• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Zzp'ers in de zorg gaan zelf opleiding starten

De zelfstandige zorgverlener is professioneel en gepassioneerd voor optimale zorg. Zij ontvangen al jarenlang de hoogste score in cliënt-tevredenheid. Maar als ondernemer hebben zij te weinig regie en kunde in huis, terwijl hun sector juist extra complex en zorgelijk is.

De zelfstandige zorgverlener is professioneel en gepassioneerd voor optimale zorg. Zij ontvangen al jarenlang de hoogste score in cliënt-tevredenheid. Maar als ondernemer hebben zij te weinig regie en kunde in huis, terwijl hun sector juist extra complex en zorgelijk is.

De coöperatie van zorgprofessionals ging op zoek naar opleidingen om dit te kunnen versterken. Daarbij bleek geen enkele opleiding op dit gebied passend te zijn. Dus: zelf een opleiding bouwen!

Experts
De opleiding is uniek in vele opzichten. Gedurende 12 maanden ontvangt de zorgondernemer permanente coaching van een mentor, zijn er rondom diverse kernthema’s regionale bijeenkomsten en worden experts ingevlogen die specifieke informatie en support geven.

Het wordt een interactief proces met veel zelfwerkzaamheid, je bent immers ondernemer, en tegelijk veel praktische informatie die online gedeeld wordt. In de bijeenkomst komt alles samen: evaluerend en stimulerend.

Mentoren
De opleiding wordt geclusterd rondom een deelnemersgroep in verschillende regio’s. Elke regio krijgt een eigen mentor, die intensief met de zorgondernemers gaat communiceren. De persoonlijke vertaalslag is namelijk veel belangrijker dan de zakelijke materie en kennisoverdracht. Hierdoor kan de zorgverlener in zijn eigen tijd en tempo bouwen aan meer autonomie, zelfverzekerdheid, nieuwe vaardigheden ontwikkelen en daadkrachtiger zijn onderneming ontwikkelen.

Uitbesteden
Veel zorgverleners besteden de boekhouding uit, maar kunnen de cijfers die daaruit komen nauwelijks hanteren als instrument voor verbeteringen. Anderen besteden de acquisitie uit, omdat ze zichzelf niet zo goed kunnen verkopen. Dat kost niet alleen veel provisie aan bemiddelaars, ook de tarieven staan dan onder druk. Het lijkt wel zakelijk om alles uit te besteden maar je verliest daarmee de regie, je integriteit, je deskundigheid en zelfs de fiscus kan tot de conclusie komen dat je ondernemerschap onvoldoende is.

De coöperatieve vereniging van zorgprofessionals heeft de afgelopen jaren al veel faciliteiten in eigen beheer ontwikkeld. Wat je samen kunt doen uit eigen kracht levert meer rendement op. Collectief ondernemerschap heet dat, de nieuwe economie van kennis delen. Veel ervaring die de afgelopen jaren is opgedaan komt nu ter beschikking van de hele sector. De opleiding is open voor alle zorgondernemers die al minstens 2 jaar zelfstandig werkzaam zijn.

Meer informatie over de opleiding ondernemerschap klik hier.

Blogs

ZZP Agenda