“30% meer zzp’ers aan de kant gezet sinds september”
Woensdag 7 december maakte Intelligence Group bekend dat er meer zzp’ers zijn getroffen door de wet DBA. Van de ongeveer 400.000 zzp’ers op de zakelijke markt heeft tot nu toe zo’n 15,5% (62.000 zzp’ers) te horen gekregen dat hun opdrachtgever hen niet meer wil inhuren op basis van zelfstandigheid. Dat is 30% meer dan in september, toen er maar 47.000 zzp’ers aangeven opdrachten te zijn misgelopen. Minder dan de helft van de 62.000 ondernemers kon alsnog aan de slag als uitzendkracht of via een payrollconstructie. De meerderheid (58%) bleef met lege handen achter. Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group en Pierre Spaninks.
“Kabinet tilt verduidelijking zzp-status over verkiezingen heen”
Het Financieele Dagblad wist woensdag 7 december te melden dat de Tweede Kamer niet wilde wachten op een nieuw kabinet om meer duidelijkheid te scheppen over de status van zzp’ers, maar kwam een dag later met het nieuws dat vanaf 1 mei 2017 meer duidelijkheid gaat bieden. Tot die tijd zijn zzp’ers en opdrachtgevers er zeker van dat zij geen boetes of naheffingen kunnen krijgen. Nu.nl meldt dat de staatssecretaris medio januari een brief wil sturen naar zzp’ers met verduidelijking en met brancheorganisaties in gesprek wil gaan.
Lees hier het hele bericht van het Financieele Dagblad
Lees hier het hele bericht van Nu.nl
“Gebruik ondernemerscheck voor zzp’ers”
NOS meldt dat ondernemers en accountants pleiten voor een ondernemerscheck op de site van de Belastingdienst. Zo’n check zou worden gebruikt om te bepalen of iemand ondernemer is of niet. Zelfstandigen Bouw, MKB Belangen, ZZP Nederland en de NOAB (brancheorganisatie van accountants) schrijven dit in een oproep aan staatssecretaris Wiebes. “De ondernemerscheck is een simpele en snelle oplossing voor de problemen die zijn ontstaan door de invoering van de wet DBA.”