• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 17: Zzp’ers zijn dit jaar erg laat met belastingaangifte en verbod op verkooptelefoontjes gaat in vanaf 1 juli

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over vertraging bij het invullen van de belastingaangifte, het einde van ongewenste verkooptelefoontjes is nu echt in zicht en wat moet je doen als zzp'er nu Koolmees de invoering van de verplichte AOV op de lange baan heeft geschoven?

Zzp'ers zijn dit jaar traag met belastingaangifte

Met nog ruim een week te gaan heeft liefst tweederde van de zzp’ers nog altijd geen aangifte gedaan van de zakelijke inkomstenbelasting. Dat blijkt uit onderzoek van Tellow, leverancier van boekhoudsoftware. Veel zzp’ers zijn volgens ceo Thomas Vles bang om fouten te maken bij de aangifte. Door de coronamaatregelen gaat het invullen iets anders. Veel zzp’er hikken tegen de aangifte aan en schuiven het invullen liever nog even voor zich uit.

Hoewel de belastingaangifte niet echt ingewikkelder is geworden, is er wel meer onzekerheid over het invullen van het formulier dan in andere jaren, weet Vles. Hij spreekt in dit verband van ‘aangifte angst’ onder zzp’ers, wat te wijten zou zijn aan onduidelijkheid over het opvoeren van ontvangen coronasteun. “Veel respondenten weten niet goed hoe zij die moeten verwerken. Een kwart geeft bijvoorbeeld aan bang te zijn een naheffing te moeten betalen.“

Ook Ondernemend Nederland en De Werkvereniging herkennen deze geluiden. Volgens hen komt het doordat zzp'ers door de coronasteun tegen veel problemen aanlopen, zoals een extra hoge belasting voor hun partner. Roos Wouters van De Werkvereniging merkt veel argwaan onder zzp’ers. “Je ziet het nu ook met de Tonk: veel mensen vragen die niet aan, omdat ze huiverig zijn voor kleinere lettertjes.”

Luister hieronder de hele uitzending (item begint na 12 minuten).

Ongevraagde telefoontjes vanaf 1 juli verboden

Ben je er ook klaar mee om als zelfstandig ondernemer alsmaar te worden lastig gevallen door energieverkopers en aanbieders van tv- en internetabonnementen? Dan is er goed nieuws. Met ingang van 1 juli is het over met het ongevraagd telefonisch benaderen van particulieren en zzp’ers om producten of diensten te verkopen. Op die datum gaat de nieuwe Telecommunicatiewet in, waarin dit is vastgelegd.

Nu is het nog zo dat als je niet gebeld wil worden door telefonische verkopers, je jezelf via een zogeheten opt-out kan afmelden via het bel-me-niet register. Zeker 10 miljoen Nederlanders maken gebruik van deze mogelijkheid. Toch is het nog altijd schering en inslag dat mensen worden lastiggevallen, getuige de aanhoudende stroom van klachten van zowel particulieren als ondernemers. Omdat opt-out niet het gewenste effect heeft gehad, heeft demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) het principe nu omgedraaid: Wie gebeld wil worden, moet daarvoor eerst toestemming geven (opt-in).

Deze verandering van de Telecommunicatiewet gaat gelden voor commerciële partijen, maar ook voor charitatieve en ideële organisaties. Anoniem bellen is er niet meer bij: het nummer van de beller moet zichtbaar zijn in het scherm. Bovendien is in de wet opgenomen dat het Kadaster en de Kamer van Koophandel geen privégegevens meer mogen verstrekken van ingeschreven, als zij dit niet willen. Het bel-me-niet register wordt als gevolg van het nieuwe systeem overbodig en wordt daarom opgeheven.

Bron: NHD (betaalmuur)

Wat te doen na uitstel verplichte AOV?

Wat te doen met het risico van verlies van inkomen bij ziekte of ongeval nu minister Koolmees de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers als ‘praktisch onuitvoerbaar’ heeft bestempeld en de invoering ervan op de lange baan heeft geschoven? Die vraag staat centraal in een verfrissend artikel in NRC, dat nu eens niet alleen ingaat op de motivaties voor het invoeren van een verplichte AOV, maar juist ook inzoomt op het nut ervan voor zzp’ers.

Aanleiding voor het kabinet om vorig jaar met een verplichte AOV te komen, was het lage percentage zzp’ers (20%) dat zich heeft verzekerd. Veel zzp’ers hebben het er niet voor over om een paar honderd euro per maand aan premie te betalen. Nu de verplichte AOV is uitgeteld, kiezen veel zzp’er ervoor om de ontwikkelingen voorlopig maar even af te wachten. Lopen zij een groot risico? Dat valt wel mee, zo blijkt.

Lees ook: Waarom de verplichte AOV een heel slecht idee is.

Dat slechts 20% van de zzp’ers zich heeft verzekerd, wil namelijk niet zeggen dat de rest niets achter de hand heeft. Veel zzp’ers hebben bijvoorbeeld een buffer of een deeltijdbaan die een deel van het risico dekt. Ook zijn er alternatieven voor een AOV, zoals een broodfonds of deelname aan SharePeople. Verder kan een opgebouwde lijfrente in geval van nood worden omgezet in een uitkering bij arbeidsongeschiktheid.

Cristel van de Ven, voorzitter van de koepelorganisatie Vereniging Zelfstandigen Nederland waarbij ook de leden van Het Ondernemerscollectief zijn aangesloten, merkt op dat de kans op langdurige arbeidsongeschiktheid klein is, al is het uiteraard nooit uit te sluiten. Hoe groot die kans is, hangt er ook maar helemaal vanaf wat voor werk je doet. Wie kan thuiswerken en vooral achter de computer zit, loopt minder risico dan een bouwvakker of tandarts. Een stevige buffer en eventueel aansluiting bij een broodfonds of SharePeople, kan in veel gevallen al genoeg zijn.

TIP: Meer weten over arbeidsongeschiktheid en wat je kunt doen om het risico op inkomensverlies te beperken? SharePeople heeft een informatieve whitepaper gemaakt. De whitepaper kun je hier gratis downloaden.

Bron: NRC (betaalmuur)

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

Stel: je raakt onverhoopt arbeidsongeschikt. Wat dan? Kom erachter wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou kan betekenen.