Grote bedrijven vervangen steeds vaker zzp’ers voor uitzendkrachten
Uit onderzoek van het Financieele Dagblad blijkt dat grote bedrijven steeds vaker zzp’ers inruilen voor uitzendkrachten. Dit lijkt te maken te hebben met de onzekerheid en onduidelijkheid rond de toekomst van de wet DBA.
De beslissing van staatssecretaris Wiebes om de handhaving van de wet DBA tot 2018 uit te stellen en de brieven waarmee hij zzp’ers en opdrachtgevers poogde gerust te stellen, lijken daarmee weinig effect te hebben. Er heerst nog steeds veel onrust over schijnzelfstandigheid.
Volgens het FD zijn het vooral bedrijven in de bouw, de media en het bank- en verzekeringswezen die minder vaak zzp’ers inhuren. Zij zien in uitzendkrachten een alternatief, omdat de sociale premies via uitzendbureaus worden afgedragen. De bedrijven nemen daarmee voor lief dat de uitzendkrachten vaak meer kosten dan zzp’ers. Volgens het bericht zijn ook inspecteurs van de Belastingdienst gefrustreerd over de gang van zaken.
Bron: FD.
ZZPKiest.nu: kieskompas voor zzp’ers
De Tweede Kamerverkiezingen komen steeds dichterbij. Maar: welke partij past nu het beste bij jou als ondernemer?
Afgelopen woensdag, 1 maart, meldden wij dat zzp’ers nu via ZZPKiest.nu een speciaal kieskompas kunnen invullen. In het kieskompas wordt onder andere verduidelijkt hoe partijen denken over bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid en ziekte, pensioen, fiscale onderwerken, rechtspositie, minimumtarieven en de wet DBA.
Lees het hele nieuwsbericht nog eens terug.
Sterke verdeling in de politiek over de wet DBA
Politieke partijen zijn sterk verdeeld over de wet DBA. Dat blijkt uit een interview van ZZPKiest.nu met diverse Tweede Kamerleden.
Zo voelt de Partij van de Arbeid veel voor de criteria die door de Commissie Boot worden geopperd (duur en aard van de opdracht en de hoogte van het tarief), terwijl de VVD veel ziet in het sleutelen aan het arbeidsrecht. D66 ziet daarentegen meer in een zelfstandigheidsverklaring, waarbij zzp’ers zelf beslissen of hij ondernemer of werknemer wil zijn. Ondanks dat een aantal partijen (zoals de ChristenUnie) suggereren dat de VAR terug zou moeten keren, voelt het CDA daar niets voor. De SP vindt dat schijnconstructies financieel onaantrekkelijk gemaakt moeten worden.
Hier vind je een handig overzicht van de standpunten en visies van partijen over de wet DBA en schijnzelfstandigheid.
Bron: ZZPKiest.nu.
ACM: Verbod op tariefafspraken voor zzp’ers in cao’s
De ACM (Autoriteit Consument & Markt) maakte bekend tariefafspraken voor zzp’ers in cao’s te willen verbieden. Dit verbod zou echter niet moeten gelden voor schijnzelfstandige zzp’ers.
Volgens de organisatie zitten tariefafspraken onafhankelijkheid in de weg. Schijnzelfstandigen daarentegen zouden minder vrijheid hebben om te beslissen over hoe zij hun werk uitvoeren. Daarom zou het verbod niet voor hen moeten gelden.