‘Beoordeel zelfstandigheid vanuit criterium ondenemerschap’
het onderwerp schijnzelfstandigheid houdt de gemoederen in zzp-land al geruime tijd bezig. De Nederlandse Bond Van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU), de Beroeps Organisatie Kunstenaars (BOK), intermediairsvereniging Bovib, ONL voor Ondernemers, ZZP Nederland, Zelfstandigenbouw en SoloPartners (zzp’ers in de zorg) presenteren een alternatieve oplossing tegen schijnzelfstandigheid. De zeven organisaties willen dat zzp’ers beoordeeld worden vanuit ondernemerschap. In een pamflet zetten ze hun plan uiteen.
Beoordeel zzp’ers vanuit het ondernemerschap, is de boodschap. Met het pamflet reageren ze op een uitnodiging van minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) om met een alternatief te komen voor de problematiek rond schijnzelfstandigheid. Hun voorstel gaat uit van de invoering van een zelfstandigenverklaring, die zekerheid geven over onder andere loonheffing en werknemersverzekeringen. Bij de beoordeling zou echter niet het werknemerschap centraal zou moeten staan, maar het ondernemerschap van de ‘echte zzp’er’.
De beoordeling van het ondernemerschap moet plaatsvinden aan de hand van een groot aantal, branche- of sectorspecifieke criteria. Hierbij zou gebruik moeten worden gemaakt van slimme algoritmes. “Met dit voorstel opteren wij voor een nieuwe wijze van beoordelen van het werken als zelfstandig ondernemer. Wij verzoeken af te zien van voorgenomen handhaving in bepaalde sectoren, op huidige, voor betrokkenen onduidelijke, wetgeving.”
Roos Wouters in discussie over verplichte AOV
De sociale partners zijn het eens geworden over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers. Sinds deze week ligt een akkoord: de premie wordt inkomensafhankelijk en maximaal € 200,-. Een bijzonder slecht voorstel, vind Roos Wouters van de Werkvereniging, de belangenvereniging van modern werkenden. Op Radio 1 gaat ze in discussie met econoom Nik Vrieslaar van de Rabobank, die wel iets ziet in een verplichte AOV.
Wouters: “De suggestie wordt gewekt dat zzp’ers expres geen AOV nemen om zich goedkoper te kunnen aanbieden dan mensen in loondienst. Maar dat is dus nooit aangetoond. Als jij een slechte onderhandelingspositie hebt, kun je wel heel principieel zijn, maar je hebt die omzet nodig. Hoe creëer je een gelijk speelveld door zzp’ers op kosten te jagen?”
Beluister hier de hele uitzending (circa 9 minuten)
'Geen maximumtarief voor zzp'ers in zorg'
Als minister De Jonge de werkdruk, de bureaucratie en de schijnzelfstandigheid in de zorg aanpakt, zal hij merken dat veel zzp’ers weer in loondienst willen, schrijven FNV-bestuurders Henk van der Schaft (Zelfstandigen) en Elise Merlijn (Zorg&Welzijn) in Trouw.
Tussen 2010 en 2018 is het aantal zzp’ers in de zorg met 49 procent toegenomen en daardoor namen ook de kosten voor de zorg enorm toe. Naast de groep bewuste zzp-ondernemers in de zorg is er de laatste jaren een grote groep zzp’ers bijgekomen die het zat was om de dupe te worden van alle regels en werkdruk. Deze groep koos er niet bewust voor om zelfstandig ondernemer te worden, maar wilde meer flexibiliteit en minder onacceptabele lasten. Als zzp’er kunnen ze meer hun eigen werktijden, werkinhoud en flexibiliteit bepalen, en kunnen ze bovendien En vanwege de schaarste aan goed personeel zijn de tarieven eindelijk fatsoenlijk geworden.
Volgens de bondsbestuurders moet minister De Jonge (Volksgezondheid) niet het tarief van de zzp’ers aanpakken, maar het onderliggende probleem waardoor steeds meer zorgverleners vluchten in het zzp-schap: de bezuinigingen, bureaucratie en onacceptabele werkdruk.
Lees hier het volledige artikel.
Hieronder lees je verder nog het laatste nieuws van de redactie van ikwordzzper.nl: