• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 31: Veel zzp’ers niet blij met verplichte AOV, brede onrust over handhaving zzp-wet en zzp’ers wachten al maanden op geld van Dinner Train

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Veel zzp’ers niet blij met verplichte AOV

Veel zzp’ers zijn niet blij met het plan voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Dit blijkt uit een online consultatie waarop iedereen kon reageren. Van de 1.562 openbare reacties is een deel opbouwend positief, een groot deel kritisch en honderden zelfstandig ondernemers zijn boos. Zij vinden het 'te duur', 'bullshit' en 'onzin'. “Een AOV staat recht tegenover de risico’s en de verantwoordelijkheden die een ondernemer aangaat.”  

Circa 80% van de zelfstandig ondernemers in Nederland is niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Een nieuw wetsvoorstel moet hen daartoe verplichten. Het meest genoemde argument tegen de verplichte verzekering is de beperking van de ondernemersvrijheid door overheidsbemoeienis. Veel van de zzp’ers die reageren geven aan dat de premie te hoog is. Zelfstandigen gaan zo’n 6,5% van hun winst uit hun onderneming aan premie betalen met een maximumbedrag van € 195 per maand.

Lees ook het artikel: Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Sommigen geven aan wel achter deze wet te staan, maar dat zij tegen de wachttijd van een jaar zijn. Zij willen dat dit twee jaar wordt, zodat de premie omlaag kan. Daarnaast maken veel ondernemers al gebruik van een broodfonds. Ook zestigplussers zijn niet blij met het wetsvoorstel of vragen om een vrijstelling, omdat zij bijna met pensioen gaan. Wie nog maar een jaar te gaan heeft tot pensionering, komt met één jaar wachttijd niet meer in aanmerking voor een uitkering. Uit een deel van de reacties blijkt dat zzp’ers overwegen om te stoppen als de wet in werking treedt.   

Aan de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Eddy van Hijum de taak om op basis van alle reacties een wetsvoorstel te maken en door de Tweede Kamer te loodsen. De wet moet gaan gelden voor alle ruim 1,2 miljoen zzp’ers in Nederland.

Bronnen: FD.nl en RD.nl

Onrust en onduidelijkheid over handhaving zzp-wet

Er heerst grote onrust en onduidelijkheid onder zzp’ers over de aanstaande handhaving van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) die vaststelt wanneer iemand een echte zzp’er is of eigenlijk een werknemer. De Wet DBA bestaat al acht jaar, maar hier is tot nu toe nauwelijks op gehandhaafd. Dit moet op 1 januari 2025 gaan veranderen. 

Werkgevers zijn volop bezig met het verminderen van de inzet van zzp’ers, zegt Theo van Uum van de Vereniging Gehandicaptenzorg. Volgens de werkgevers gaat de aankomende handhaving op schijnzelfstandigheid gepaard met te veel onduidelijkheid. Van Uum: “Het lijkt alsof het willekeurig gaat uitpakken. Dat de ene inspecteur de wet anders zal interpreteren dan een ander en dus anders zal handhaven. De wetgeving is gewoon niet duidelijk.”

Lees ook het artikel: Wanneer ben je als zzp'er schijnzelfstandig?

Werkgevers zijn bang dat met de handhaving de flexibele schil van zzp'ers verdwijnt. Die is nodig om piekmomenten op te vangen. Volgens de arbeidsrechtjuristen Sjanne Marie van den Groenendaal en Bastiaan van Rossum is het niet nodig dat werkgevers de samenwerking met zzp’ers opzeggen, uit angst voor boetes en naheffingen van de Belastingdienst. “De oplossing ligt in de intentie van opdrachtgevers om de samenwerking met zzp’ers op een verantwoorde manier vorm te geven binnen de grenzen van de wet. Dit vraagt van opdrachtgevers dat ze zich verdiepen in de kenmerken van schijnzelfstandigheid en hoe ze zich binnen de wet als goede opdrachtgever kunnen (blijven) gedragen.”

“Goed opdrachtgeverschap gaat over het vinden, boeien en binden van zzp’ers door in te zetten op goede inwerkprocedures, passende opdrachtovereenkomsten met ruimte voor de behoeften en ambities van de zzp’ers en het stimuleren van kennisdeling met vaste medewerkers. Door te begrijpen hoe samenwerking met zzp’ers onder de nieuwe wet nog wél mogelijk is, kunnen bedrijven (te) rigoureuze maatregelen, zoals het beëindigen van samenwerkingen met zzp’ers, vermijden.”  Aldus de arbeidsrechtjuristen in NRC.   

Bronnen: NOS.nl en NRC.nl

Juridische service

Heb je twijfels of een vraag over een overeenkomst, modelcontract of heb je een geschil? Heb je een juridisch probleem? Neem dan snel contact op het de juridische helpdesk van Het Ondernemerscollectief: daar kun je terecht als je een vraag hebt of advies wilt.

Meer over de juridische service
Juridische service

Wet VBAR lost probleem van schijnzelfstandigheid niet op

Een coalitie van vijf grote brancheverenigingen maakt zich zorgen over de conceptwet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR). De nieuwe zzp-wet is volgens hen onvoldoende onderbouwd, disproportioneel en lost het probleem van schijnzelfstandigheid niet op. De brancheverenigingen in het interim-management, intermediairs en brokers, uitzendondernemingen en detacheerders hebben hun kritiek en aanbevelingen per brief aan de Raad van State kenbaar gemaakt.   

De Wet VBAR moet duidelijker maken of iemand als zzp’er ingehuurd mag worden voor een opdracht, maar er schort volgens de coalitie nogal wat aan het voorstel. De aanname van de overheid dat er circa 200.000 schijnzelfstandigen zijn in Nederland, is volgens de brancheverenigingen onjuist. “Met deze onnauwkeurige schatting voldoet het kabinet niet aan een van de belangrijkste vereisten van een nieuwe wet, namelijk kunnen aantonen welk probleem de wet oplost.”

Bovendien zijn de mogelijke negatieve gevolgen van de nieuwe wet groot. Er zijn minder zware middelen voorhanden om hetzelfde doel te bereiken, schrijft de coalitie aan de RvS.  Het Handboek Loonheffingen is volgens hen een goed middel om werkgevers en werkenden te helpen met de kwalificatie van de arbeidsrelatie. Verder maakt de coalitie zich zorgen over het feit dat werkgevers straks geen zzp’ers meer kunnen inzetten voor bijvoorbeeld tijdelijke vervanging tijdens ziekte of zwangerschapsverlof en interim-management.  

De brancheverenigingen komen ook met aanbevelingen om de conceptwet te verbeteren. Jurriën Koops, directeur van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU): “Om tot een juiste kwalificatie van de arbeidsrelatie te komen, moeten de kenmerken van de persoon van de ondernemer een steviger plek krijgen. Vrijheid van ondernemerschap is een grondrecht dat een rol zou moeten spelen in deze afweging. Het kan bovendien een ander perspectief bieden om uit de impasse en onzekerheid te komen. Het wordt hiermee ook in meer gevallen mogelijk om duidelijkheid voorafgaand aan het begin van de opdracht te geven. En daar hebben opdrachtgevers, intermediairs en zelfstandigen grote behoefte aan.”

Bron: Zipconomy.nl

Zzp’ers wachten al maanden op geld Dinner Train

Medewerkers van Dinner Train – vrijwel allemaal zzp’ers – wachten al maanden op uitbetaling van gewerkte uren. De bedragen verschillen van € 400 euro tot zelfs € 3.500. Ook klanten zijn nog niet terugbetaald, nadat hun boeking door de leiding van het rijdende treinrestaurant werd geannuleerd.  Het bedrijf ging eerder in 2019 failliet en beleefde een doorstart onder een nieuwe eigenaar.

Lees ook het artikel: Wat is factoring

Van de zzp’ers die nog geld tegoed hebben, is een grote meerderheid student. Contact krijgen met het kantoor verloopt volgens de gedupeerden moeizaam. Tim Beltz van Dinner Train erkende eerder dat zijn bedrijf in zwaar weer verkeert. Beltz geeft aan een regeling te hebben getroffen met Young Ones, het online platform dat werkt met een aantal van de zzp'ers. Over zes weken zou Dinner Train alle achterstallige betalingen aan Young Ones betaald moeten hebben.

Een woordvoerder van Young Ones bevestigt deze regeling. Er wordt op dit moment nog niets uitbetaald, dat gebeurt als Dinner Train aan alle verplichtingen heeft voldaan. “Young Ones hoopt dan ook dat Dinner Train spoedig in staat is aan haar verplichtingen te voldoen”, voegt de woordvoerder toe. Vakbond FNV adviseert de zzp’ers van Dinner Train om hun geld te eisen bij Young Ones zelf, en niet te wachten op het moment dat Dinner Train alles aan Young Ones betaald heeft.

Bron: Omroep Brabant

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

ZZP Agenda

oktober
09
oktober
10

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.