Polderoverleg klapt, vakbonden: ‘stop flexibilisering’
Deze week was het polderoverleg veelvuldig in het nieuws. Vakbonden FNV, CNV en CVP zijn direct uit het overleg over de flexibilisering van de arbeidsmarkt gestapt.
Het doel van het overleg tussen werkgevers en werknemers was om afspraken te maken over de arbeidsmarkt, maar het overleg liep na 14 maanden op niets uit. Onder andere de versoepeling van het ontslagrecht was de boosdoener: hier zijn vakbonden het niet mee eens.
De vakbonden willen meer zekerheid voor werknemers, maar willen ook de flexibilisering van de arbeidsmarkt aan banden leggen. Dit willen zij door collectieve afspraken te maken en wetten vast te leggen die ook voor zzp’ers en flexibele krachten moeten gelden.
De vakbonden vinden dat werkgevers te vaak zzp’ers inhuren wegens kostenbesparing en het lopen van minder risico. De bonden vinden dan ook dat het inhuren van zzp’ers of flexwerkers even duur zou moeten zijn als het in dienst nemen van vaste krachten.
Daarentegen vinden werkgevers dat de zzp’er daarvan de dupe is.
In dit nieuwsbericht lees je meer.
Ondanks uitstel wet DBA toch straf voor zzp'ers?
Ook publiceerde ZiPconomy.nl een artikel waarin het platform duidelijk maakt dat uit een interme memo van de Belastingdienst blijkt dat je als zzp’er fiscale voordelen kan mislopen als je schijnzelfstandig bent.
Ondanks het uitstellen van de wet DBA wist het platform uit de documenten te concluderen dat zzp’ers toch forse financiële nadelen kunnen verwachten bij controle. Volgens de Belastingdienst heb je niets te vrezen tenzij je bewust kwaadwillend bent. Maar: mocht de Belastingdienst erachter komen dat er toch sprake is van dienstbetrekking in plaats van ondernemerschap, dan kun je fiscale voordelen mislopen.
Als er sprake is van een dienstbetrekking, kan de ondernemer ook geen winst uit onderneming hebben gemaakt. In dat geval zou je bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek of MKB-winstvrijstelling mislopen, aldus ZiPconomy.nl.
Wordt ongetwijfeld vervolgd!
Steeds meer zzp'ers in de uitvaartbranche
Het CBS meldt dat steeds meer zzp’ers beginnen met hun bedrijf in de uitvaartbranche. Waren er in 2007 zo’n 1100 begrafenisondernemingen, nu zijn dat 1990. Dat is bijna 80% meer. Driekwart van de uitvaartondernemingen is een eenmanszaak: slechts 8% heeft vijf of meer mensen in dienst.
Zzp'er laat zich minder vaak scholen
De Telegraaf meldt verder deze week ook dat zelfstandig ondernemers zich minder vaak laten scholen dan werknemers. Dat blijkt uit cijfers van ESB, een vakblad voor economen.
Ook het Sociaal Cultureel Planbureau constateerde dat werknemers meer cursussen en scholing volgen. Toch betekent dat niet dat de bedrijven van zelfstandigen er onder lijden als zij geen scholing volgen: er kan volgens de onderzoekers en hoogleraren nog niet geconcludeerd worden dat scholing tot betere ondernemingsuitkomsten leidt.