als pensioen en verzekeringen automatisch zijn geregeld.   

De tien zorgorganisaties Avoord, Surplus, Kloek, Mijzo, St. Franciscus, Thebe, De Wever, ZGEM, Groenhuysen en tanteLouise introduceren de FL!NC-overeenkomst, waarbij zorgverleners toegang krijgen tot het regionaal loket B!NC. Het initiatief is een antwoord op de hernieuwde handhaving van de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid per 1 januari 2025. Bestuurder van Surplus Femke Aarts: “Ons initiatief biedt zzp’ers vrijheid en flexibiliteit, zonder de nadelen van schijnzelfstandigheid. Ze behouden de regie over waar en wanneer zij werken, terwijl ze aan de andere kant profiteren van voordelen als toegang tot opleidingen, pensioenopbouw en uitbetaling bij ziekte.”

De lancering van het regionaal loket B!NC zet een nieuwe standaard voor modern werkgeverschap en duurzame inzetbaarheid in de zorgsector. Aarts: “Onze vaste medewerkers krijgen de eerste keuze voor openstaande diensten, daarna worden deze via B!NC aangeboden. Zorgprofessionals die aangesloten zijn bij B!NC staan vervolgens vooraan in de rij voor werk. Door alle zorgprofessionals te omarmen en te ondersteunen, waarborgen we niet alleen de kwaliteit en betaalbaarheid van zorg, maar vergroten we ook de aantrekkingskracht van de zorgsector. En dat is precies de stap vooruit, die nu nodig is voor de toekomst.”

Bronnen: BN De Stem en De Wever

Kabinet wil 81% minder inhuur extern personeel

Het kabinet-Schoof wil de inhuur van extern personeel bij de kerndepartementen binnen vijf jaar met gemiddeld 81% terugdringen. Dit komt naar voren uit de diverse begrotingen die deze week op Prinsjesdag zijn bekendgemaakt. Onder externe inhuur vallen de kosten voor consultancy en ICT (zowel voor detachering als zzp-inhuur), evenals voor uitzendkrachten.

Het percentage van de totale loonkosten dat de rijksoverheid uitgeeft aan extern personeel loopt al jaren op. In 2023 was dit 15,4%, wat ver verwijderd is van het streefcijfer van 10% (de Roemer-norm). De stijging van externe inhuur is deels te wijten aan schaarste op de arbeidsmarkt en crises zoals de Covid-pandemie, de afhandeling van de kinderopvangtoeslagenaffaire en het Groningen-dossier.

De besparingen op externe inhuur komen niet ten goede aan vaste banen. Ook daar heeft het kabinet-Schoof een stevige bezuinigingsambitie. In totaal moeten de kosten voor vast personeel met 22% omlaag, met uitschieters voor de ministeries van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat.

Bron: ZiPconomy.nl

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

ZZP Agenda

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.