• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUPDATE week 4: Solidariteitsheffing en noodfonds voor verliezers coronacrisis en meer ruimte voor zzp’ers tijdens avondklok

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over het idee van een solidariteitsheffing en noodfonds voor noodlijdende zzp’ers, een meldpunt voor te late betalingen door grote bedrijven, en zzp'ers willen zelfstandigenverklaring waarmee ze tijdens de avondklok makkelijker op pad kunnen gaan.

‘Coronawinnaars moeten coronaverliezers helpen'

Bedrijven die van de coronacrisis profiteren moeten de verliezers helpen. Daarvoor is het nodig dat er een solidariteitsheffing en een noodfonds komt voor noodlijdende zzp’ers en ondernemers in de horeca en retail. Met dat opmerkelijke pleidooi weet retail-professor Cor Molenaar deze week de aandacht van de landelijke media op zich te richten. Molenaar vindt het niet meer dan eerlijk dat supermarkten, webshops en bezorgdiensten die recordwinsten maken, de portemonnee trekken om bedrijven te helpen die het nu zwaar hebben. Hij benadrukt dat de prestaties van deze bedrijven niets te malen hebben met goed ondernemerschap. Zoals ook het financiële leed in retail en horeca en van zzp’ers niet het gevolg is van slecht ondernemerschap.

Lees hier de blog van professor Cor Molenaar.

Molenaar stelt voor om via de belastingen een tijdelijke extra heffing in te voeren op de winstgroei of de winst van zogeheten ‘essentiële’ bedrijven, om hiermee de verliezers te compenseren. Daarnaast denkt hij aan een tijdelijke solidariteitstoeslag op online bestellingen. Webwinkels zouden dat bedrag kunnen doorrekenen aan de distributeur, zoals aan PostNL of een andere pakketbezorger. toeslag komt dan in een potje voor een noodfonds om lokale ondernemers en zzp’ers te helpen.

Albert Heijn, PostNL en Kruidvat reageren afwijzend op de voorstellen. Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL, ziet wel iets in een solidariteitsheffing. Wat hem betreft zouden de winnaars ‘hun verantwoordelijkheid’ zelf moeten nemen. “Solidariteit is juist nu van groot belang.” Ook Martijn Pennekamp, oprichter van ikwordzzper.nl, vindt het idee interessant. "Maar liever zou ik zien dat zzp’ers die werken voor deze ‘corona-profiteurs’, denk aan postbezorgers van PostNL, betere tarieven krijgen voor hun extra harde werk in deze tijden.”

Bronnen: AD en Eenvandaag

Meldpunt voor te late betalingen door grote bedrijven

Zzp’ers en mkb-ondernemers die te lang op hun geld moeten wachten, kunnen dit vanaf deze week online anoniem melden bij het tijdelijk Meldpunt Achterstallige Betalingen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Hiermee wil de overheid zicht krijgen op hoe vaak de afgesproken betaaltermijnen van het grootbedrijf niet wordt nageleefd.

Afgelopen zomer kondigde staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) aan te willen onderzoeken of er overheidstoezicht nodig is op de naleving van betaaltermijnen die het grootbedrijf hanteert ten opzichte van kleine leveranciers. Uit cijfers blijkt dat rekeningen steeds later betaald worden in plaats van eerder. 

Lees ook: Grote bedrijven moeten kleine leveranciers sneller betalen

De ACM verzamelt één jaar meldingen over grootbedrijven die de wettelijke dan wel afgesproken betaaltermijn overschrijden. Het ministerie van EZK zal op basis van de uitkomst bepalen of overheidstoezicht wordt ingesteld. Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Vaak is het moeilijk voor kleinere ondernemers om de naleving van overeengekomen betaaltermijnen zelf af te dwingen. Met dit meldpunt zetten we een eerste stap naar onafhankelijk toezicht op de naleving van de betaaltermijnen.”

Bron: De Telegraaf

‘Meer ruimte voor zzp’ers tijdens avondklok’

Het moet makkelijker worden voor zzp'ers om tijdens de avondklok op pad te gaan, vindt de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). De belangenorganisatie vraagt het kabinet om met een speciale zelfstandigenverklaring te komen.

De huidige 'oplossing' waarbij zzp’ers een 'Eigen verklaring avondklok' en 'Werkgeversverklaring avondklok' kunnen invullen, doet volgens VZN-voorzitter Cristel van de Ven geen recht aan de feitelijke situatie van zzp’ers. “Wij horen veel zelfstandigen zeggen: ik ben geen werkgever en ik heb geen werkgever. Waarom is de overheid niet met een aparte zelfstandigenverklaring op de proppen gekomen?"

Dat zo'n zelfstandigenverklaring niet bestaat, toont Van de Ven betreft opnieuw aan dat de overheid weinig aandacht heeft voor de belangen van de ruim 1 miljoen zelfstandigen in het land. Daarbij levert de werkgeversverklaring in de praktijk ook praktische problemen op. “Zelfstandigen die bijvoorbeeld in de thuiszorg werken en 's avonds langs gaan bij ouderen, moeten nu een werkgeversverklaring vragen bij de zorgvrager.”

Bron: BNR

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.

Onze partners