Hebben zzp'ers werkelijk een 'stevige vermogenspositie', zoals Pantheia/EIM en CBS beweren? Fout, vindt Zelfstandigen Bouw. De laatste jaren hebben veel zzp'ers hun reserves moeten aanspreken, cijfers uit 2009 geven dus geen juist beeld. Verder gaat de vergelijking met werknemers niet op doordat zzp'ers zowel zakelijk als privé een buffer moeten hebben. Om die reden pleit Zelfstandigen Bouw al langer voor een dubbele aftrek voor het spaartegoed van zzp'ers.
Het onderzoek van Pantheia/EIM en CBS dat vandaag naar buiten kwam, is uitgevoerd in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken. Zelfstandigen Bouw vindt dat de onderzoekers recentere cijfers hadden moeten gebruiken. Ze hebben zich nu beperkt tot gegevens uit 2009. Toen moest de crisis nog doorzetten. Sindsdien hebben veel zzp'ers op hun reserve ingeteerd.
Anders dan werknemer
Dat interen is een groot probleem, want deze reserves moeten ook dienen voor perioden dat de zzp'er bijvoorbeeld vanwege ziekte of 'onwerkbaar weer' niet kan werken. Bovendien gaat het om spaartegoed voor de oude dag, dat nu verdwijnt als sneeuw voor de zon. Het pensioensparen van werknemers vindt plaats in pensioenfondsen. Alleen al om die reden kan de vermogenspositie van zzp'ers niet worden vergeleken met die van werknemers.
Twee buffers nodig
Los van pensioensparen staat dat de zzp'er zowel privé als zakelijk een buffer nodig heeft. Twee maal zoveel dus als iemand in loondienst. De belastingwetgeving houdt hier geen rekening mee. Zeer ten onrechte vindt Zelfstandigen Bouw: twee maal de aftrek voor spaartegoed is voor zzp'ers méér dan redelijk.
Bron: Zelfstandigen Bouw