Hulp bij jouw boekhouding?
Wil je zeker zijn dat je alle aftrekposten gebruikt als zzp'er? Bespaar kosten door je boekhouding zelf te doen met begeleiding van een ervaren boekhouder.
Ikwordzzper praat je bij. Deze week over de opvallend sterke vermogenspositie van zzp’ers, de grote Volkskrant-quiz over zzp’ers en corona, en kabinet blijft erbij dat grensondernemers geen recht hebben op Tozo.
Als het in de media en de politiek de afgelopen jaren ging over de oudedagsvoorziening van zzp’ers, was de teneur doorgaans zorgelijk. Omdat zzp’ers geen of beperkte toegang hebben tot een pensioenregeling via een pensioenfonds en de meesten te weinig opzij zouden leggen voor later, zou hun oude dag er zorgelijk uitzien. Reden voor de politiek en allerlei belanghebbenden om bij voortduring te pleiten voor een verplichte pensioenregeling voor zzp’ers.
Deloitte deed onderzoek naar de opbouw van de pensioenvoorziening van zzp’ers. Wat blijkt? Het valt reuze mee met de oudedagsvoorziening van zzp'ers. Sterker, de meeste zzp’ers hebben hun zaakjes beter voor elkaar dan de gemiddelde werknemer. Ze hebben weliswaar minder werkgeverspensioen opgebouwd. Maar daar staat over dat ze vaak een groter vermogen hebben om op terug te vallen.
Lees hier hoe je als zzp’er voor pensioen kunt sparen in de fiscaal vrije ruimte.
Deloitte hanteert als vuistregel voor een goede oudedagvoorziening dat je tenminste 70% ontvangt van het laatst ontvangen salaris. Een data-analyse (op basis van CBS-microdata) laat zien dat werknemers gemiddeld 62% (excl. vermogen) en 80% (incl. vermogen) verwachten te ontvangen van hun laatst verdiende maandinkomen. Dit terwijl een gemiddelde zzp’er vlak voor zijn pensioenleeftijd op koers is om na zijn pensioen maandelijks te leven van 51% (excl. vermogen) tot 95% (incl. vermogen) van zijn of haar laatstverdiende maandinkomen.
Deloitte tekent hierbij wel aan dat de groep zzp’ers sterk diffuus is, waardoor het eigenlijk niet zinvol is om te spreken van ‘de gemiddelde zzp’er’. In de bouw en de overheid zijn de verschillen tussen de pensioenvooruitzichten van zzp’ers en werknemers bijvoorbeeld niet groot, in het vervoer en visserij zijn die van zzp'ers veel minder.
Arjan van Dijk, adviseur pensioenfondsen bij Deloitte, is dan ook van mening dat de discussie over de pensioenopbouw van zzp'ers per sector moet worden gevoerd. In een uitzending van BNR zegt hij: 'Je moet zzp'ers niet over één kam scheren en dat blijkt hier ook maar weer eens: inkomens, vermogens en opgebouwd pensioen zijn heel erg verschillend. Dat moet op sectorniveau bekeken worden en niet zomaar worden omgezet in verplichtingen voor iedereen.'
Download het onderzoek hier om de resultaten in te zien.
De overheid heeft allerlei steunpakketten opgetuigd om bedrijven, zzp’ers en flexwerkers door de coronacrisis te loodsen. Onlangs werd bekend dat de steunmaatregelen met nog eens 9 maanden worden verlengd. Maar wat is er allemaal veranderd? En wanneer hebben door corona getroffen bedrijven en zzp’ers eigenlijk recht op steun?
De Volkskrant bedacht een quiz met 12 pittige vragen. Wat te denken van deze vraag:
‘Ik ben een alleenstaande, 30-jarige zelfstandige die 30 uur per week aan mijn bedrijf werkt, waarmee ik van november 2020 tot februari 2021 800 euro netto per maand verwacht te verdienen. Ik bezit een huis van 250 duizend euro en heb 35 duizend euro aan financiële middelen (aandelen, bankrekeningen, cryptovaluatie en contant geld). Heb ik recht op de Tozo-uitkering?’
Weet jij het antwoord? En denk je ook de andere antwoorden te weten? Speel dan hier de quiz.
Wil jij weten of je in aanmerking komt voor de corona steunmaatregelen voor de periode van 1 oktober 2020 tot 30 juni 2021? Doe dan de gratis corona noodfonds quickscan hieronder. Deze wordt je aangeboden door Het Ondernemerscollectief.
Wil je zeker zijn dat je alle aftrekposten gebruikt als zzp'er? Bespaar kosten door je boekhouding zelf te doen met begeleiding van een ervaren boekhouder.
Ondernemers die over de grens wonen, maar hier een bedrijf runnen, hebben wel degelijk recht op noodsteun. Met die uitspraak tikte de Europese Commissie onlangs de Nederlandse overheid op de vingers. Naast een eenmalige uitkering van € 4000 euro horen de ondernemers volgens de EC ook in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming in het kader van Tozo.
Hoewel de uitspraak aan duidelijkheid niet te wensen overlaat en coalitiepartijen CDA en D66 zich hier achter schaarden, hebben de circa 3500 grensondernemers nog geen reden tot juichen. Het kabinet stelt zich namelijk nog steeds op het standpunt dat zij geen recht op Tozo hebben, zo blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Van ’t Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar aanleiding van Kamervragen van CDA en D66. Het kabinet verwacht met het aanleveren van aanvullende informatie de EC alsnog van haar gelijk te kunnen overtuigen.
Lees hier over de Tozo-regels voor grenswerkers.
Het verschil van mening spitst zich toe op de kwalificatie van de Tozo regeling. Het kabinet stelt zich op het standpunt dat het een bijstandsuitkering betreft en geen zogeheten ‘bijzondere non-contributieve uitkering’. Ondernemers die in het buitenland wonen zouden er daarom geen recht op hebben en noodsteun moeten aanvragen in het land waar ze wonen. Volgens de Europese Commissie bevat de Tozo echter wel degelijk eigenschappen van deze bijzondere uitkering. Een bijstandsuitkering hoeft niet over de grens uitbetaald te worden, maar zo’n bijzondere uitkering wel.
Lees hieronder het overige nieuws van de redactie van Ikwordzzper.nl
Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.
Het registreren is niet gelukt. Waarschijnlijk ben je al geregistreerd met dit e-mailadres.