Starten als zzp'er in de zorg?
Om goed van start te kunnen gaan als zzp'er in de zorg is een goede voorbereiding de eerste stap. Naast zorgverlener ontwikkel je je nu immers ook als ondernemer. Naast de nodige voorbereidingen is het belangrijk dat je op de hoogte blijft van actuele branche-informatie. Op deze pagina vind je informatie en links naar relevante sites. Verwerk de informatie in jouw ondernemingsplan en bepaal wat de trends en verwachtingen zijn in de zorgbranche.
Is het wat voor mij? Doe de check!
Wil je jezelf gaan verdiepen in het zelfstandig ondernemen in de zorgsector dan is het goed om te weten of het daadwerkelijk bij jou als persoon past. Zorgzuster faciliteert de mogelijkheden tot werken als zzp’er in de zorg. Om erachter te komen of het wat voor jou is stelde Zorgzuster een compacte check samen. Vul de Zorgzuster zzp in de zorg check in!
Na invullen kun je jezelf direct en vrijblijvend aanmelden voor een persoonlijk intakegesprek.
Zzp'er in de zorg en BIG registratie
Een veelgestelde vraag onder zzp'ers in de zorg is: hoe blijf ik BIG geregistreerd? Net als in loondienst ben je zelf verantwoordelijk voor je handelen en het op peil houden van bevoegd- en bekwaamheden. Daarvoor moet je aanvraag doen voor herregistratie. Om in aanmerking te komen voor herregistratie wordt er beoordeeld of je in de periode van 5 jaar hebt voldaan aan de werkervaringseis.
De werkervaringseis houdt in dat je minimaal 2080 uur moet hebben gewerkt in 5 jaar en daarin werkzaamheden moet hebben verricht die vallen binnen het vakgebied. Voldoe je niet aan deze eis, dan kun je door middel van een scholingsprogramma (in ontwikkeling) een periodiek registratiecertificaat halen.
De oplossing voor zzp'ers in de zorg
Veel professionals in de zorg verhuren zichzelf aan ziekenhuizen of andere eindklanten via een tussenbureau. Daarvoor maak je gebruik van modelovereenkomsten om aan te geven dat je als zzp'er niet in loondienst bent bij je opdrachtgever. Let op: ingehuurd personeel via een tussenbureau voor een zorginstelling is vaak niet vrijgesteld van btw, waardoor de totale kosten voor inhuur ongewenst oplopen.
Btw vrijstelling voor zzp'ers in de zorg
Uniforce Group heeft voor de zorg een speciale DUbv (Declarabele Uren bv) ontwikkeld van waaruit zzp’ers zichzelf rechtstreeks aan een ziekenhuis kunnen aanbieden. Voor het ziekenhuis geldt dan dat er geen btw berekend wordt over die inzet waar de algemene btw vrijstellingsregels voor gelden. Bijkomend voordeel is dat het ziekenhuis of de zorginstelling door de Belastingdienst nooit achteraf als werkgever wordt gezien. Twee vliegen in één klap! Voor meer informatie over deze zorg DUbv kun je Uniforce bellen op telefoonnummer 0341-416500 of het contactformulier invullen.
Branche-informatierapporten
De Rabobank doet regelmatig onderzoek naar de ontwikkelingen binnen de zorgsector. Ze publiceren branche-informatie en sector updates op hun website. Wil je direct de laatste cijfers en trends bekijken? Lees via deze link meer informatie over de laatste ontwikkelingen in de zorg. Daarnaast biedt ABN Amro ook handige branche-informatie aan voor bijvoorbeeld:
Op deze pagina's vind je veel handige informatie, trends en prognoses.
Belangenorganisatie en platformen voor de zorg
Volg verder het ZZP Stappenplan en bezoek ook eens onze kennisbank. Op onze downloadpagina vind je daarnaast veel handige, gratis whitepapers en documenten.