Fiscale hulp?
Heb je vragen als:
- Welke kosten zijn aftrekbaar?
- Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Ikwordzzper praat je bij. Deze week over tegenwerking bij aanvragen van zorgbonus voor zzp’ers, zzp-expert Martijn Pennekamp deelt tips voor belastingvoordeel en Lochem bouwt straat met woningen alleen voor zzp’ers.
Het was bedoeld als een gebaar van dank van de overheid: de zorgbonus van € 1000 netto die zorgmedewerkers mogen bijschrijven voor hun inzet tijdens de eerste coronagolf. Inmiddels is de regeling een splijtzwam geworden tussen het ministerie van VWS en werkgevers in de zorg. Niet alleen is de overheid traag met het beoordelen van aanvragen; ook dreigen veel zzp’ers mis te grijpen met de bonus.
Hoewel het ministerie nadrukkelijk heeft bepaald dat ook zzp’ers in aanmerking komen voor de zorgbonus, hebben veel zzp’ers moeilijkheden met het doen van een aanvraag. Het probleem is volgens SoloPartners, de belangenorganisatie voor zzp'ers in de zorg, dat flexibele krachten niet zelf de zorgbonus mogen aanvragen. Dit moeten de opdrachtgevers voor hen doen. Over het algemeen zijn dit zorgorganisaties en die laten het afweten als het gaat om zzp’ers.
Lees hier wie volgens het ministerie van VWS in aanmerking komen voor de zorgbonus.
‘Zorgorganisaties vragen de bonus ruimhartig aan voor hun vaste medewerkers, maar negeren de opdracht van het ministerie om dit ook voor hun flexkrachten te doen,’ zegt Lex Tabak van SoloPartners. Volgens Tabak hebben al honderden leden aan de bel getrokken dat ze geen medewerking krijgen bij het doen van een aanvraag.
De redenen die zorgorganisaties aanvoeren, variëren van aard. Zo is de reactie soms dat ‘de opdracht van de zzp’er niet lang genoeg geduurd heeft‘ om in aanmerking te komen voor een zorgbonus, of dat de bonus ‘bij de bemiddelaar moet worden aangevraagd‘ en niet bij de zorgorganisatie zelf. SoloPartners heeft het vermoeden dat negatieve beeldvorming over zzp'ers in de zorg bij zorginstellingen een rol speelt bij het niet willen meewerken aan een aanvraag voor de zorgbonus.
SoloPartners heeft een enquête uitgezet om problemen met de zorgbonus in kaart te brengen. Invullen kan hier.
Bron: SoloPartners.nl
‘Welke belastingvoordelen zijn er eigenlijk voor zzp’ers? Oftewel: waar moet ik op letten in de administratie van mijn eenmanszaak?’ Die vraag staat centraal in de rubriek Werkvragen van het AD. Een kolfje naar de hand van Martijn Pennekamp, zzp-expert en oprichter van Ikwordzzper.nl. Samen met Jasper Horstink, oprichter van MoneyMonk, deelt hij 6 praktische tips waardoor je als zelfstandige geen aftrekposten mist dit jaar.
Voor wie regelmatig een kijkje neemt in de kennisbank van ikwordzzper.nl zullen de meeste adviezen bekend in de oren klinken. Toch zitten er best een paar eyeopeners tussen en sowieso kan het nooit kwaad om je kennis op dit terrein zo nu en dan te verfrissen. De tips variëren van het creëren van overzicht door gebruik te maken van digitale administratie tot en met het het belang van urenregistratie en ‘slim sparen’ voor je pensioen.
Op deze plaats lichten we er één tip uit van Martijn: ‘Stort je pensioen op een beleggingsrekening bij een pensioenfonds. Dan mag je de premie aftrekken. Spaar je ‘gewoon’? Dan krijg je geen rendement. Ook telt je spaarrekening als vermogen, bijvoorbeeld voor de TOZO-regeling. Dat geld moet je eerst opmaken, voordat je voor die regeling in aanmerking komt.’
Bron: AD
Een straat met huizen waar uitsluitend zelfstandig ondernemers mogen wonen. Met dit opmerkelijke project verwacht de Gelderse gemeente Lochem in een behoefte te voorzien. 'De ondernemersstraat is uitermate geschikt voor ondernemers die de zolderkamer of de garage zijn ontgroeid en zzp'ers die toe zijn aan de volgende stap. De combinatie van wonen en werken biedt mogelijkheden om het bedrijf verder te ontwikkelen en tegelijkertijd niets te hoeven missen van het gezinsleven,' zo staat te lezen op de nieuwbouwsite van de gemeente.
De nieuwe straat waar de woningen komen te staan ligt aan de rand van een bedrijventerrein. Vanwege deze ligging heeft deze plek normaal gesproken geen woonbestemming, maar door de woningen uitsluitend te bestemmen voor mensen die vanuit huis werken kon het toch. Volgens verkoopmakelaar Marcel Schippers maakt het verder niet uit wat voor onderneming de bewoners hebben. ‘Zolang het maar geen zwaar milieubelastende activiteiten zijn,’ zegt hij tegen De Telegraaf.
Lees hier over je hypotheekmogelijkheden als zzp'er.
Als de kopers hun huis willen verkopen is er wel een voorwaarde: ook de nieuwe koper moet een zelfstandige zijn. Dit lijkt een obstakel. Hoewel de prijzen schappelijk zijn, vanaf € 279.000 vrij op naam, loopt het namelijk niet storm. Van de 24 woon-werkwoningen zijn er sinds de start van de verkoop ruim twee jaar geleden pas 3 verkocht.
Bronnen: De Telegraaf en De Stentor.
Lees hier het overige nieuws van de redactie van ikwordzzper.nl
Heb je vragen als:
Het registreren is niet gelukt. Waarschijnlijk ben je al geregistreerd met dit e-mailadres.