De Kamer van Koophandel (KvK) schermt vanaf deze week de telefoonnummers van ondernemers af in het Handelsregister. Dit om misbruik en ongewenste telefonische marketing tegen te gaan. Vooral zzp’ers worden vaak telefonisch lastiggevallen door verkopers in plaats van opdrachtgevers. Ook al is telefonische verkoop al sinds 2021 bij wet verboden.
De maatregel van de KvK volgt op een verzoek van het ministerie van Economische Zaken. “We gaan hiermee de ongewenste telefonische benadering tegen van ondernemers via hun inschrijving in het Handelsregister”, zegt voorzitter Greet Prins van de Raad van Bestuur. De KvK loopt hiermee vooruit op veranderingen in de Handelsregisterwet die worden doorgevoerd omdat er misbruik zou worden gemaakt van het openbare karakter van het register. Zo zijn eerder de mogelijkheden uitgebreid voor het afschermen van adressen voor ondernemers om onder meer bedreigingen tegen te gaan. Later dit jaar verwijdert de KvK ook de faxnummers uit het Handelsregister.
Van verkoop van de telefoonnummers is volgens de KvK nooit echt sprake geweest. Volgens Rodrique Engering van de Raad van Bestuur was de beslissing tot afscherming niet eenvoudig. “Mensen die zaken met je willen doen, moeten ook kunnen zien wie je bent en wat je bedrijf is.” Er is wetgeving in de maak die het verspreiden van telefoonnummers verbiedt. Daar loopt de handelskamer op vooruit. De nieuwe wetgeving lost overigens niet alle bezwaren op, zegt Engering. “Bij nieuwe inschrijvingen wordt het nummer niet meer bekendgemaakt, maar er zijn ook bestaande inschrijvingen.” Alleen bepaalde beroepsgroepen, zoals bankiers en notarissen, houden vanwege hun werk toegang tot meer gegevens in het Handelsregister.
De inzet van externen in de zorgsector is in het afgelopen jaar naar recordhoogte gestegen. Inmiddels is 9% van het personeel niet in loondienst, maar betreft het een zzp’er, gedetacheerde professional of externe consultant. Vijf jaar geleden was dit nog 7,4%.
Dit constateert EY (Ernst & Young) in het jaarlijkse onderzoek naar de financiële staat van de gezondheidszorg. Volgens de internationale dienstverlener in accountancy en consultancy zijn er drie redenen voor de aanhoudende groei van externen in de zorg. De grootste uitdaging is de personeelskrapte. Om voldoende capaciteit te houden, zetten de zorginstellingen externen in met een hoog prijskaartje. Een tweede ontwikkeling is het hoge verzuim binnen de sector. Het gemiddelde verzuimpercentage is de afgelopen jaren gestegen van 6,0% in 2019 naar 8,1% in 2022. Hoewel het vorig jaar licht is gedaald naar 7,7%, blijft dit percentage hoog. “Inhuur wordt voor een groot deel gedreven door verzuim”, aldus onderzoeker Ralph Poulssen.
De derde reden is de toegenomen populariteit van het zzp-schap onder het zorgpersoneel. Dat komt vooral omdat ze meer kunnen verdienen en tegelijkertijd meer vrijheid hebben in de keuze van hun werkuren. Het aantal verpleegkundigen en verzorgenden dat als zzp’er actief is, is de afgelopen jaren verdubbeld.
EY draagt voor de zorgsector meerdere oplossingen aan: minder in deeltijd werken en in plaats daarvan contractvergroting, regionale samenwerking voor moeilijk in te vullen functies, het op de agenda zetten van strategische personeelsplanning en efficiëntere zorgverlening door investeringen in IT en innovatie.
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet de handhaving van de wet DBA – de controle op schijnzelfstandigheid van zzp’ers – verder afzwakt. De Kamer wil dat er vooral wordt gecontroleerd op probleemgevallen, zoals gedwongen zelfstandigen, onderbetaling en constructies met arbeidsmigranten die voor opdrachtgevers aan het werk gaan een document moeten ondertekenen waardoor ze ineens zelfstandigen blijken te zijn.
De reden is dat er te veel onrust is onder zzp’ers en bedrijven over een wet die al negen jaar niet serieus wordt gehandhaafd. De Kamer wil dat er alleen streng gecontroleerd wordt bij bedrijven waar werknemers worden uitgebuit. Bijvoorbeeld in de distributie en in slachterijen gaat het nodige mis. Staatssecretaris Folkert Idsinga zegde deze week toe hier strenger op te gaan controleren.
In ziekenhuizen en het onderwijs zijn de afgelopen jaren veel mensen uit dienst gegaan om vervolgens als zelfstandige ingehuurd te worden voor hetzelfde werk. Volgens de arbeidswet mag dat niet. Eerder kwam het in de bouw en de thuiszorg ook voor dat mensen gedwongen werden uit dienst te gaan om zich vervolgens in te laten huren als zzp’er. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat dit wél wordt aangepakt.
De Tweede Kamer wees er deze week op dat ook de overheid zzp’ers inhuurt die eigenlijk in vaste dienst zouden moeten worden genomen. Alleen al bij de uitvoeringsorganisatie die slachtoffers van de toeslagenaffaire moet compenseren, gaat het om meer dan zevenhonderd personen. “We willen niet dat de afhandeling van de toeslagenaffaire vertraging oploopt”, aldus PVV’er Maikel Boon. “Maar het is raar dat de overheid wel andere controleert op schijnzelfstandigheid.” De Tweede Kamer stemt volgende week over de motie van de VVD, BBB, NSC en SGP. De BBB-fractie wil uiterlijk 1 november van het kabinet een lijst met duidelijke kenmerken waarmee opdrachtgevers en zzp’ers kunnen nagaan of er sprake is van zelfstandig ondernemerschap. BBB-Kamerlid Mariska Rikkers: “Het is onbegrijpelijk dat we gaan handhaven op onduidelijke kaders. Eerst duidelijke kaders, dan handhaven.”
Zzp’ers hebben minder vertrouwen in het kabinet dan mkb’ers
Zzp’ers hebben minder vertrouwen in het kabinet-Schoof dan mkb’ers. Waar bijna de helft (47%) van de zzp’ers zegt zeer weinig fiducie in het kabinet te hebben, ligt dat bij mkb-ondernemers op 37%. Er is vooral weinig geloof dat de nieuwe regering de regeldruk voor ondernemers kan verlagen en economische stabiliteit kan realiseren.
Dit blijkt uit aanvullend onderzoek (na de presentatie van de Miljoenennota) van verzekeraar Interpolis onder 400 Nederlandse ondernemers, in aansluiting op de onlangs uitgevoerde bedrijvenmonitor. Slechts één op de vijf ondernemers vindt dat het kabinet met de aangekondigde plannen haar beloftes nakomt. 30% van de zzp'ers ziet de toekomst van het eigen bedrijf zonnig tegemoet, tegen 43% van de mkb-ondernemers.
Maar één op de vijf ondernemers (22%) is van mening dat het kabinetsbeleid perspectief biedt voor het verlagen van regeldruk voor ondernemers. Uit de eerdere bedrijvenmonitor bleek dat ruim 60% van de ondernemers veel belang hecht aan minder regeldruk. Ondernemers geven ook aan last te hebben van frequente wijzigingen in regelgeving, met name rond privacy (AVG), schijnzelfstandigheid en milieuwetgeving. Dit verhoogt de administratieve lasten en maakt het moeilijker om aan de regels te voldoen. Ook wijzen Nederlandse ondernemers op het belang van het op niveau houden van de koopkracht. De inflatie en recessie zorgen voor stijgende kosten en een verminderde koopkracht bij consumenten, wat leidt tot minder omzet en winst voor bedrijven.
Heb je twijfels of een vraag over een overeenkomst, modelcontract of heb je een geschil? Heb je een juridisch probleem? Neem dan snel contact op het de juridische helpdesk van Het Ondernemerscollectief: daar kun je terecht als je een vraag hebt of advies wilt.
Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.
Je bent ingelogd en kunt direct downloaden!
Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!