• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 17: Minimum zzp-tarief (wet VBAR) niet voor iedereen effectief, 120.000 ondernemers nog niet van coronaschulden af, 42% controleert nooit KVK-gegevens

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Strengere regels, maar geen grote verschuivingen op de arbeidsmarkt

De strengere handhaving van de regels voor zzp'ers sinds begin dit jaar, lijkt vooralsnog geen grote verschuivingen op de arbeidsmarkt te veroorzaken. Dat vertelde topman Jeroen van Tiel van Randstad Nederland tijdens een persconferentie. Randstad merkt op dat er geen massale uitstroom van zelfstandigen is, behalve in sommige sectoren, zoals de kinderopvang. Daar zijn zzp'ers massaal overgestapt naar een uitzend- of detacheringscontract. 'In andere sectoren gebeurt dat helemaal niet of wachten werkgevers af.'

Randstad wijst erop dat de focus van de overheid te veel ligt op het bevorderen van vaste banen, terwijl de werkdruk en de krapte op de arbeidsmarkt niet effectief worden aangepakt. 'De overheid stuurt wel, maar heeft geen oog voor de wensen van de toekomstige generatie. De wet- en regelgeving is te rigide', zegt van Tiel.

Bron: Nederlands Dagblad en Telegraaf

Wettelijk minimum tarief werkt niet voor iedereen

Werken met een vast uurtarief als ondergrens, zoals voorgesteld in de Wet Verduidelijking Beoordeling en Rechtsvermoeden (VBAR), is niet altijd effectief, vooral niet in sectoren zoals de media. Freelance fotograaf Wilmar Dik betoogt dat een standaardtarief onvoldoende rekening houdt met de specifieke omstandigheden van verschillende sectoren. In plaats van één vast uurtarief, zou er gekeken moeten worden naar sector-specifieke tarieven die ook de werkelijke declarabele uren van freelancers in acht nemen.

Lees ook het artikel: Wat zijn de zzp-uurtarieven van 2025?

Dik pleit voor maatwerk per sector, waarbij het doel niet alleen is om freelancers een minimaal tarief te bieden, maar ook om een eerlijk 'Fair Pay' tarief vast te stellen dat aansluit bij de werkelijke verdiencapaciteit per sector. Hij wijst erop dat de realiteit van freelancewerk sterk verschilt per sector, waardoor het belangrijk is dat wetgeving en beleidsmaatregelen deze variaties meenemen. Zo kan er een gelijk speelveld ontstaan voor freelancers, waardoor ze meer financiële ruimte krijgen voor zaken als pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Bron: ZiPconomy

Bereken jouw uurtarief

Wil je weten wat jij overhoudt? Gebruik onze uurtarief calculator!

Uurtarief calculator
Bereken jouw uurtarief

42% van de ondernemers checkt nooit KVK-gegevens

Uit recent onderzoek van de Kamer van Koophandel (KVK) blijkt dat 42% van de ondernemers hun bedrijfsgegevens in het Handelsregister nauwelijks of nooit controleert, hoewel bijna 71% zich ervan bewust is dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor een juiste registratie. Slechts een klein aantal ondernemers (7%) bekijkt de gegevens vaker dan één keer per jaar, terwijl anderen pas controleren wanneer er een wijziging plaatsvindt. Dit kan leiden tot verouderde informatie, wat problemen kan veroorzaken, zoals administratieve fouten en vertragingen in procedures.

Lees ook het artikel: Zzp'ers gaan jaarlijks betalen voor de KVK

Marije Hovestad, directeur Dataverstrekkingen bij KVK wijst erop dat het belangrijk is om je gegevens op orde te houden, zowel voor de ondernemer zelf als voor externe partijen zoals klanten en leveranciers. Verkeerd ingevulde of verouderde gegevens kunnen gevolgen hebben voor zaken als belastingtarieven en subsidies. KVK raadt ondernemers aan om hun registratie jaarlijks te controleren en wijzigingen snel door te geven via Mijn KVK om deze problemen te voorkomen.​

Bron: Kamer van Koophandel

120.000 ondernemers zitten nog met coronaschulden

De corona-tijd lijkt alweer ver achter ons te liggen, maar zo'n 120.000 ondernemers zijn nog steeds bezig met het aflossen van hun belastingschulden uit die tijd. Om tijdens de lockdown faillissement te voorkomen, kregen bedrijven uitstel voor het betalen van hun belastingen. In het eerste kwartaal van 2025 werd 900 miljoen afgelost, maar er blijft nog een schuld van 5,9 miljard staan. Ondernemers hebben soms moeite om de schulden te voldoen door de gestegen kosten.

Vanaf 2022 moeten ondernemers de belasting middels een regeling alsnog betalen. Die periode loopt tot 2027 en is dus nu op de helft. Ongeveer een kwart van de ondernemers heeft zijn schuld volledig afgelost, maar 28% loopt achter op de betalingen. De Belastingdienst verwacht dat niet al het geld kan worden geïnd, doordat sommige ondernemers failliet gaan of een saneringsakkoord treffen.

Bron: NU.nl

Met het vertrek van Omtzigt verliezen zzp'ers een sterke verdediger

Pieter Omtzigt, voormalig Tweede Kamerlid en oprichter van de partij Nieuw Sociaal Contract, heeft zich teruggetrokken uit de politiek. Omtzigt hield zich intensief bezig met het zzp-dossier. Zijn scherpe vragen en kritische benadering hebben bijgedragen aan meer duidelijkheid en handhaafbaarheid in het beleid rondom zzp'ers. Zijn vertrek uit de landelijke politiek laat een leegte achter in het debat over zelfstandigen en arbeidsmarktbeleid.​

Omtzigt stelde onder andere vragen over de uitvoering en handhaving van de Wet DBA, wat leidde tot waardevolle antwoorden en beleidsaanpassingen. Zijn betrokkenheid heeft ervoor gezorgd dat het zzp-dossier niet uit beeld verdween en dat er aandacht bleef voor de positie van zelfstandigen. Zijn kritische blik en vasthoudendheid zullen gemist worden in toekomstige discussies over het zzp-beleid.

Bron: ZiPconomy

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

Onze partners

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.