Ministerie trekt € 10 miljoen uit voor innovatieve starters
Afgelopen maandag meldde Nu.nl dat het ministerie van Economische Zaken € 10 miljoen extra beschikbaar stelt om innovatieve startende ondernemers te ondersteunen. Door middel van een fonds moeten starters met innovatieve ideeën hun producten en diensten concreet kunnen maken. Het gaat om een lening. Minister van Economische Zaken Henk Kamp noemt het fonds ‘noodzakelijk om de kenniseconomie te kunnen versterken.’
Lees hier het hele nieuwsbericht
40% van freelancers in de media komt niet tot nauwelijks rond
Bijna de helft van de freelancers kan niet goed rondkomen, meldt Villamedia. Dit blijkt uit het onderzoek “Monitor Freelancers en Media 2016 ” in opdracht van de NVJ, NVF, Dupho, Auteursbond-sectie Freelance Journalisten, BNO, Lira en Pictoright. Zo’n 40% van de freelancers is daardoor mede afhankelijk van het salaris van zijn of haar partner. Uit het onderzoek blijkt ook dat zo’n 58% van de freelancers redelijk tot goed rondkomt.
Lees hier het hele nieuwsbericht.
Meer flexwerkers en zzp’ers op de arbeidsmarkt heeft ook nadelen
Op zaterdag 21 januari meldde RTL Nieuws: “Meer werk, vooral flexwerkers en zzp’ers: heeft nadelen”. Hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg Ton Wilthagen spreekt over een ‘tweedeling’ op de arbeidsmarkt. De groep werkenden met een vast contract – neemt af. Daarmee neemt de groep flexibele werkenden zoals flexwerkers en zzp’ers toe. “Zij moeten zich ook kunnen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, een pensioen kunnen opbouwen, toegang hebben tot scholing en ondersteuning krijgen van werk naar werk. Nu hebben flexwerkers door hun wisselvallige inkomen moeite op wat op te bouwen. Daardoor is het voor hen lastiger een huis te huren of om een hypotheek te krijgen”, vindt Wilthagen.
Lees hier het hele nieuwsbericht.
30% van de zelfstandigen heeft liever een baan
ZiPconomy.nl publiceerde woensdag 25 januari de resultaten van een internationaal onderzoek van McKinsey onder 8.000 zelfstandigen in Europa en de Verenigde Staten. Zij onderscheiden vier types zelfstandigen:
- Free agents - 30%, zij hebben bewust voor het ondernemerschap gekozen.
- Casual earners - 40%, zij zijn bewust ondernemer maar doen het vooral om hun inkomsten aan te vullen.
- Reluctants - 14%, zij halen voornamelijk hun inkomsten uit het werk als zelfstandige maar hebben liever een baan.
- Financially strapped - 16%, zij werken alleen als zelfstandige voor de inkomsten.
Deze twee laatste groepen (samen 30% van de respondenten) zijn meer ontevreden over hun werk en hebben liever een baan.