Ikwordzzper praat je bij. Deze week:
- Nieuwe steunpakketten voor zzp’ers
- Zzp’ers laten veiligheid van IT sloffen
- Corona zorgt voor financiële en mentale dip bij ondernemers
Nieuwe steunpakketten voor zzp’ers
Om het verlies aan inkomen voor zzp’ers door de nieuwe coronamaatregelen te verzachten, zijn nieuwe steunpakketten bekendgemaakt.
Zo komt er weer een Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Er komt ook aanvullende steun voor evenementen die door het aangekondigde verbod niet kunnen doorgaan. Daarnaast komt er steun voor de landbouwsector, de culturele sector en de sportsector. Het kabinet trekt 1,3 miljard euro uit om de steunmaatregelen te financieren.
Iedere zzp’er die in het vierde kwartaal van 2021 minimaal 30% omzetverlies verwacht ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 óf het eerste kwartaal van 2020, komt in aanmerking voor een TVL-subsidie.
Van 13 november tot 4 december gelden er beperkingen voor evenementen. Daarom loopt de Tijdelijke Regeling Subsidie Evenementen COVID-19 (TRSEC) tot en met 31 december 2021. Omdat het evenementverbod vrijwel onmiddellijk is ingegaan, is het subsidiepercentage verhoogd naar 100%.
Voor culturele instellingen en sportactiviteiten die te maken hebben met de nieuwe coronamaatregelen, biedt het kabinet ook steun. De suppletieregeling bij het Fonds Podiumkunsten is uitgebreid en voor professionele sportevenementen stelt het kabinet steun beschikbaar ter compensatie van de inkomsten uit kaartverkoop.
Voorlopig komt er geen uitbreiding van de BBZ, de opvolger van de meer bekende Tozo. Deze kan tot en met 31 december 2021 met terugwerkende kracht worden aangevraagd.
Bron: De ondernemer
Zzp’ers laten veiligheid van IT sloffen
Ruim 63% van de zzp’ers is van mening dat zij geen interessant doelwit zijn voor cybercriminelen. Ook zien zzp’ers cybercriminaliteit niet als een risico met de hoogste financiële impact. Dit blijkt uit een onderzoek onder ongeveer 750 zzp’ers van Allianz.
Het onderzoek laat zien dat bijna de helft van de zzp’ers geen enkele actie onderneemt na een vorm van cybercriminaliteit. Deze zorgeloosheid raakt niet alleen kleine ondernemers, maar ook grotere partijen waarmee zij zakendoen. Vooral bij de digitale uitwisseling van informatie vormt een aangevallen ondernemer een risico voor andere partijen.
Uit het onderzoek blijkt ook dat zzp’ers minder last hebben van cyberaanvallen dan grotere bedrijven. Slechts 6% van de zzp’ers kreeg er vorig jaar mee te maken. Allianz benadrukt dat ook zzp’ers het risico lopen om slachtoffer te worden van oplichtingspraktijken zoals ransomware, phishing, hacking en identiteitsfraude.
Bron: Financieel management
Corona zorgt voor financiële en mentale dip bij ondernemers
Ruim 1 op de 10 zzp’ers zit in de financiële of mentale problemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK). De verwachting is dat deze groep groter wordt door de nieuwe coronamaatregelen.
Uit het onderzoek blijkt dat de problemen iets minder groot dan vorig jaar, maar nog steeds fors. Nu zien zzp’ers de toekomst iets rooskleuriger. Toch geeft 15% van de zzp’ers aan last te hebben van financiële problemen. Daaruit ontstaan ook vaak psychische problemen, stress en slapeloosheid. Zzp’ers wijten hun moeilijke situatie voor een groot gedeelte toe aan de coronacrisis.
Zzp’ers die in de problemen zitten, kunnen de hulplijn van de KvK bellen. Zij bieden een luisterend oor en geven advies over verdere stappen.
Ook zijn de nieuwe steunmaatregelen van de overheid heel belangrijk. Zeker voor de zwaarst getroffen sectoren als de horeca, recreatie en evenementenbranche.
Bron: RTL Nieuws