Gratis tips
meld je aan voor de nieuwsbrief
Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:
Hoewel de banen voor het oprapen liggen, kiezen tienduizenden mensen heel bewust voor het zelfstandig ondernemerschap. Zzp’ers bevinden zich door de krapte op de arbeidsmarkt in de luxe positie dat ze zelf kunnen kiezen waar en hoe ze willen werken. Werkgevers stemmen er vaak noodgedwongen mee in. Sommigen spreken zelfs van wildwestpraktijken. ZZP Expert Martijn Pennekamp reageert, "Vroeger werd je ingehuurd als vervanger voor een medewerker die met zwangerschapsverlof ging of voor een paar dagen per week. Nu bieden opdrachtgevers je zo een contract aan van een half jaar of langer".
Bron: De Financiële Telegraaf
Door de krapte op de arbeidsmarkt gaan zzp’ers er in de tweede helft van dit jaar versneld op vooruit. In de eerste helft van 2022 zijn de tarieven gemiddeld met 4,7% gestegen. Over het hele jaar 2022 wordt een gemiddelde tariefstijging van maar liefst 10,3% verwacht. Zelfstandige automonteurs gaan er in de prognose het hardst op vooruit, gevolgd door zzp’ers in drukkerijen en de kunstnijverheid. Ook zelfstandige lassers, plaatwerkers, metaalbewerkers en radio- en tv-technici kunnen naar verwachting tariefsverhogingen van meer dan 15% toepassen.
Dit stelt arbeidsmarktdata-specialist Intelligence Group, dat in samenwerking met HR-dienstverlener HeadFirst Group de ontwikkelingen voor 114 verschillende beroepsgroepen analyseerde. De hoge inflatie en de krapte op de arbeidsmarkt stuwen de tarieven voor zelfstandigen op dit moment steeds harder op. Gemiddeld genomen komt de loonsverhoging van werknemers in vaste dienst over de eerste helft van 2022 uit op 3,1%.
Bereken jouw minimale uurtarief zelf met onze uurtarief calculator
Andere zzp-beroepen met een bovengemiddelde tariefstijging zijn software- en app-ontwikkelaars, meubelmakers, kleermakers en stoffeerders, vertegenwoordigers en inkopers, journalisten, grafisch vormgevers en productontwerpers. De prognose voor tariefstijging ligt bij deze groepen tussen de 14,6 en 13,6%.
Bron: Business Insider
Van alle zelfstandig ondernemers in Nederland, zijn zzp’ers het slechts bestand tegen cybercriminelen en hackers. In vergelijking met bedrijven en organisaties met meerdere werknemers in dienst, nemen zzp’ers minder beveiligingsmaatregelen om kwaadwillenden buiten de deur te houden. Dit blijkt uit de nieuwste editie van de Cybersecuritymonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Aan het onderzoek deden 20.000 Nederlandse bedrijven en 22.000 zzp’ers mee.
Lees ook het artikel: Hoe wapen je je als zzp’er tegen cybercrime?
Zzp’ers maken niet of nauwelijks gebruik van een Virtual Private Network (VPN). Ze versleutelen hun data slechts mondjesmaat en 2-stapsverificatie is ook nog niet op grote schaal doorgedrongen. Zzp’ers geven aanzienlijk minder geld uit aan ICT-cursussen of ICT-specialisten, ze voeren geen risicoanalyses uit en netwerkmonitoring heeft geen prioriteit.
Daarentegen houden zzp’ers hun besturingssysteem en andere software goed up-to-date. Ook gebruiken ze sterke wachtwoorden om hun accounts en data te beschermen. Tevens slaan de meeste zzp’ers een back-up van hun gegevens op een andere locatie op.
Bron: VPNGids.nl
Kilo’s ongewenste post, opdringerige deurverkopers en zelfs inbraak en chantage. Bijna de helft (46% van de zzp’ers ervaart veel overlast doordat hun privéadres voor iedereen zichtbaar is in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit blijkt uit onderzoek van de online bank Knab onder ruim duizend zzp’ers. Ruim 7 op de 10 ondervraagde zzp’ers geeft aan dat ze hun vestigingsadres direct gaan verbergen zodra dit mogelijk is.
Minister Adriaansen (Economische Zaken) komt met een wetsvoorstel waarmee ze zzp’ers de mogelijkheid wil bieden om hun vestigingsadres af te schermen. Bij 9 op de 10 zzp’ers is dat gelijk aan hun woonadres. Dit levert regelmatig onveilige situaties op. Ongeveer73% van de zzp’ers heeft naar eigen zeggen veel overlast.
In het voorstel van de minister kunnen zzp’ers ook hun e-mailadressen en telefoonnummers onzichtbaar maken in het Handelsregister. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden wel eens gebeld wordt door een buitenlands nummer, waarbij wordt opgehangen als men opneemt. Bij terugbellen is er sprake van een betaald nummer. Maar liefst 61% van de zzp’ers heeft last van telefoontjes over het afsluiten van een zakelijk energiecontract.
Bron: Taxlive.nl
Het registreren is niet gelukt. Waarschijnlijk ben je al geregistreerd met dit e-mailadres.