• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

ZZP'ers hebben grootste kans op hypotheek bij Rabobank

Zelfstandigen zonder personeel die een hypotheek willen afsluiten, kloppen vaak vergeefs aan bij staatsbank ABN Amro. De meeste kans om een hypotheek af te sluiten, maakt de zelfstandige bij de Rabobank en ING. Dat blijkt uit een enquête van Z24.

Zelfstandigen zonder personeel die een hypotheek willen afsluiten, kloppen vaak vergeefs aan bij staatsbank ABN Amro. De meeste kans om een hypotheek af te sluiten, maakt de zelfstandige bij de Rabobank en ING. Dat blijkt uit een enquête van Z24.

Banken zijn steeds strenger bij het afsluiten van hypotheken. Dat geldt voor iedereen die nu een huis wil financieren, maar zeker voor zelfstandigen zonder personeel.

"Tweederde van onze adviseurs ziet dat het afgelopen jaar steeds lastiger werd om als zelfstandige een hypotheek te krijgen", zegt Oscar Noorlagh van De Hypotheekshop. De spoeling is volgens hem dunner geworden omdat er minder aanbieders zijn. "En banken zijn veel strikter bij het naleven van de regels, zoals het willen zien van drie jaarrekeningen."

Maar als je als zelfstandige toch een hypotheek wilt afsluiten, waar kun je dan het beste terecht? Z24.nl ondervroeg meer dan tweehonderd zzp'ers, ondernemende bezoekers van Z24 en leden van FNV Zelfstandigen, over hun ervaringen met de verschillende banken.

Uit de enquête bleek dat minder dan de helft, 41 procent, volledig tevreden was over de hypotheek en niet van plan was om de hypotheek over te sluiten bij een andere financiële instelling..

Wat opviel bij de overige 59 procent, was dat een fors deel (27 procent van het totaal) wel wil oversluiten indien een nieuw rentevoorstel van de bank tegenvalt, maar verwacht dat dat in de huidige situatie niet gaat lukken. Ze zitten dus 'gevangen' bij hun huidige de bank.

Een vijfde van de ondervraagde zelfstandigen wordt de komende twee jaar al geconfronteerd met het aflopen van de rentevaste periode, en wordt derhalve geconfronteerd met een nieuw aanbod van de bank.

Rabobank
De Rabobank is niet alleen de grootste bank onder zelfstandigen, de bank lijkt ook het meest bereid om serieus naar een offerte-aanvraag te kijken. Zestig procent van de aanvragen resulteerde ook daadwerkelijk in een hypotheekofferte van de bank. Geen enkele bank in ons onderzoek kwam zo vaak met een aanbod als er een hypotheek werd aangevraagd.

Wie eenmaal een hypotheek heeft afgesloten, is redelijk tevreden. Zzp'ers die een hypotheek bij de Rabobank hebben lopen, gaven de hypotheek een 7,1. Dat is lager dan sommige andere banken, maar toch kun je de bank als het meest zzp-vriendelijk beschouwen, omdat de bank minder voor 'veilig' gaat. De Rabobank heeft ook veel hypotheken verstrekt aan mensen die volledig afhankelijk waren van hun inkomen als zzp'er.

Er is ook kritiek op de bank, met name van mensen waarbij recentelijk de rentevaste periode afliep. Een Rabobankklant klaagt dat hoewel zijn winst is gestegen, de hypotheek niet kon worden opgehoogd. En niet alleen dat: hij mocht zijn rente niet meer voor een aantal jaar vastzetten, maar moest kiezen voor een variabele rente.

Een andere klacht over de Rabobank is het gebrek aan rendement bij de spaar- en beleggingshypotheken van de bank: “Niet tevreden over Opmaat hypotheek. Na 13 jaar 0 procent rendement op beleggingen-/spaardeel”, aldus een andere klant.

ING
ING stond er niet goed op bij het onderzoek van FNV Zelfstandigen in december. Een hypotheek afsluiten was er een 'moeizaam' proces.

Uit het nieuwe enquête komt een ander beeld naar voren. Het blijkt dat het grootste probleem van de ING de service is. De bank kreeg een 5,8 als gevraagd wordt naar service rond de hypotheekaanvraag. Heeft men eenmaal een hypotheek, dan valt het oordeel mee: 6,9, ietsje onder het gemiddelde van 7.

Positief is het feit dat de ING-bank wel redelijk open staat voor zelfstandigen. Het bedrijf gaf in 44 procent van de gevallen een offerte af. ING heeft bovendien ook de ‘onderkant’ van de markt bediend. Bijna de helft van de ondervraagden met een hypotheek bij deze bank heeft een inkomen als zzp’er van minder dan 50 duizend euro per jaar.

ABN Amro en het voormalige Fortis

Zelfstandigen die hun hypotheek bij ABN Amro hebben afgesloten, zijn in verhouding erg tevreden. De bank scoort 7,5. Maar het grootste minpunt is dat het wel heel moeilijk binnenkomen is.

Slechts 22 procent van de ondervraagden die een offerte bij de bank aanvroegen, kregen er een.

ABN Amro verstrekte in 73 procent van de gevallen hypotheken aan zzp'ers met een inkomen van 50 duizend euro of meer. De bank gaat dus vooral voor 'veilig', door alleen zzp'ers die fors boven modaal verdienen een hypotheek te verstrekken.

Blijkt ABN Amro een lastige bank voor zzp'ers als het op hypotheken aankomt, het voormalige Fortis, nu onderdeel van staatsbank ABN Amro, scoort ronduit slecht. Ondervraagden met een hypotheek bij Fortis beoordeelden die met 5,7, fors lager dan bij andere banken. Het is voor zelfstandigen te hopen dat de ABN-ers de overhand krijgen op de afdeling hypotheken.

SNS
Ook SNS is afgaande op de uitkomst van dit onderzoek, geen bank waar je als zelfstandige voor je hypotheek makkelijk terecht kunt. De kans dat je een offerte krijgt, is er klein. In 80 procent van de gevallen werd de aanvraag afgewezen. En als je er een hypotheek afsluit, dan ben je niet heel erg tevreden. De bank scoort een 6,3 als het gaat om tevredenheid over de huidige hypotheek.

Overigens hebben de meeste zelfstandigen met een hypotheek bij deze bank of een van de dochters, hun hypotheek afgesloten toen ze nog in loondienst waren.

Lees ook eens: Welke hypotheekmogelijkheden heb ik als (startende) zzp'er?

Bron: Z24

Blogs

ZZP Agenda