• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 34: Vrouwelijke zzp’ers succesvoller, steeds meer zzp’ers kiezen voor workation en rondetafelgesprek over schijnzelfstandigheid zzp’ers

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Vrouwelijke zzp’ers succesvoller dan mannen

Ook al is slechts 36% van de Nederlandse ondernemers vrouw, ze zijn vaker succesvoller in het binnenhalen van opdrachten dan mannen. Vrouwen hebben 68% meer kans om een opdracht te verkrijgen dan mannen, zo blijkt uit een onderzoek van Talent Monitor. Desondanks worden ze minder vaak benaderd door recruiters. Waar mannen negentien keer worden benaderd door recruiters, ligt dit aantal voor vrouwen op vijftien maal.  

“Dit onderzoek onderstreept niet alleen de kwaliteiten en het doorzettingsvermogen van vrouwelijke ondernemers, maar laat ook zien dat er veel potentieel onbenut blijft wanneer vrouwen niet actief worden aangemoedigd om voor het ondernemerschap te kiezen”, zegt arbeidsmarktdata-expert en ceo van HeadFirst Group Marion van Happen.

Volgens Van Happen kan het verschil in benadering door recruiters deels worden verklaard doordat mannen vaker fulltime werken. “Wat hen aantrekkelijker maakt voor recruiters die financieel gedreven worden door meer gewerkte uren en hogere omzet.” Daarnaast speelt volgens haar ook een rol dat LinkedIn, een van de belangrijkste zoekkanalen van recruiters naar potentiële kandidaten voor openstaande vacatures, licht oververtegenwoordigd is door mannen.

Lees ook het artikel: Hoe krijg ik opdrachten als zzp'er?

Actuele cijfers van het CBS tonen aan dat – hoewel het aantal ondernemers in Nederland sterk is toegenomen – het aandeel vrouwelijke ondernemers nauwelijks groeit. Van Happen noemt dit een gemiste kans, zowel voor de arbeidsmarkt als voor bedrijven die op zoek zijn naar getalenteerde professionals. “Het wordt tijd dat we vrouwelijke ondernemers de kansen geven die ze verdienen, want hun succes spreekt voor zich.”

Bron: De Ondernemer

Steeds meer zzp’ers kiezen voor een workation

Steeds meer zzp’ers kiezen voor een workation, waarbij werk en vakantie worden gecombineerd. Maar liefst 41% van de zelfstandigen stelt op vakantie te werken, blijkt uit onderzoek van zzp-bank Knab onder ruim duizend zzp’ers. Twee jaar geleden was dit 33%. Vooral startende ondernemers werken tijdens de vakantie door, omdat zij druk zijn met het opbouwen van hun bedrijf en klantenkring. De helft van de starters kiest voor een workation.

Circa 90% van alle zzp’ers gaan in 2024 op vakantie. Startende ondernemers zijn terughoudender met vrij nemen. Slechts 27% van de zelfstandigen zet periodiek vakantiegeld opzij, gemiddeld circa 7,3% van hun inkomen. Ongeveer één op de drie zzp’ers houdt in zijn of haar uurtarief rekening met vakantie-uitgaven.     

Oskar Barendse, financieel expert bij Knab: “We zien dat vooral de jonge ondernemers hun vakantie financieel veel beter plannen. Dat begint bij het verwerken van je vakantiekosten in je uurtarief. Reken je nu standaard € 70 per uur? Maak er € 75 van en zet vervolgens elke maand 7% van je zakelijke inkomsten opzij op een aparte spaarrekening. Zo maak je je vakantie financieel mogelijk en heb je waarschijnlijk meer financiële ruimte om op je vakantie echt zorgeloos te genieten.”

De populariteit van een workation verschilt per sector. Waar in de sector media en communicatie 53% in 2024 een workation plant, kiest in de IT-sector 22% voor de combinatie werken en vakantie. Circa de helft van de zelfstandigen in de kunst- en cultuursector en persoonlijke dienstverlening doet aan werkvakanties. Ondanks de toenemende populariteit van workations, vindt 85% van de zzp’ers dat vakantie nodig is om mentaal fit te blijven.

Bronnen: Knab en Business Insider  

2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

Stel: je raakt onverhoopt arbeidsongeschikt. Wat dan? Kom erachter wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou kan betekenen.

Vergelijk AOV-offertes
2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

Rondetafelgesprek over schijnzelfstandigheid

VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen is bang voor de ongewenste effecten van de hervatting van handhaving op schijnzelfstandigheid per 1 januari 2025. De liberaal vindt dat de handhaving van de Belastingdienst zich moet focussen op mensen die gedwongen zzp’er zijn of onder het minimumloon worden betaald.

“Maar de VVD gaat het niet meemaken dat zzp’ers die gewoon zelfstandig in alle vrijheid dat willen doen vanaf 1 januari massaal op straat worden gezet, omdat de overheid een wet heeft bedacht van een aantal jaar geleden en vindt hoe de wereld eruit zou moeten zien”, stelt Aartsen. Hij heeft begin september een rondetafelgesprek over het handhavingsmoratorium belegd in de Tweede Kamer. “Dan komt de Belastingdienst langs om ons te informeren over wat ze van plan zijn. Dan komen ook de zelfstandigenorganisaties en vertegenwoordigers langs om te vertellen hoe de vlaggen er bij hen bijhangen. Je merkt dat er enorme onrust is.”

Lees ook het artikel: Wat kun je doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen als zzp'er?

Aartsen vindt dat de Belastingdienst zich zou moeten richten op probleemsectoren. “Pak daar het probleem als eerste aan, voordat je al die goedwillende zzp’ers de schrik op het lijf gaat jagen. En nog erger, die mensen krijgen nu allemaal geen opdrachten meer. Dat moeten we echt niet mee willen maken.” Volgens Aartsen is er een revolutie gaande van zelfstandig werkenden. “Mensen die zelf willen bepalen. Hoe ze werken, wanneer ze werken, hoe lang ze ergens werken. Ze willen de ene keer daar, de andere keer daar iets doen. Ik vind dat we die mensen de ruimte moeten bieden om dat te kunnen doen. Dat je niet kan zeggen vanuit de politiek: goh, wij staan nog op het standpunt uit de vorige eeuw waar wij vinden dat er alleen maar ruimte is voor mensen met die werknemer-werkgeversverhouding.”

Op 12 september praat de Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarvan Aartsen lid is, met de nieuwe minister Van Hijum over het zzp-beleid en onder meer de handhaving schijnzelfstandigheid.

Bron: Zipconomy.nl

Zelfstandigen Bouw: pas AOV voor zzp’ers aan

Een te beperkte dekking, een te korte wachttijd, een te hoge premie en een verkeerde uitvoerder van de conceptwet Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ). Zelfstandigen Bouw (ZB) is kritisch op het voorliggende plan voor een verplichte AOV voor zelfstandigen. De belangenorganisatie voor zelfstandigen in de bouw wil dat de nieuwe zzp-verzekering op vier punten wordt aangepast. 

Zelfstandigen Bouw vindt dat de nieuwe wet BAZ alle vormen van arbeidsongeschiktheid moet dekken. In het wetsvoorstel is volgens ZB sprake van 'een beperkte dekking, met alleen uitkeringen voor volledig arbeidsongeschikten die niet meer het minimumloon kunnen verdienen'. Bovendien stelt voorzitter Koen Dijkstra een verplichting te missen voor verzekeraars om elke zelfstandige een volwaardige AOV aan te bieden.

Lees ook het artikel: Als zzp'er ziek zonder AOV: dit zijn je mogelijkheden

Daarnaast moet de wachttijd niet één jaar zijn, maar twee jaar, betoogt de zzp-belangenorganisatie. “In lijn met broodfondsen en schenkkringen, om zelfstandigen meer tijd te geven hun situatie te stabiliseren.” De premie van maximaal € 195 is volgens Zelfstandigen Bouw te hoog in verhouding tot de beperkte dekking. Tot slot ziet ZB het niet zitten dat het UWV uitvoerder van de BAZ wordt 'gezien hun problemen en focus op werknemersverzekeringen, terwijl de BAZ specifiek voor zelfstandigen is'. Beter is een aparte instantie of samenwerking met private verzekeraars, aldus de belangenorganisatie.

Bron: Schildersvak.nl

Zzp’ers in beveiligingsbranche in last

Branchevereniging VVNL vreest voor de toekomstige inzet van zzp’ers in de beveiligingssector. Er werken inmiddels circa 12.000 zzp’ers in de beveiliging, ofwel een derde van het totaal aantal arbeidskrachten. VVNL is bang dat als gevolg van nieuwe wetgeving (de nieuwe zzp-wet in wording) de noodzakelijke inzet van zzp’ers in de beveiligingsbranche onmogelijk wordt.

De branchevereniging had afgelopen week een gesprek met de Belastingdienst over voortzetting van de – in lijn met de nieuwe rechtspraak aangepaste – modelovereenkomst zzp voor de inhuur van zelfstandigen in het veiligheidsdomein. De Belastingdienst heeft tijdens dit overleg laten weten dat VVNL zelf een nieuwe modelovereenkomst zzp vanuit de branche moet regelen. VVNL vindt dat de fiscus nog voordat er nieuwe wetgeving is de druk opvoert om zzp-inzet volledig in te perken.

VVNL ziet dat een aantal grootbedrijven in de beveiliging af wil van zzp’ers wegens oplopende kosten, onzekerheid met veranderende wetgeving en verlies van marktpositie. En constateert nu al een toename van inzet van niet-beveiligingspersoneel, zoals buurtwachten, serviceverleners en gastheren of gastvrouwen. Onlangs werden in Limburg zelfs senioren ingezet als winkelsurveillance.

VVNL maakt zich grote zorgen over de gevraagde capaciteit voor de beveiliging van gebouwen, goederen en personen nu de Belastingdienst weinig souplesse toont. De branchevereniging heeft de fiscus gevraagd dit aan te kaarten bij de verantwoordelijke ministeries. VVNL roept na de zomer haar leden bij elkaar om de koers – een zinvolle samenwerking met de Belastingdienst – verder te bepalen. VVNL-leden die fiscale aanwijzingen krijgen worden – indien nodig – juridisch ondersteund.

Bron: Beveiligingsnieuws.nl

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

ZZP Agenda

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.