• Laatste update:
  • Update datum:

Hoeveel uren moet je maken in 2025 voor het urencriterium?

Marja Donkers

Marja Donkers

Redacteur
Marja Donkers is werkzaam bij de redactie van ikwordzzper.nl en Het Ondernemerscollectief. Marja schrijft de content en zorgt dat de publicaties op een correcte manier worden weergegeven.
Marja Donkers

Marja Donkers

Redacteur
Linkedin
Marja Donkers is werkzaam bij de redactie van ikwordzzper.nl en Het Ondernemerscollectief. Marja schrijft de content en zorgt dat de publicaties op een correcte manier worden weergegeven.
Tanja Sierkstra

Tanja Sierkstra

Redacteur
Tanja Sierkstra is werkzaam bij de redactie van ikwordzzper.nl en Het Ondernemerscollectief. Tanja controleert de content en zorgt dat de publicaties op een correcte manier worden weergegeven.
Tanja Sierkstra

Tanja Sierkstra

Redacteur
Linkedin
Tanja Sierkstra is werkzaam bij de redactie van ikwordzzper.nl en Het Ondernemerscollectief. Tanja controleert de content en zorgt dat de publicaties op een correcte manier worden weergegeven.

Eén van de cruciale aspecten waar zzp'ers rekening mee moeten houden, is het urencriterium. Dit criterium bepaalt of een zzp'er in aanmerking komt voor bepaalde fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Deze aftrekposten verlagen je belastbare winst, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Wat is het urencriterium?

Het urencriterium is een vereiste van de Belastingdienst in Nederland voor zelfstandige ondernemers om in aanmerking te komen voor bepaalde belastingvoordelen. Volgens dit criterium moet een ondernemer ten minste 1.225 uur per kalenderjaar besteden aan zijn of haar onderneming. In welke maand je ook start: je moet voor het urencriterium per kalenderjaar 1.225 uur ondernemen om recht te hebben op ondernemersaftrek. Maak je te weinig uren, dan kan je geen aanspraak maken op deze belastingvoordelen.

Voor wie geldt het urencriterium?

Het urencriterium is van toepassing op verschillende soorten ondernemers, waaronder zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers), maar ook op andere ondernemersvormen zoals eenmanszaken en vennootschappen onder firma (VOF's). Het is belangrijk om nauwkeurige administratie bij te houden van de gewerkte uren en relevante zakelijke activiteiten om aan het urencriterium te voldoen en zo in aanmerking te komen voor de bijbehorende belastingvoordelen.

Zorg voor een goede urenregistratie

Veel boekhoudprogramma's hebben de mogelijkheid om je urenregistratie bij te houden. Zo ben je niet veel tijd kwijt aan het bijhouden van je uren en heb je het wel netjes op orde mocht je controle krijgen van de Belastingdienst. De meeste boekhoudprogramma's hebben ook een app waardoor je overal en altijd makkelijk je uren kunt registreren.

  • MoneyMonk: compleet boekhoudpakket met uitstekend support, 30 dagen gratis!
  • e-Boekhouden.nl: eenvoudig boekhoudpakket, 15 maanden gratis voor starters!
  • DigiBTW: meest gebruiksvriendelijke boekhoudpakket, 30 dagen gratis!

Uitzonderingen

Als je geen 1.225 uur aan je bedrijf besteedt, heb je geen recht op de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Er zijn twee uitzonderingen op deze regel.

  1. Bij zwangerschap mag je niet-gewerkte uren over 16 weken verlof meetellen om aan 1.225 uur te komen.
  2. Bij gedeeltelijke arbeidsongeschikt, heb je misschien recht op een verlaagd urencriterium. Je moet dan 800 uur aan je onderneming besteden.

Directe en indirecte uren

De Belastingdienst schrijft voor dat je als ondernemer 1.225 uur moet besteden aan 'het feitelijk drijven van je onderneming(en)'. Deze uren worden onderverdeelt in directe en indirecte uren.

  1. De directe uren zijn alle declarabele uren waarmee je omzet behaalt. Daarmee worden de uren bedoelt die je maakt voor het maken van een product of het uitvoeren van een opdracht.
  2. De indirecte uren, zijn uren die je niet kunt declareren en waarmee je dus niet direct omzet voor je bedrijf behaalt, maar die wél van belang zijn voor de voortgang van je bedrijf. Bijvoorbeeld cursussen, administratie, netwerkbijeenkomsten, beheer website.

Ziekte- en vakantiedagen tellen niet mee voor het urencriterium.

Startende zzp'ers: het urencriterium blijft hetzelfde

Als starter moet je er rekening mee houden dat het urencriterium per jaar hetzelfde blijft. De uren worden geteld per kalenderjaar (januari t/m december). Het maakt niet uit wanneer je met je onderneming bent gestart; als dit halverwege het jaar is, moet je evengoed 1225 uur in dat jaar aan je onderneming besteden. Hoe later je in het jaar begint, hoe lastiger het wordt om aan het urencriterium te voldoen. Echter, als je voor de officiële start van je bedrijf al voorbereidend werk hebt verricht, tellen die uren ook mee voor het urencriterium. Denk aan: het schrijven van een ondernemingsplan, het bouwen van je website en het inschrijven bij de KvK.

Uren bijhouden met een boekhoudprogramma voor zzp'ers

Er zijn veel boekhoudprogramma's waarmee het voor zzp’ers eenvoudig is gewerkte uren bij te houden. Dit zorgt ervoor dat je urenadministratie nauwkeurig is, je minder tijd kwijt bent en je betere verantwoording hebt richting klanten, jezelf en de Belastingdienst.

Hieronder vind je enkele van de populairste boekhoudprogramma's voor urenregistratie: