• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 3: Ruim 276.000 starters erbij in 2023, rechtbank wijst coronaschadeclaim van zzp’ers af en zzp’er blijft kwetsbaar voor cybercriminaliteit

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Ruim 276.000 starters erbij in 2023

Er kwamen in 2023 ruim 276.000 startende bedrijven bij, een stijging met 2% in vergelijking met het jaar ervoor. Het aantal ondernemingen dat vorig jaar stopte, bijna 147.500, nam fors toe met 8%. Het aantal faillissementen nam eveneens flink toe. Maar liefst 3.300 bedrijven gingen over de kop, een toename van 64%. Het totale aantal bedrijven in Nederland steeg in 2023 met 5%, vooral door het hoge aandeel zzp’ers.

Deze cijfers komen naar voren uit het Jaarrapport Bedrijvendynamiek van de Kamer van Koophandel. Op 1 januari 2024 waren er 2.522.782 ondernemingen in het Handelsregister ingeschreven. Een jaar eerder waren dit er 2.395.231. Het aandeel zzp’ers bij de start van dit jaar was 68,1%, waar dit begin 2023 66,7% was. Joris Knoben, hoogleraar Strategie en Ondernemerschap aan de Tilburg School of Economics and Management: “Het aantal bedrijven blijft toenemen, maar de groei vlakt wel duidelijk af. Met name de stijging van het aantal stoppers is opvallend. Al met al zijn dit duidelijke signalen van een afkoelende economie.”

Opvallend is de daling van het aantal starters in de gezondheidszorg (-17%) in 2023 en tegelijkertijd de sterke toename van het percentage stoppers in de zorg: 21% ten opzichte van 2022. De horecasector heeft het ook niet gemakkelijk. Knoben: “De concurrentie is groot, niet alleen met andere horecabedrijven, maar ook van bezorgdiensten en supermarkten. Daardoor is het vaak lastig om de prijzen te verhogen, terwijl de kosten zoals huren, salarissen en energie wel oplopen. De marges staan daardoor onder druk en dus vallen er relatief veel bedrijven uit.”

De Bouwnijverheid kende in het afgelopen jaar een uittocht. Er was in 2023 geen toename van het aantal starters. Aan de andere kant nam het aantal stoppers met 19% toe. Knoben: “De bouw lijkt last te hebben van beperkingen in de nieuwbouw. De vraag naar nieuwe huizen is enorm, maar vanwege vergunningsproblemen en kostenstijgingen wordt er maar beperkt gebouwd.”

Bronnen: KvK en  Business Insider

Verhoging minimumloon: werkgevers wijken uit naar zzp’ers

De verhoging van het minimumloon voor werkenden in loondienst, heeft in de praktijk een onbedoeld bijeffect. Vanaf 1 juli 2024 moet een werkgever minimaal € 13,43 per uur gaan betalen, een verhoging met 1,2%. Aangezien werknemers duurder worden, wijken bedrijven volgens ING uit naar zzp’ers om flexibel werk te doen.

Nu reguliere werknemers steeds duurder worden, zoeken werkgevers het vaker in het aanbesteden van flexwerk. In het verleden belden ze dan met een uitzendbureau, maar uitzendkrachten hebben nu meer rechten gekregen waardoor ze duurder zijn. Bovendien werkt straks ook nog de extra verhoging van het minimumloon door. Volgens ING, zo meldt de Telegraaf, dreigen werkgevers daarom hun heil te zoeken bij zzp’ers die opdrachten voor ze gaan uitvoeren.

Zzp’ers zijn goedkoper, vooral omdat zij zelf pensioen moeten opbouwen (dat velen maar beperkt doen) én omdat ze niet verplicht verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid. Minister van Gennip (SZW) had een wet in de maak om die AOV wel te verplichten, waardoor zzp-tarieven ook omhoog moeten gaan. In het Telegraaf-artikel mopperen ondernemers over de wet, die voorlopig in de ijskast ligt. Het is aan het nieuwe kabinet om te beoordelen of die wet doorgaat of niet.

Bron: Personeelsnet

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij als (startende) zzp'er op zoek naar een geschikt online boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Boekhoudpakketten vergelijken
Boekhoudpakketten vergelijken?

Rechtbank wijst coronaschadeclaim zzp’ers af

De Nederlandse Staat is niet aansprakelijk voor de financiële schade van zzp’ers die hebben geleden onder de maatregelen die tijdens de coronapandemie werden ingevoerd. Deze uitspraak deed de rechtbank in Den Haag deze week naar aanleiding van een zaak die vier zzp’ers (beroepen fotograaf, musicus, acteur) tegen de overheid hadden aangespannen. Het kwartet zzp’ers vindt dat ze ongelijk behandeld zijn ten opzichte van werknemers in loondienst. De rechtbank wijst hun vorderingen af.

De Staat voerde steunmaatregelen in om de (financiële) gevolgen van de Covid-maatregelen te compenseren. De NOW-regeling bood een tegemoetkoming voor loonkosten van werkgevers met personeel. De TOZO-regeling gaf onder meer zzp’ers een tegemoetkoming voor gederfde omzet tot bijstandsniveau.

Volgens de procederende zzp’ers werden zij in geringere mate gecompenseerd. Zij vinden dat de Staat ꞌonjuiste en onevenredige keuzesꞌ heeft gemaakt en aansprakelijk is voor de schade die zij hebben geleden. De rechtbank in Den Haag oordeelt dat de Staat een ruime beoordelingsvrijheid had bij het treffen van het pakket aan steunmaatregelen. Het was een politieke keuze die onder urgente omstandigheden moest worden gemaakt. De rechter dient zich daarbij terughoudend op te stellen, aldus de rechtbank die stelt dat de Staat een objectieve en redelijke rechtvaardiging voor de maatregelen heeft gegeven.

Bronnen: De Rechtspraak en NU.nl

Zzp’er blijft kwetsbaar voor cybercriminaliteit

Het Digital Trust Center (DTC) heeft het afgelopen jaar bijna 140.000 waarschuwingen verstuurd over kwetsbaarheden op het gebied van cybercriminaliteit bij Nederlandse bedrijven. Desondanks valt er volgens het DTC nog een wereld te winnen. Het midden- en kleinbedrijf en in het bijzonder de zzp’ers zijn vaak nog onvoldoende beschermd tegen hackers en cybercriminelen. Het inschakelen van 2-factorauthenticatie (2FA) is zowel bij zzp’ers als het MKB de minst nageleefde beveiligingsmaatregel.

Dit schrijft het DTC in haar jaarverslag 'Van weten naar doen'. Van de zzp’ers doet 44% niet aan 2-factorauthenticatie, in het MKB is dit 60%. Verder blijkt uit benchmarkonderzoek dat 57% van de zzp’ers beveiligingsmaatregelen neemt, zoals het testen van back-ups. Bij de ondernemers in het MKB is dat 66%.  Om de bewustwording over de gevaren van digitale bedreigingen te vergroten, voerde het DTC afgelopen jaar meerdere bewustwordingscampagnes.   

Lees ook het artikel: Hoe wapen je je als zzp’er tegen cybercriminaliteit?

Het CSIRT-DSP (Computer Security Incident Response Team voor digitale diensten), het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) en het DTC zijn in de zomer van 2023 de krachten gaan bundelen en intensief gaan samenwerken op het gebied van slachtoffer- en doelwitnotificatie. De samenwerking moet leiden tot één loket voor cybersecurity in Nederland, die publieke en private organisaties gaat waarschuwen voor digitale aanvallen, kwetsbaarheden en andere cyberdreigingen. Eind 2025 moet de fusie een feit zijn.

Bron: Vpngids.nl

Helft zzp’ers doet boekhouding zelf

De helft (49,5%) van de zzp’ers in Nederland doet de boekhouding zelf en regelt zijn of haar belastingaangifte zonder hulp van een boekhouder. Vooral de komst van gebruiksvriendelijke boekhoud-apps zorgt ervoor dat steeds meer zzp’ers ervoor kiezen om zelf hun boekhouding te doen. Dit blijkt uit onderzoek van Boekhouder.nl. De vergelijkingssite waarschuwt dat de doe-het-zelver onder de zzp’ers wel risico’s loopt op gemiste fiscale voordelen of boetes.

Zzp’ers schakelen voornamelijk nog een boekhouder in voor financieel advies. Voor praktische zaken als het maken van facturen en het doen van btw-aangifte wordt al meer gebruikgemaakt van een app. Het onderzoek laat tevens zien dat bijna 75% van de zzp’ers zich voldoende verstand van boekhoudkundige zaken toedicht.

Lees ook het artikel: 4 slimme tips voor de start van een goede administratie

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de zzp’ers hooguit een half uur per week kwijt is aan de boekhouding. Nog eens bijna een kwart besteedt er maximaal een uur aan. Uit eerder onderzoek bleek dat een kwart van de zzp'ers maandelijks financiële zorgen ervaart. De onderzoekers stellen dat het inschakelen van een boekhouder of belastingadviseur wel degelijk verstandig kan zijn vanwege de complexe financiële en fiscale situatie, bijvoorbeeld bij zzp'ers in de bouw. Zij krijgen te maken met verschillende opdrachtgevers en onderaannemers, waarbij iemand bovendien zelf materialen moet inkopen.

Bronnen: Accountant.nl en Accountancy Vanmorgen

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Fiscale hulp?

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?

ZZP Agenda