• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Thuiswerken op lange termijn niet productief voor zzp'ers

Thuiswerken als zzp'er?, het is al een tijd helemaal hip. De eerste maanden dat deze nieuwe werkvorm werkend Nederland binnen sijpelde, klonken er vooral voordelen. Maar is thuiswerken nu echt zo productief? De voor- en nadelen op een rijtje.

Eerlijk over thuiswerken, voor- en nadelen

Thuiswerken als zzp'er?, het is al een tijd helemaal hip. De eerste maanden dat deze nieuwe werkvorm werkend Nederland binnen sijpelde, klonken er vooral voordelen. Maar is thuiswerken nu echt zo productief? De voor- en nadelen op een rijtje.

Vanaf de bank inloggen op je zakelijke mail en met een kind op de arm bellen met je klanten. Veel werknemers zien het als de meest optimale manier van werken. Maar hoe gunstig is het thuiswerken eigenlijk en is het voor jou als werkgever wel net zo voordelig als voor je werknemers? Want natuurlijk, je gunt je medewerkers een prettige werksfeer, maar je wilt ook dat zij zo efficiënt mogelijk handelen. Gebeurt dat thuis, in hun eigen omgeving en zonder controle?
 
Na de introductie van Het Nieuwe Werken (HNW) leek er geen twijfel mogelijk te zijn: thuiswerken was de uitkomst voor de moderne maatschappij. Het zou efficiënt zijn en vanwege minder woon- werkverkeer bovendien ook nog goed voor het milieu. Ondertussen zien we steeds meer berichten voorbij komen die deze positieve overtuiging in twijfel trekken.
 
Tegenstrijdige berichten

 Zo kwam TNO onlangs met de conclusie dat volledig thuiswerken de productiviteit op lange termijn toch niet verhoogt. Eerder zou thuiswerken al tot arbeidsconflicten hebben geleid en ontevredenheid onder werknemers, die thuis niet mochten roken of niet over de juiste technologie beschikten. De andere kant vertolkt een onderzoek van Intermediair waaruit naar voren komt dat thuiswerken de werktevredenheid bevordert. Tegenstrijdige berichten die één ding duidelijk maken: thuiswerken is niet alleen maar positief of negatief; er kleven voor- en nadelen aan.
 
Werknemers lijken over het algemeen nog iets happiger op een werkplek thuis dan de meeste bazen. Dat dat logisch is behoeft geen uitleg. Maar ook de overheid lijkt gegrepen door het thuiswerkvirus. Eind vorig jaar werd bijvoorbeeld bekend dat ze 24 miljoen euro in een fonds wil storten waarmee thuiswerken kan worden gestimuleerd. Werkgevers die geen geld hebben om thuiswerken goed mogelijk te maken met de juiste technologie, zouden zo een handje geholpen worden. Het belang van de overheid lijkt daarbij niet in eerste plaats bij de werkgever of -nemer te liggen, maar bij de mogelijke afname van files.
 
Overzicht
En zo wil iedereen wat. De werknemer wil een zo comfortabel mogelijke manier van werken, de overheid wil een goed draaiende economie én een afname van files en jij als werkgever wilt waarschijnlijk dat het werk goed en efficiënt gedaan wordt. Om dat voor elkaar te krijgen is het goed om te weten waarom je wel of niet de mogelijkheid biedt om je medewerkers vanuit hun eigen woning te laten werken. Daarom de voor- en nadelen voor jou als werkgever op een rij.
 
Voordelen:

• Je hoeft minder reiskostenvergoeding uit te keren
• Je hoeft minder werkplekken te faciliteren, een kleiner kantoor kan mogelijk zijn
• Geen vertraging door woon- werkverkeer
• Tevreden werknemers
• Beter voor het milieu
• Kans dat werknemers langer doorwerken
• De drempel om te werken bij lichte ziekte is lager

Nadelen:

• Bijeenkomsten en vergaderingen moeilijker te organiseren
• Vermindering van toezicht
• Er gelden arbeidsvoorwaarden voor de thuiswerkplek waaraan voldaan moet worden
• Kans op verminderde productiviteit door huiselijke omgeving
• Mogelijke aanleiding van arbeidsconflicten

Wet- en regelgeving
 
Wil je overgaan tot het creëren van thuiswerkplekken voor je werknemers? Weet dan dat er bepaalde regels zijn waaraan je je dient te houden. Veel afspraken zijn (nog) niet wettelijk vastgelegd en kun je zelf met je medewerkers maken. Wat je moet weten:

 • Als werkgever mag je een deel van de inrichting van een thuiswerkplek laten vergoeden bij de fiscus. Bedenk daarbij wel dat er voorwaarden gelden zoals een minimaal aantal uur dat je werknemer thuis moet werken.
 • Je bent als werkgever verplicht om voor een adequate werkplek te zorgen, ook als dit bij hem of haar thuis is.
 • Werknemers kunnen sinds 2009 tot twee dagen per week thuiswerken met behoud van de vrije reiskostenvergoeding.

Blogs

ZZP Agenda