Ondernemers (ONL), werknemers (vakbond AVV) en zelfstandigen (VZN) presenteren vandaag een nieuw en uniek Sociaal Akkoord 2021. Voor het eerst in de historie van de Nederlandse overlegeconomie is er sprake van een akkoord tussen zowel werkgevers, werknemers als zelfstandigen.
Dit Sociaal Akkoord 2021 is de opvolger van het Sociaal Akkoord 2017 van AVV en ONL, waarvan veel onderdelen terecht zijn gekomen in de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Het overleg is nu uitgebreid met de VZN, de overkoepelende organisatie van belangenverenigingen voor zelfstandig ondernemers waarbij ook de leden van Het Ondernemerscollectief zijn aangesloten.
Hervorming van de arbeidsmarkt
ONL, AVV en VZN gaan als eerste aan de slag met de uitvoering van de voorstellen uit het eindrapport van de Commissie Regulering van Werk (Commissie Borstlap) over de benodigde hervorming van de arbeidsmarkt. Ook geven zij een aanzet voor een open(er) overlegeconomie waarin zelfstandigen zich vertegenwoordigd voelen. In tegenstelling tot veel wensenlijstjes die momenteel aan informateur Hamer worden aangeboden, wordt in dit akkoord niet om extra geld gevraagd.
Cristel van de Ven, voorzitter van VZN: “Onze organisatie is in 2020 opgericht om de stem van zelfstandigen beter te laten horen. Wij willen de positie van zelfstandig ondernemers op de arbeidsmarkt verbeteren. Met ONL en AVV hebben we daar in dit Sociaal Akkoord uitstekende afspraken over kunnen maken.”
Doorpakken bij doorvoeren veranderingen
Hans Biesheuvel, voorzitter en oprichter van ONL voor Ondernemers: “Het is heel bijzonder dat dit is gelukt. Als we in Nederland de bakens willen verzetten op de arbeidsmarkt langs de lijnen van het rapport Borstlap, dan zullen alle betrokken partijen over hun eigen schaduw heen moeten springen. Wij hopen met dit Sociaal Akkoord 2021 andere partijen in de polder te inspireren om dit ook te doen.”
Het nieuwe kabinet gaat wat deze partijen betreft de komende jaren voortvarend aan de slag met de oplossingsrichtingen die het Sociaal Akkoord en het rapport van Borstlap biedt. Om er voor te zorgen dat het nieuwe regeerakkoord een eerste aanzet geeft, is dit sociaal akkoord gesloten.
Martin Pikaart, voorzitter en oprichter van AVV: “Tot op heden werd vooral de analyse van het rapport van de Commissie-Borstlap gedeeld door diverse partijen in de polder, maar er zijn nog geen initiatieven om de integrale doorvoering ervan verder te brengen. Met ONL en VZN wilden we laten zien dat een akkoord mogelijk is en dat we nu echt kunnen doorpakken om veranderingen op de arbeidsmarkt door te voeren.”
Oneigenlijk gebruik flexkrachten aan banden leggen
Opvallend aan is dat in het akkoord grote stappen worden gezet om oneigenlijk gebruik van flexkrachten en driehoeksrelaties aan banden te leggen. Zo willen de initiatiefnemers uitzendwerk met een uitzendbeding beperken tot maximaal 26 weken, terwijl het werkgeverschap aantrekkelijker wordt gemaakt.
Ondernemers krijgen bijvoorbeeld een bonus voor het in dienst nemen van de eerste werknemer, de loondoorbetalingsplicht bij ziekte gaat naar 1 jaar en ondernemers krijgen hulp bij het werkgeverschap met een nieuw in te richten ‘UWV voor werkgevers’.
Ombouwen fiscale regelingen
Verder komt er meer evenwicht in de fiscale behandeling van verschillende rechts- en contractvormen. Wel vinden de betrokken partijen dat fiscale verschillen – anders dan Borstlap voorstelt – mogen blijven bestaan. Dit op voorwaarde dat eventuele prikkels om enkel voor fiscale voordelen te kiezen voor een bepaalde contractvorm worden weggehaald.
Fiscale regelingen voor zelfstandigen worden omgebouwd tot een toekomstgericht stelsel, waarin de fiscale faciliteiten voor zelfstandigen worden gekoppeld aan het afdekken van ondernemers- en sociale risico’s.
Het Sociaal Akkoord 2021 omvat nog een heel aantal andere afspraken en voorstellen. Lees hier de hoofdpunten uit volledige Sociaal Akkoord.