Tozo-steun op de tocht voor ruim 400.000 zzp’ers
Zo’n 400.000 zzp'ers kunnen na 1 juni geen coronasteun meer aanvragen. Dat is het gevolg van de aanpassing van het pakket noodhulp voor zzp'ers - de Tozo-regeling. Nieuw hierin is dat het inkomen van de partner gaat meetellen. In de huidige regeling kan iedere zelfstandige die kan aantonen omzetverlies te hebben geleden door de crisis, Tozo aanvragen. In het nieuwe pakket noodhulp dat het kabinet deze weeft heeft gepresenteerd voor bedrijven en zelfstandigen zijn de voorwaarden aangescherpt. Voortaan is er geen Tozo meer voor zzp’ers die een partner hebben met een vast eigen inkomen.
Lees hier het nieuwsbericht over het noodpakket 2.0.
Volgens een grote schatting vallen hierdoor ruim 400.000 zzp’ers buiten de boot. Dit uitgaande van cijfers van het CBS dat 31% van de 1,3 miljoen zzp’ers in Nederland een partner heeft met een vaste baan. Verschillende zzp-organisaties hebben zich neergelegd bij de partnertoets. Zij stellen zich op het standpunt dat de Tozo-regeling is bedoeld voor broodnood, voor mensen die zonder dat geld geen eten kunnen kopen of de huur of hypotheek niet kunnen betalen. Wie als zelfstandige een partner heeft met een eigen inkomen, moet in principe in staat zijn om zelf het hoofd boven water te houden.
Ook Roos Wouters van de Werkvereniging, zegt voor de microfoon van BNR Radio begrip te hebben voor de versobering die de regering nu doorvoert in het noodpakket voor zzp'ers. Maar zij vindt het wel 'scheef' dat flexwerkers en zzp’ers als enigen de crisis betalen. ‘Dit zijn precies de mensen die vorige keer ook de crisis hebben betaald. Terwijl er niet wordt gevraagd van de werknemers om iets in te leveren. De solidariteit is ver te zoeken.’
Liever zzp’er eruit dan bonus te moeten missen
Het eigen extraatje van vaste medewerkers is belangrijker dan het levensonderhoud van een collega die als zelfstandige werkt. Werknemers zien liever dat hun werkgever afscheid neemt van zzp'ers dan zelf de bonus te moeten missen. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet onder 1112 werknemers in loondienst en 207 bestuurders en leidinggevenden. De respondenten mochten kiezen uit verschillende opties voor hun organisatie om te bezuinigen.
Vooral mannen blijken niet solidair met hun zelfstandige collega’s. Gevraagd wat de minst erge coronamaatregel zou zijn, noemt 43% van de mannen het op straat zetten van zzp'ers. Iets meer dan een kwart vindt het schrappen van de bonus het minst erg. Bij vrouwen is het andersom, zij hechten iets meer waarde aan de belangen van zzp’ers, al lopen de perscentages nauwelijks uiteen: 37% van de vrouwen kiest voor de zzp’ers en 34% voor de bonusregeling.
Met name in de financiële sector zijn bonussen een gebruikelijke manier van belonen. De bonus kan tot maximaal 20% van het salaris bedragen. Joke van der Velpen, expert bij Visma | Raet: ‘Blijkbaar is er heel weinig solidariteit met de zzp’ers. Misschien denken veel werknemers dat zelfstandigen vooral op managementniveau werken. Maar heel veel zorgmedewerkers zijn ook zzp’er, net als veel van de bezorgers die ons pakketjes thuis komen brengen.’
Bronnen: RTL Z en De Telegraaf.
Amsterdam ziet aandeel zelfstandigen opnieuw groeien
Ondanks het voornemen van de gemeente Amsterdam om het aantal zelfstandigen terug te dringen, neemt het aantal inhuurkrachten juist toe. Over 2019 spendeerde de hoofdstad ruim €309 miljoen aan het inhuren van externe specialisten, zo blijkt uit het financieel jaarverslag. Dat komt overeen met 21,4% van de salariskosten; ruim twee keer zoveel als in het begrotingsakkoord was overeengekomen.
Pijnlijk voor de coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP, die zich juist tegen de de flexibilisering van de arbeidsmarkt hebben gekeerd en de belofte minder ‘dure’ externen in te huren ook hebben opgenomen in het coalitieakkoord. Terwijl het de bedoeling was om het percentage 'flexibel' in de loonkosten te verlagen naar 10%, blijkt in de praktijk ruime een vijfde van het salarisbudget nu naar zzp’ers te gaan.
Volgens wethouder Touria Meliani is dit te wijten aan de krappe arbeidsmarkt, voordat de coronacrisis begon. Er was zoveel werk, dat zzp’ers de opdrachten voor het uitzoeken hadden, en vaak helemaal geen vast dienstverband wilden. Ook wordt er veel gebouwd, waarvoor specialistische kennis nodig is. Of deze crisis een kentering zal brengen, valt te bezien. Bij de vorige economische crisis probeerde Amsterdam te bezuinigen door een vacaturestop in te voeren, met als gevolg dat de gemeente later veel zzp’ers moest inhuren om noodzakelijke werkzaamheden te verrichten.
Bron: Het Parool
Hieronder lees je verder nog het laatste nieuws van de redactie van ikwordzzper.nl: