Kabinet over steun voor bedrijfsleven en zzp’ers
Laten we beginnen met het nieuws waar het deze week om was te doen: de uitzonderlijke economische maatregelen die het kabinet heeft bekend gemaakt om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden Dit pakket biedt, zo lang als nodig is, maandelijks voor miljarden euro’s aan steun. De maatregelen zorgen ervoor dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen, bieden zelfstandigen een overbrugging en maken via versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden mogelijk dat geld in de bedrijven blijft.
Zzp’ers die in financiële problemen komen, kunnen aanspraak maken op bijzondere bijstand. Daarnaast is er uitstel van betaling van belasting mogelijk en komt de overheid met verruimde kredietmogelijkheden.
In een uitgebreid nieuwsbericht hebben we de hoofdpunten uit de maatregelen voor zzp’ers op een rij gezet.
Nadere details over de nieuwe bijstandsregeling, lees je in deze kennisartikelen:
- Dit is wat we tot nu toe weten van de nieuwe regeling tijdelijke ondersteuning voor zzp'ers
- Vragen en antwoorden over tijdelijke ondersteuning zzp'ers
Hieronder kun je de integrale uitzending van de persconferentie nog eens rustig bekijken (circa 30 minuten).
Gemeenten verwachten stormloop zzp'ers
Dat het kabinet niet voor niets in actie komt, mag blijken uit berichtgeving van het FD. De krant sprak met Peter Heijkoop van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), één van de coördinatoren van het dinsdag aangekondigde zzp-noodplan. Hij vertelt dat gemeenten alle zeilen bijzetten om de naar verwachting meer dan honderdduizend bijstandsaanvragen van zzp'ers te verwerken. Het doel is om al maandag (of later in de week) de eerste loketten te openen.
Met die ambitie lopen de gemeenten vooruit op minister Wouter Koolmees. Zijn noodwet moet nog langs de Raad van State. Maar gemeenten beginnen alvast met een voorschot van €250 mln van het Rijk, zegt Heijkoop tegen het FD. 'We waarderen de rust die de minister wil creëren voor zorgvuldige uitvoering, maar gemeenten worden al overlopen. Snelheid gaat nu boven alles. De formele grondslagen komen later wel.'
Het toetsen van de rechtmatigheid krijgt lage prioriteit; de zzp'er beantwoordt digitaal een handvol vragen en krijgt daarna snel uitbetaald. Heijkoop gaat ervan uit dat er misbruik zal worden gemaakt van de regeling. “Dat moeten we accepteren. De schade door fraude staat niet verhouding tot de schade die we zullen zien als we hier weken overheen laten gaan.”
Lees hier het volledige artikel (registratie verplicht).
‘Zzp’ers worden van bouwplaatsen gestuurd’
De klappen vallen de coronacrisis vallen niet alleen in de horeca, ook andere sectoren dreigen compleet stil te vallen. Een bedrijfstak waar de gevolgen nu al sterk merkbaar zijn is de bouw. Zzp’ers hebben zwaar te lijden onder de coronacrisis. Ze worden naar huis gestuurd bij lopende projecten en nieuwe opdrachten blijven uit, blijkt uit een rondgang van Cobouw.
70 procent van de zzp’ers in de bouw heeft nu al te maken met vermindering van werk. Bij 20 procent wordt de helft van de opdrachten geannuleerd, en bij 9 procent is zelfs alles stopgezet. Dit zijn de eerste resultaten van een enquête die Zelfstandigen Bouw vorige week na de aankondiging van de kabinetsmaatregelen op stel en sprong heeft opgetuigd.
“Wij krijgen berichten dat vooral bij renovatiewerkzaamheden van woningcorporaties zzp’ers en uitzendkrachten worden weggestuurd”, zegt Hans Crombeen, bestuurder van FNV Bouw. “Wij vermoeden dat woningcorporaties dit soort onderhoudswerkzaamheden stilleggen, omdat bouwvakkers en bewoners hierbij met elkaar in contact komen.”
Hieronder lees je verder nog het laatste nieuws van de redactie van ikwordzzper.nl: