• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 32: zzp’er betaalt vrijwel nooit bij gijzelsoftware, afspraken over zzp’ers horen niet in cao en minder harde groei aantal zzp’ers in de bouw

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Zzp’er betaalt vrijwel nooit losgeld bij gijzelsoftware

Bedrijven die de dupe zijn van afpersing met behulp van gijzelsoftware (ransomware) kunnen het beste geen losgeld betalen om weer toegang te krijgen tot de eigen gegevens. Dit stelt cybersecuritybedrijf Hunt & Hackett in reactie op de uitkomsten van de Cybersecuritymonitor 2022 van het CBS, waaruit blijkt dat in 2021 ongeveer 6.000 bedrijven slachtoffer zijn geworden van ransomware. “Betalen houdt de criminele praktijken in stand. Het zou mooi zijn als iedereen stopt met betalen, want dan houdt de industrie op te bestaan”, meent een woordvoerder van Hunt & Hackett. Betaling heeft sowieso lang niet altijd het verlangde resultaat.

Vooral zzp’ers hebben last van ransomware. Circa 4.000 van de 6.000 bedrijven die te maken kregen met afpersing met behulp van gijzelsoftware betrof zzp’ers. De zzp’ers betaalden bijna nooit losgeld om data terug te krijgen, waar bedrijven met personeel dat in 11% van de gevallen wél deden. Als zzp’ers al betaalden, waren ze minder dan 0,1% van hun totale omzet kwijt aan losgeld. Dat eenpitters het vaakst worden getroffen komt vooral omdat ze met zoveel zijn. In relatieve zin wordt slechts 0,3% van de zzp’ers slachtoffer van ransomsoftware.

Lees ook het artikel: Hoe wapen je je als zzp’er tegen cybercrime?

Dat veel zzp-bedrijven de dupe zijn geworden van hackers, verbaast forensisch analist Mathijs van Hunt & Hackett wel. “Ze hebben vaak niet een heel netwerk aan computers, dus als ze goede back-ups zouden maken en een goed werkend anti-virussysteem hebben, dan is het aanvalsoppervlak heel laag.” Daarnaast zijn zzp’ers voor criminelen vaak geen vetpot, in tegenstelling tot grote bedrijven waar veel meer losgeld kan worden gevraagd.

Zzp’ers betalen doorgaans geen losgeld. Steven Dondorp, directeur van cybersecuritybedrijf Northwave: “De losgeldsom is vaak veel te hoog voor zelfstandig ondernemers. Al willen ze betalen, dat lukt vaak gewoon niet.” Volgens Dave Maasland van cybersecuritybedrijf ESET zijn vernietigde of gelekte documenten voor sommige zzp’ers ook een minder groot probleem dan voor een bedrijf dat daarmee de hele logistieke bevoorradingsketen verliest en daardoor misschien wel failliet gaat. “Dus gooit een zzp’er de laptop makkelijker in de prullenbak.”

Bronnen: BNR, VPNgids.nl en NRC

ꞌAfspraken over zzp’ers horen niet in caoꞌ

Er worden de laatste jaren in steeds meer cao’s afspraken opgenomen voor zelfstandig ondernemers. Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn er nu negen cao’s met afspraken over zzp’ers, waaronder die van architecten, de toneel- en danssector en de kunsteducatie. Zzp-organisaties zijn kritisch over deze ontwikkeling, omdat cao-afspraken haaks staan op het vrije ondernemerschap.

Volgens zzp-expert Martijn Pennekamp van platform ikwordzzper.nl wordt hiermee de vrijheid van ondernemers ingeperkt. “Over het algemeen onderhandel je namelijk als zzp'er zelf over je tarief en zorg je voor afspraken die jou goed uitkomen. Dat dit soort afspraken in cao's worden opgenomen, is een teken aan de wand. Het zou niet zo moeten zijn. Afspraken maken is prima, maar niet in de cao. Dat moet in de wetgeving”, aldus Pennekamp afgelopen week in een interview op NPO Radio 1.

In de betreffende cao’s wordt meestal een minimumtarief afgesproken voor zzp’ers. Het idee is dat zzp’ers hiermee beschermd worden tegen te lage tarieven. Het is in de danssector echt nodig, zegt danser Gijs Hanegraaf. Hij kent schrijnende verhalen over dansers die gratis werkten, omdat ze niet onderhandelden voor salaris of niets kregen aangeboden van een werkgever. “Freelancers hebben toch wel wat bescherming nodig tegen zichzelf en tegen de werkgever. Daarom is het fijn dat ze kunnen terugvallen op dat ene zzp-tarief.”

Zzp-organisaties vinden echter dat cao-afspraken botsen met het ondernemerschap. Aangezien zzp’ers niets hebben in te brengen bij de vaststelling van een cao, is het raar dat er in cao’s iets wordt gezegd en vastgesteld over zzp’ers, zo klinkt het in de reacties.

Bronnen: NPO Radio 1 en NPO Radio 1

Juridische service

Heb je twijfels of een vraag over een overeenkomst, modelcontract of heb je een geschil? Heb je een juridisch probleem? Neem dan snel contact op het de juridische helpdesk van Het Ondernemerscollectief: daar kun je terecht als je een vraag hebt of advies wilt.

Meer over de juridische service
Juridische service

Minder harde groei aantal zzp’ers in de bouw

Het aantal zzp’ers in de bouw is in het tweede kwartaal van dit jaar verder gestegen, maar niet zo hard als in de voorafgaande kwartalen. In het afgelopen kwartaal kwamen er 4% meer bouw-zzp’ers bij dan in het tweede kwartaal van 2022. In heel 2022 en in het eerste kwartaal van 2023 lag de toename van het aantal zzp’ers steeds rond de 10%.  

Dit blijkt uit de laatste cijfers van de Kamer van Koophandel. De bouwsector is in de afgelopen tien jaar gestegen van ruim 160.000 bedrijven (zzp, MKB en grootbedrijf) naar ruim 280.000 per 1 juli 2023. Deze groei komt voornamelijk op het conto van de zzp’ers. Aan de andere kant is er een stijging van het aantal stoppers.

De cijfers zijn verklaarbaar, zegt Jaap van de Burgt, beleidsadviseur arbeidsmarkt & sociale zaken bij de vereniging van bouw- en infrabedrijven Bouwend Nederland.  “De bouwproductie stagneert, vooral in de nieuwbouw van woningen, door onder andere de hoge rentes en stikstofregels. Deze stagnatie is tijdelijk en zorgt ervoor dat bouwbedrijven ervoor kiezen om hun eigen personeel te behouden en minder gebruik te maken van flexibele krachten, onder wie zzp’ers. We verwachten dat op middellange termijn de werkgelegenheid, in lijn met de bouwproductie, weer aantrekt. Hiermee zal ook het aantal zzp’ers in deze sector weer stijgen.”

Het aandeel zzp’ers in de bouw is onverminderd hoog. Op 1 juli dit jaar was 78% van de bedrijven in de bouwsector zzp’er. Volgens de KvK zijn de energietransitie en de aanleg van glasvezel en stroomnetten vooral bepalend voor de groei. De sterkste toenames van het aantal starters in de bouwsector zijn te vinden in de installatiebranche: elektronische bouwinstallatie (+49%, 1.124 starters, tot een totaal van 20.445 op 1 juli 2023), leggen van elektriciteits- en telecommunicatiekabels (+17%, 516 starters, totaal 6.402 op 1 juli 2023), installatie van verwarmings- en luchtbehandelingsapparatuur (+22%, 272 starters, totaal 7.462 op 1 juli 2023).

Bron: Kamer van Koophandel

Zzp’ers lopen (nog) niet warm voor elektrisch rijden

Eén op de drie van de Nederlandser mkb’ers en zzp’ers ziet geen kans om over te stappen van rijden op fossiele brandstof naar elektrisch rijden. De belangrijkste redenen: de te hoge aanschafprijs van een elektrische auto en de te geringe actieradius. Deze resultaten komen naar voren uit recent onderzoek van ANWB Zakelijk onder 633 zzp’ers en mkb’ers die te maken hebben met zakelijke mobiliteit.

Een ruime meerderheid (69%) van de ondernemers vindt de hoge aanschafprijs van een elektrische auto een te groot obstakel, terwijl 57% de actieradius als onvoldoende kwalificeert. De meeste zzp’ers en mkb’ers willen 600 kilometer kunnen rijden met een volle accu. Andere nadelen die worden genoemd, zijn het geringe aantal openbare oplaadpunten (29%) en de zorgen om de levensduur van de accu (26%).

Patrick van Weert, productmanager bij ANWB Zakelijk: “Uit ons onderzoek blijkt dat de wens naar een hoge actieradius groter is dan de daadwerkelijke behoefte. De helft van de ondernemers geeft namelijk aan dat zij minder dan vijftig kilometer per dag rijden. Wij denken dat deze tegenstelling ermee te maken heeft dat ondernemers niet willen afwijken van hun gewoonte om 1 à 2 keer in de week te tanken. Bij een elektrisch voertuig zouden ze namelijk iedere dag moeten opladen.”

Lees ook het artikel: Wat is de levensduur van de accu in mijn elektrische auto?

Het type voertuig heeft invloed op het denkbeeld van de ondernemers. Een ruime meerderheid met een bedrijfsbus (61%) stelt niet elektrisch te kunnen rijden. Voor ondernemers met een personenauto is dit slechts 31%. “We merken dat er veel vooroordelen zijn over elektrisch rijden”, vertelt van Weert. “Zo gaan veel ondernemers er vanuit dat de ruimte in een elektrische bedrijfsbus kleiner is. Dit is niet het geval. Daarnaast ontwikkelen autofabrikanten heel snel, vooral in bedrijfsbussen. Vooroordelen en het niet informeren lijken dus ook oorzaken te zijn van het niet willen overstappen.”

Bronnen: Baaz en Business Insider

Zorg-zzp’ers naar bemiddelingsbureaus geduwd

Dure bemiddelingsbureaus zijn een onmisbare schakel voor zzp’ers om aan opdrachten te komen in de zorg. Zorgorganisaties houden de positie van deze bureaus zelf in stand, zo blijkt uit onderzoek van ZZP-erindezorg.nl. Detacheringsbureaus kapen op grote schaal verpleegkundigen bij ziekenhuizen én bij elkaar weg met bonussen, leaseauto’s, hoger loon, hogere kilometervergoedingen en reisjes naar het buitenland. “De ziekenhuizen zijn radeloos in hun zoektocht naar personeel”, zegt CEO Noël de Vries van het grootste bemiddelingsbureau in de zorg TMI.

“Private equity lokt medewerkers weg om ze later duurder te detacheren én de winst op te strijken”, schrijft Mark van Houdenhoven, bestuursvoorzitter van de Sint Maartsenskliniek en hoogleraar economische bedrijfsvoering in de gezondheidszorg, in een opinieartikel in het FD. Hij noemt bemiddelingsbureaus een ware geldmachine. “Voor private equity is de zorgsector een oneindige groeimarkt. Hun winsten en die van hun aandeelhouders gaan ten koste van de samenleving.”

Uit het onderzoek van het zorgplatform onder 1.100 respondenten blijkt dat zorgorganisaties de inzet van bemiddelingsbureaus juist stimuleren of zzp’ers direct doorverwijzen naar een bureau. Bijna 40% maakt gebruik van bemiddeling in het verkrijgen van opdrachten. Ongeveer een derde (34%) van de zzp’ers in de zorg werft zelf de opdrachten en circa een kwart (27%) combineert eigen werving met bemiddeling naar opdrachten.

Volgens Lex Tabak van ZZP-erindezorg.nl maken zorgorganisaties veelvuldig gebruik van bureaus, omdat zij veel zaken uit handen nemen. “Zorgorganisaties hebben veel zzp’ers te managen, waardoor bemiddelingsbureaus bijvoorbeeld een coördinerende rol hebben bij ad hoc-zaken. Zorgorganisaties hebben klaarblijkelijk lang niet altijd de infrastructuur om groepen zzp’ers zelf te screenen, te contracteren en hun inzet te organiseren.” Van Houdenhoven roept de politiek en de toezichthouders op om in te grijpen.

Bron: Skipr

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

ZZP Agenda