• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 41: Zzp’ers positief over financiële gezondheid, minister Agema verwacht geen uittocht zorg-zzp’ers en grotere vraag zzp’ers met AI-expertise

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Zzp’ers positief over financiële gezondheid

Het overgrote deel van de zzp’ers (72%) en mkb’ers (79%) in Nederland is positief over de financiële gezondheid van hun onderneming. Ze spreken, zo blijkt uit onderzoek van ING, over een stabiele omzet, voldoende reserves, een goede cashflow en een gebrek aan schulden. Recente CBS-cijfers onderschrijven dit positieve gevoel. In het tweede kwartaal van dit jaar is de winstgevendheid voor het eerst in ruim twee jaar per saldo verbeterd. Ook het ondernemersvertrouwen steeg. 

Bijna negen op de tien zzp’ers (86%) had het afgelopen jaar goed overzicht in de bedrijfsfinanciën en meer dan 70% voelt zekerheid en controle over hun persoonlijke financiën. De meesten zzp’ers (54%) maken zich niet regelmatig zorgen over de financiële gezondheid van hun bedrijf. Eén op de vijf van de ondervraagden doet dit wel.

60% van de zzp’ers geeft aan dat hun financiën hen in staat stellen lange-termijndoelen te behalen. Een kwart van de zzp’ers geeft vaker aan geen ruimte voor investeringen te hebben. Ruim een kwart (28%) vindt investeringen in duurzaamheid niet cruciaal voor de financiële stabiliteit op de lange termijn. Vier van de tien zzp’ers zegt op de hoogte te zijn van wet- en regelgeving met financiële impact. 32% van de zzp’ers raadpleegt géén externe bronnen (overheidswebsites, adviesdiensten) voor financiële informatie. 

Bronnen: De Telegraaf en ING

Minister Agema verwacht geen uittocht zorg-zzp’ers

Minister Fleur Agema van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport verwacht niet dat zzp’ers de zorg verlaten uit angst voor het vervallen van het handhavingsmoratorium op schijnzelfstandigheid per 1 januari 2025. Dit antwoordde zij deze week op Kamervragen. “Het stoppen met je baan en het verlaten van de zorg is een rigoureuze stap”, aldus Agema. 

Uit de zelfstandigenenquête van het CBS blijkt dat een klein deel van de zzp’ers niet terug in loondienst wil en uit de zorgsector stapt als daarop gehandhaafd wordt. Agema denkt eerder dat de hernieuwde controle op schijnzelfstandigheid tot meer vaste aanstellingen zal leiden. Het kabinet levert daar zelf ook een bijdrage aan via een bewustwordingscampagne waarmee zorgorganisaties bewuster worden gemaakt van de financiële risico’s en verplichtingen van het werken met zelfstandigen. “Gezien het aantal schijnzelfstandigen in de zorg zal handhaving in ieder geval bijdragen aan het doorbreken van de stijgende trend in zzp-schap en daarmee het doorbreken van de vicieuze cirkel.”

Lees ook het artikel: Hoe kun je Wet DBA proof opdrachten krijgen als freelancer?

Minister Agema wil het regionaal werkgeverschap stimuleren, zodat werknemers bij meerdere organisaties en op meerdere plekken in de regio werken. Agema: “Op deze wijze kunnen de betrokken werkgevers beter tegemoetkomen aan de bestaande onvrede bij hun werknemers en zo de trekkende kracht naar het zzp-schap verminderen. Verder biedt het de mogelijkheid om met de roostering beter in te spelen op de wensen en behoeften van medewerkers in loondienst.”

Alle zorgwerkgevers hebben behoefte aan een flexibele schil, erkent Agema. Volgens haar kan dit vorm krijgen als zorgorganisaties ene gezamenlijke schil in loondienst ontwikkelen. Ze wijst daarnaast op het vormgeven van een flexibele schil via uitzendkrachten of zzp’ers. Veel ziekenhuizen die hebben aangekondigd te stoppen met de inhuur van zzp’ers blijken een detacheerder achter de hand te houden.  

Bronnen: Skipr.nl en Taxlive.nl

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

Meer over de wet DBA / VBAR helpdesk
Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Toenemende vraag zzp’ers met AI-expertise

AI (kunstmatige intelligentie) is een van de snelst groeiende segmenten onder freelancers in Nederland én Europa. Dit blijkt uit onderzoek van het online freelance platform Malt onder ruim 700.000 zelfstandige professionals. Bedrijven zetten AI in om processen te optimaliseren, de klantervaring te verbeteren of innovatie te versnellen. Om hun AI-modellen te bouwen, maken organisaties gebruik van experts in data science.

Het meeste AI-talent wordt ingehuurd via externe dienstverleners, maar steeds vaker richten opdrachtgevers zich op de vijver van freelance talent. In Nederland is het aantal aanvragen voor AI-freelancers met 137% gestegen tussen 2023 en 2024. De sterkste groei is te zien in het domein van AI-governance, veiligheid en ethiek, met een stijging van 366%.

In het afgelopen jaar is vooral de sterk toegenomen vraag naar expertise in generatieve AI (Gen AI) opvallend. Gen AI is een tak van AI die op basis van bestaande data in staat is nieuwe content te creëren, zoals tekst, afbeeldingen of geluid. Deze technologie wint snel terrein in verschillende domeinen, waaronder sales en marketing, klantenservice, finance en supply chain. Aan de kant van de vraag naar vaardigheden vallen vooral skills gerelateerd aan de cloud op, zoals AWS, Microsoft Azure en Google Cloud. De vraag naar cloudvaardigheden is in het afgelopen jaar met 128% toegenomen.

Dustin Robinson, Global Head of Product Marketing bij Malt: “Er is een tekort aan IT-specialisten, en dat geldt nog meer voor AI-experts. Organisaties wenden zich hierdoor tot freelancers en zzp’ers. Maar freelancers zijn ook vaak early adopters van nieuwe technologieën zoals AI. Hun technische expertise stelt bedrijven in staat om snel en efficiënt te innoveren en AI optimaal te benutten. Daarbij komt dat werken met freelancers vrij snel geregeld kan worden en vaak goedkoper is dan werken met bureaus.” De sectoren software, onderwijs en hightech huren het vaakst AI-freelancers in.

Bron: Consultancy.nl

Campagne bouw en infra 'werken met zzp’ers'

Bouwend Nederland is deze week gestart met een campagne over werken met zzp’ers vanaf 2025. Aanleiding is de aangescherpte controle van de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid per 1 januari van het nieuwe jaar. De boodschap luidt: 'wacht niet af, maar ga nu het gesprek aan met de zzp’er'.

De campagne is specifiek gericht op de bouw en infra en is aanvullend op de publiekscampagne van de rijksoverheid die vorige week werd gelanceerd. Jaap van de Burgt, beleidsadviseur Bouwend Nederland: “Met de campagne roepen we onze leden vooral op om juist nu te investeren in het goede gesprek met de zzp’er en indien nodig actie te ondernemen. Wij bieden hulpmiddelen om dit gesprek te faciliteren, zodat onze leden goed voorbereid het nieuwe jaar ingaan.” De campagne loopt in ieder geval tot de zomer van 2025. Op een speciaal ingerichte pagina op de website van Bouwend Nederland staat onder andere een filmpje, veelgestelde vragen vanuit de sector, een modelovereenkomst en het laatste nieuws.

Word lid van Het Ondernemerscollectief en bekijk het Whitepaper Stroomschema (concept) Wet DBA

De Belastingdienst heeft deze week ook een verbeterd afwegingskader gepubliceerd. Dit moet zowel zelfstandigen als opdrachtgevers meer handvatten geven op welke wijze de fiscus straks te werk zal gaan bij de aanpak van schijnzelfstandigheid. De centrale vraag is of er al dan niet sprake is van loondienst, gesplitst in opdrachtgever en opdrachtnemer. Op de website van de overheid zijn ook de gevolgen per beroepsgroep te bekijken, onder de koptitel 'zzp ja of nee'.  

Bronnen: Bouwendnederland.nl en De Ondernemer

'SharePeople is geen verzekeraar en ook geen cowboyclub'

SharePeople is niet blij dat het bedrijf na een publicatie in het FD in één adem wordt genoemd met de prijsvechters op de markt voor AOV-verzekeringen Insify en Zzuper. Oprichter SharePeople Coöperatie Cosmas Blaauw: “SharePeople is géén verzekeraar en al helemaal geen cowboyclub, maar een coöperatie van zzp’ers die nu door de minister van Sociale Zaken wordt gedwongen om te gaan samenwerken met een verzekeraar. Door het beeld dat is ontstaan, staan we steeds 1-0 achter.”

Het idee van de in 2019 opgerichte SharePeople Coöperatie is altijd geweest om een onderling vangnet te creëren voor zzp’ers. Blaauw: “Daarbij richten we ons op gezonde ondernemers, of beter gezegd op ondernemers die denken toch nooit ziek of arbeidsongeschikt te worden en daarom niet zo’n dure verzekering willen. Omdat zo’n verzekeraar allerlei ziektes wil uitsluiten of je niet accepteert omdat je 10 jaar geleden iets hebt gehad of een psycholoog hebt bezocht omdat het leven even tegenzat. We hebben zo’n verzekeraar ook helemaal niet nodig, het is veel beter, goedkoper en leuker om het onderling te regelen.”

Bron: SharePeople

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

2 offertes voor een AOV, gratis voor leden!

Stel: je raakt onverhoopt arbeidsongeschikt. Wat dan? Kom erachter wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jou kan betekenen.

ZZP Agenda

november
04
Online | 19.00 uur

Succesvol starten als zzp'er

november
13

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.