• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

Startende ondernemers en zzp’ers relatief hard geraakt door coronacrisis

Startende ondernemers en zzp’ers zijn veel harder geraakt door de coronacrisis dan gevestigde ondernemers met personeel, met name in het vierde kwartaal. In het kleinbedrijf is het ondernemersloon sterk gedaald in 2020. Van de kleine ondernemers zit 62% onder het wettelijk minimumloon. Bijna de helft (46%) zit zelfs onder bijstandsniveau.

Dat blijkt uit de eerste publicatie van de Kleinbedrijf Index, een initiatief van kredietverstrekker Qredits in samenwerking met ondernemersorganisatie ONL en Hogeschool Utrecht. Het kleinbedrijf vertegenwoordigt 95,5 % van alle 1,1 miljoen ondernemers in Nederland. 

Kleine ondernemers zijn verantwoordelijk voor een kwart van alle bedrijfswinsten en voor een derde van de werkgelegenheid in het bedrijfsleven, aldus de Kleinbedrijf Index. De ondernemers met het minste personeel passeren het midden- en grootbedrijf qua productiviteitsgroei.

Geld overhevelen van privérekening

De Kleinbedrijf Index ziet het zwaar in voor starters en zzp’ers. Uit het rapport blijkt dat bijna 40% de crisis het hoofd probeert te bieden door geld van de privérekening over te hevelen naar de zakelijke bankrekening.

Sinds november zien we het aantal aanvragen voor overbruggingskrediet exploderen.

Remco Groenevelt, Qredits

Bij Qredits merken ze echter dat de privémiddelen van veel ondernemers beginnen op te raken. Qredits-directeur Remco Groenvelt: “In de zomer was er nog weinig animo voor het corona-overbruggingskrediet, maar sinds november zien we het aantal aanvragen exploderen. Inmiddels zitten we op honderd aanvragen per dag."

Ook Martijn Pennekamp, oprichter van ikwordzzper.nl en Het Ondernemerscollectief, merkt de laatste maanden een duidelijke toename van het aantal hulpvragen bij de helpdesks van het collectief.

Niet bij de pakken neerzitten

Vooral horecaondernemers en kleinschalige retailers hebben het financieel zwaar. Starters en zzp’ers hebben het moeilijk in vrijwel alle sectoren. Bijna de helft van hen heeft een maandomzet lager dan € 2.500. De omzet zal naar verwachting verder dalen in het eerste kwartaal van 2021.

Hoewel ze zwaar worden geraakt, gaan de kleine ondernemers niet bij de pakken neerzitten. Bijna tweederde (62%) van de respondenten ontplooit nieuwe initiatieven om bedrijfsresultaten te verbeteren. Veelal gaat het daarbij om digitalisering, het werven van nieuwe klanten en samenwerking met andere ondernemers. Veel van deze acties hebben echter nog geen effect op de nettomarges bij de betreffende ondernemers.

Meer hulp bij innovatie

Meer ondersteuning van de inkomsten is nodig om kleine ondernemers goed door de crisis te helpen, concludeert de Kleinbedrijf Index. In het bijzonder voor de zwaar getroffen sectoren als horeca en detailhandel, starters en zzp’ers. Daarnaast pleit Groenevelt voor meer hulp bij innovatie. 

De Kleinbedrijf Index is gebaseerd op de reacties van bijna 1.250 ondernemers en het onderzoek werd afgenomen in december van het vorige jaar. Het eerste exemplaar van het rapport werd donderdag overhandigd aan demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer.

 

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!