Zzp’ers rijden weer net zoveel als vóór de crisis
Het mkb en zzp'ers zitten weer volop in de auto op weg naar het werk. Ook grote bedrijven maken weer meer kilometers, al is de toename minder groot dan bij het mkb. Dat meldt tankpasleverancier Travelcard na een analyse van het tankgedrag van zakelijke autorijders.
De versoepelingen van de coronamaatregelen hebben geleid tot een verdere toename van het aantal reisbewegingen in het zakelijk verkeer, concludeert Travelcard, dat de hoeveelheid brandstof registreert die dagelijks wordt getankt. Ondernemers en medewerkers van het mkb tanken inmiddels 97% van het volume van 1 maart 2020, vóór de coronacrisis. Grote bedrijven zitten nu op ruim 60% van het brandstofverbruik van 1 maart vorig jaar.
Weer vaker de weg op? Leden van Het Ondernemerscollectief ontvangen de MoveMove tankpas 9 maanden gratis en kunnen daarmee o.a. tanken bij alle tankstations in Nederland en elektrisch laden.
Uit de cijfers komt ook naar voren dat de tweede lockdown, die half december begon, leidde tot een forse terugval in brandstofgebruik. Bij zzp’ers zakte het brandstofgebruik met de helft ten opzichte van de hoeveelheid op 1 maart 2020. Bij grote bedrijven was dat gebruik zelfs slechts 38% ten opzichte van 1 maart vorig jaar.
Bron: ANP
Zzp’er met laag inkomen ziet liever af van bijstand
Ruim een derde van alle mensen die recht hebben op een bijstandsuitkering maakt daar geen gebruik van. In totaal gaat het om 170.000 huishoudens, zo blijkt uit een rapport van de Inspectie SZW waarin deze groep voor het eerst in beeld is gebracht. Vooral veel jongeren, zelfstandigen en Europese migranten vragen om diverse redenen geen bijstand aan.
Opvallend is dat juist mensen die wél zelf iets verdienen, maar minder dan het bijstandsniveau, vaak geen gebruik maken van de aanvullende uitkering waar ze recht op hebben. Van de mensen die geen inkomen hebben, vraagt 85% bijstand aan. Onder de groep zzp’ers is dit stukken lager: 86% van de zelfstandigen die recht hebben op aanvullende bijstand, vraagt deze niet aan. Ook jongeren tot 27 jaar (70%) en migranten (57%) zien relatief vaak af van een uitkering.
Lees ook: De Bbz (Besluit bijstandsverlening zelfstandigen) aanvragen als zzp'er
De redenen om geen uitkering aan te vragen verschillen waarschijnlijk per groep, zo staat te lezen in het rapport. Waar bij jongeren en migranten onwetendheid een rol speelt, zien zzp’ers op tegen de rompslomp en complexiteit. Zeker met wisselende inkomsten is de hoogte van een uitkering lastig vast te stellen, en bestaat het risico op terugvorderingen achteraf. Daarbij komt dat gemeenten - zo concludeert ook de Inspectie – door de strenge Participatiewet al snel iemand van fraude betichten.
Bronnen: Trouw en Divosa
Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl