Ombudsman onderzoekt schuldhulpverlening voor zzp’ers
Zelfstandigen die ontevreden zijn over de schuldhulpverlening vanuit hun woongemeente kunnen zich sinds deze maand melden bij een speciaal meldpunt van de Nationale ombudsman. Vanwege de coronacrisis zullen veel zzp'ers financiële ondersteuning nodig hebben. Het is de bedoeling dat zij hiervoor kunnen aankloppen bij de gemeente waarin zijn wonen. Maar in de praktijk heeft het merendeel van de gemeenten dit niet op orde.
In bijna twee derde van alle gemeenten is schuldhulp niet aanwezig of niet goed geregeld, zo bleek nog onlangs uit onderzoek van journalistiek platform Pointer. Ondernemers krijgen bijvoorbeeld vaak te horen dat zij geen aanspraak kunnen maken op schuldhulpverlening, omdat dit alleen open staat voor particulieren. Iets wat feitelijk onjuist is en gebaseerd op achterhaalde wetgeving. Ondertussen verwacht de vereniging van schuldhulpverleners NVVK dat zo'n 65.000 zzp’ers dit jaar te maken krijgen met problematische schulden.
Lees ook: Experts waarschuwen voor schuldengolf onder zzp'ers
Ombudsman Reinier van Zutphen kondigt aan een grootschalig onderzoek te gaan uitvoeren naar de toegankelijkheid van de schuldhulpverlening voor ondernemers. Schuldhulpverlening aan ondernemers vraagt volgens hem wel om een ander soort expertise. Gemeenten zouden die in huis moeten halen om goed voorbereid te zijn op de verwachte grote toestroom van zzp’ers. Maar volgens de NVVK zijn er genoeg gespecialiseerde schuldhulpverleners die gemeenten hiervoor kunnen inhuren. 'Zo moeilijk is het nou ook weer niet'.
Bron: Binnenlands Bestuur
Verkiezingsprogramma’s opvallend eensgezind over zzp’ers
De verkiezingskoorts is in alle hevigheid losgebarsten. De toekomst van de arbeidsmarkt staat in debatten misschien niet heel hoog op de verkiezingsagenda, maar bijna iedereen heeft ermee te maken. Hoewel er verschillen zijn tussen de partijen, zijn ze het over een paar zaken eens. Vrijwel alle partijen omarmen het rapport van de commissie-Borstlap. Die noemt de kloof tussen mensen met een vast contract en flexwerkers te groot en de voor- en nadelen van flexibele contracten oneerlijk verdeeld tussen werkgevers en werknemers.
PVV rept over het "tegengaan van de doorgeschoten flexibilisering". GroenLinks wil een einde maken aan "uitbuiting via zonderlinge contractvormen". Denk heeft speciale aandacht voor Nederlanders met een migratieachtergrond die vaak "worden ingezet als de klapstoeltjes van de economie".
Linkse partijen gaan nog een stap verder en willen bijvoorbeeld meer doen tegen schijnzelfstandigheid en de onderhandelingspositie van zzp'ers verbeteren. PvdA, GroenLinks, SP, ChristenUnie en D66 pleiten bijvoorbeeld voor het mogelijk maken van minimumtarieven. PvdA wil dit per sector afspreken, Christenunie wil het regelen in de cao’s.
Lees ook: Dit zijn de verkiezingsplannen die zzp'ers raken
Van de partijen die nu in de Tweede Kamer zitten wil alleen het Forum voor Democratie de huidige regels behouden. Maar de meeste partijen willen de fiscale verschillen tussen zzp'ers en mensen in loondienst opheffen of verkleinen zodat het voor werkgevers (of opdrachtgevers) ongeveer even duur is om een zzp'er of een werknemer in te huren.
De financiële prikkel om met zzp'ers in zee te gaan moet op die manier verdwijnen. De aard van een klus, in plaats van de prijs ervan, bepaalt dan meer of iets door een zelfstandige moet worden gedaan of door een medewerker in loondienst.
TIP Wil je van alle politieke partijen weten wat zij voor hebben met zelfstandig ondernemer? Ondernemend Nederland (ONL), dat evenals Het Ondernemerscollectief is aangesloten bij de VZN, maakte een mooi overzicht dat je hier kunt downloaden.
Bronnen: RTL Nieuws en NOS.nl
Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl.