Wat is de mkb-winstvrijstelling?
De mkb-winstvrijstelling is een belastingvoordeel dat zzp'ers in staat stelt een deel van hun winst onbelast te houden. Het is een regeling die is ontworpen om de belastingdruk voor kleine ondernemingen te verlichten en zo de groei van het MKB te stimuleren. Deze vrijstelling is van toepassing op het bedrag van de winst na aftrek van de ondernemersaftrek, zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek.
Hoe hoog is de mkb-winstvrijstelling in 2025?
De mkb-winstvrijstelling wordt berekend als een percentage van de winst uit onderneming na aftrek van genoemde ondernemersaftrek. In 2025 bedraagt dit percentage 12,7% van de winst. Dit betekent dat je slechts belasting hoeft te betalen over 87,3% van jouw winst uit onderneming. Je moet deze winst eerst verminderen met de ondernemersaftrek. Je kunt hier een berekening maken hoe dat in de praktijk werkt.
Loop geen belastingvoordelen mis
Wil je geen belastingvoordelen mislopen? Gebruik dan een goed boekhoudprogramma voor zzp'ers:
- MoneyMonk: compleet boekhoudpakket met uitstekend support, 30 dagen gratis!
- e-Boekhouden.nl: eenvoudig boekhoudpakket, 15 maanden gratis voor starters!
- DigiBTW: meest gebruiksvriendelijke boekhoudpakket, 30 dagen gratis!
Voordelen voor zzp'ers
Voor zzp'ers biedt de mkb-winstvrijstelling verschillende voordelen:
- Belastingvermindering: Door slechts belasting te betalen over een deel van hun winst, kun je de belastingdruk verlagen, wat resulteert in meer netto-inkomen.
- Stimulans voor ondernemerschap: Het belastingvoordeel moedigt ondernemerschap aan en kan zzp'ers helpen om te investeren in hun bedrijf, bijvoorbeeld door te sparen voor toekomstige projecten of door te investeren in professionele ontwikkeling.
- Eenvoud in administratie: De mkb-winstvrijstelling is een eenvoudige regeling die gemakkelijk kan worden toegepast bij het indienen van belastingaangiften, waardoor de administratieve lasten worden verminderd.
- Concurrentievoordeel: Het belastingvoordeel kan jou als zzp'er helpen concurrerender te worden op de markt door je in staat te stellen concurrerende tarieven aan te bieden.
Vereisten voor toepassing mkb-winstvrijstelling
Om in aanmerking te komen voor de mkb-winstvrijstelling, moet een zzp'er voldoen aan bepaalde criteria, waaronder:
- Geregistreerd zijn als ondernemer bij de Belastingdienst.
- Ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting, doe de check.
Voldoe je aan deze criteria dan kun je de mkb-winstvrijstelling toepassen over 2025.
Mkb-winstvrijstelling bij verlies
De mkb-winstvrijstelling kan nadelig zijn voor jou als zzp'er wanneer je verlies lijdt. Dit komt doordat de vrijstelling het fiscale verlies verkleint, waardoor het bedrag dat verrekend kan worden met winst uit andere jaren vermindert. Bijvoorbeeld, als je verlies maakt, kun je dit verlies verrekenen met je inkomen uit de afgelopen drie jaar en de komende negen jaar. Echter, door de mkb-winstvrijstelling wordt je verlies lager, wat betekent dat je minder verlies kunt compenseren met winsten uit andere jaren.
Mkb-winstvrijstelling berekenen
Je belastbare winst kun je berekenen door de winst te verminderen met de ondernemersaftrek (startersaftrek en zelfstandigenaftrek), en vervolgens de mkb-winstvrijstelling eraf te trekken.
De mkb-winstvrijstelling wordt automatisch toegepast door de Belastingdienst bij jouw inkomstenbelastingaangifte. Je hoeft hiervoor geen aparte aanvraag in te dienen.
Tip: Gebruik een boekhoudprogramma om makkelijk de mkb-winstvrijstelling te bereken. Ben jij nog op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal van de beste boekhoudprogramma’s voor zzp'ers op een rijtje gezet: