Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:
'FOR afschaffen? Dan soepeler regels voor lijfrente!'
De fiscale oudedagsreserve (FOR) afschaffen zonder dat daarvoor iets in de plaats komt, verkleint het aantal zzp’ers dat een oudedagsvoorziening opbouwt. Dit stelt Sjaak Zonneveld van BrightPensioen deze week op AMweb. Volgens de medeoprichter van de pensioenaanbieder en beleggingsinstelling wordt hiermee het aantal fiscale mogelijkheden om geld opzij te zetten voor later beperkt van twee naar één. Schaf de FOR alleen af met soepeler regels voor de afkoop van lijfrente, is zijn visie.
Naar schatting maakt ongeveer 1 op de 3 zzp’ers gebruik van de oudedagsreserve, terwijl slechts ongeveer 10% een lijfrente heeft. De belangrijkste reden voor zelfstandig ondernemers om de FOR te verkiezen boven lijfrente is de flexibiliteit. Het geld staat niet definitief vast en kan – indien nodig – worden aangewend voor andere zaken.
Lees ook het kennisartikel: Lijfrente voor zzp’ers
Om meer zzp’ers gebruik te laten maken van lijfrente, zouden allereerst de afkoopmogelijkheden moeten worden verruimd, stelt Zonneveld. Sinds 2016 is dit mogelijk bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Dit is juist een risico dat je niet opvangt met een lijfrentepotje, maar met een verzekering. Zonneveld: “Beter zou zijn de afkoopmogelijkheden afhankelijk te maken van de inkomensterugval zelf, los van de oorzaak. Bijvoorbeeld wanneer het inkomen in een bepaald jaar minder is dan de helft van het jaar daarvoor. Dit zal bij veel zzp’ers de drempel weghalen om geld opzij te zetten in een lijfrente.”
Bron: AMweb
Steeds meer accountants als zzp’er aan de slag
Steeds meer accountants gaan als zzp’er aan de slag. Het plaatje van de standaard accountant in loondienst klopt al lang niet meer. Het aandeel zzp-accountants zal de komende tijd blijven stijgen. Kantoren en opleiders doen er daarom goed aan om dit fenomeen op een goede manier in hun omgeving in te passen.
Dit stelt registeraccount Marjan Heemskerk, blogger en vlogger over financiën en eerder werkzaam bij PwC, BDO en Witlox Van den Boomen. Volgens Heemskerk is de zzp’er in de accountancy een blijvertje. “Als zzp-accountant kun je, afhankelijk van je ervaring en opleiding, best aardige tarieven vragen waar je nog wat aan overhoudt.”
Als zzp-accountant heb je niet altijd de opdrachten en klanten voor het kiezen, maar aan de andere kant kun je ook voor bredere opdrachten kiezen. Heemskerk: “Als zzp'er heb je de vrijheid om te kiezen voor een interim-klus als financial controller, of een specialisatie in een bepaalde sector. Hierdoor heb je je eigen ontwikkeling zelf in de hand en kun je ervoor kiezen om bredere ervaring dan bijvoorbeeld alleen in de audit op te doen.”
Bron: Accountant.nl
Waarschuwing voor risico's schijnzelfstandigheid in het mkb
Ondernemers zijn vaak niet op de hoogte van de rechten en plichten (en daarmee de risico’s) die voortvloeien uit een samenwerking met zzp’ers. Een rechter kan deze samenwerking beschouwen als een dienstverband, zoals bij de maaltijdbezorgers van Deliveroo gebeurde. Zij zijn geen zelfstandigen maar werknemers, aldus het vonnis in hoger beroep. Deliveroo moet miljoenen aan nabetalingen doen.
Lees ook het artikel: Wanneer ben je als zzp’er schijnzelfstandig?
Please, een bedrijf voor de inzet van flexibele arbeid, waarschuwt deze week in AccountantWeek ondernemers voor de risico’s. Rechtszaken tegen bedrijven als Uber, Helpling en Temper hadden dezelfde uitkomst als bij Deliveroo. Volgens Please is er in het mkb vaak sprake van schijnzelfstandigheid. Als de rechter dit oordeel velt, moeten ondernemers met terugwerkende kracht belastingen en premies afdragen en kan de zzp’er een arbeidsovereenkomst claimen. Dit risico bestaat als de zzp’er uitsluitend voor één opdrachtgever werkt of geen zeggenschap heeft over de invulling van zijn werkzaamheden.
Bron: Accountweek.nl
Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl