• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 4 min

Bedrijf aan huis als zzp’er? Dit moet je regelen

Steeds meer zzp’ers starten hun bedrijf vanuit huis. En dat is ook niet zo gek. Het starten van je eigen bedrijf brengt veel onzekerheden en risico’s met zich mee. Door dit (in eerste instantie) vanuit huis te doen, kun je al een aantal kosten en risico’s verminderen. Toch zitten er nog steeds risico’s aan verbonden. Om je goed voor te bereiden, hebben we een aantal zaken voor je op een rij gezet die je niet moet vergeten wanneer je begint als zzp’er vanuit huis.

Bestemmingsplan

Controleer eerst of jouw grond en/of woning het toestaat om een bedrijf te vestigen. Je kunt de regels op jouw adres controleren op omgevingswet.overheid.nl. De meeste woningen hebben de bestemming ‘wonen’. In dat geval is een bedrijf aan huis mogelijk, mits dit geen overlast veroorzaakt. Check bij je gemeente of hiervoor toestemming nodig is. Ook als je twijfelt of jouw bedrijf mogelijk is binnen het bestemmingsplan, kun je contact opnemen met je gemeente.

Hypotheek- of huurovereenkomst

Je hypotheek- of huurovereenkomst kan voorwaarden bevatten die van invloed zijn op het starten van je bedrijf in jouw huis. Het kan zijn dat het niet toegestaan is of dat je toestemming moet vragen. Lees daarom je overeenkomst goed door en/of bespreek je plannen met je hypotheekverstrekker of verhuurder. Ook in de statuten van de VvE kunnen voorwaarden staan. Wil je vanuit je huurwoning een bedrijf starten? Houd er dan ook rekening mee dat dit gevolgen kan hebben voor je huurtoeslag.

Vergunningen

Heb je toestemming gekregen van de gemeente om je bedrijf vanuit huis te starten? Controleer dan of je ook nog vergunningen moet aanvragen. Dit kan bij Het Omgevingsloket. Doe dit in ieder geval als:

  • je bedrijf het milieu belast
  • je je woning wilt verbouwen
  • je een naam- of reclamebord aan de gevel wilt bevestigen
Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

En dan is het tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel! Het kan in sommige gevallen lastig zijn om te bepalen wanneer je officieel begint met je bedrijf, maar wacht vooral niet te lang met inschrijven bij de KvK. Het kan zijn dat je in de voorbereidende fase ook al een KvK-nummer nodig hebt, bijvoorbeeld bij het regelen van je zakelijke rekening of het aanvragen van je verzekeringen.

Tip: met een bedrijf aan huis is je adres zichtbaar in het handelsregister. Om verschillende redenen kan het zijn dat je dit niet wilt. Dan kun je ervoor kiezen om een alternatief adres op te geven om je woonadres af te schermen.

Belastingaangifte

Als je werkruimte een zelfstandige werkruimte is voor de Belastingdienst, dan kun je in aanmerking komen voor kostenaftrek. Enkele factoren die je woonruimte zelfstandig maken zijn:

  • De werkruimte heeft een eigen ingang of opgang.
  • De werkruimte heeft sanitaire voorzieningen.
  • Je zou de werkruimte kunnen verhuren aan derde.

Als de woning jouw eigendom is, kan dit gevolgen hebben voor de belastingen die je moet afdragen. Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Neem dan contact op met de Belastingdienst om hierop voorbereid te zijn.

Je kunt ook de btw van goederen en diensten aftrekken bij de omzetbelasting. Zorg er wel voor dat je deze middelen alleen zakelijk gebruikt. 

Verzekeringen

Ook als je vanuit huis je bedrijf start, moet je je verzekeringen goed regelen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsaansprakelijkheid en rechtsbijstand. Maar vergeet ook niet je inventaris en goederen, bedrijfselektronica en (bestel)auto. Je privéverzekeringen dekken namelijk niet je zakelijke goederen. Twijfel je over de verzekeringen die je nodig hebt? Bespreek het dan met een verzekeringsadviseur. Zo voorkom je onverwachte kosten later.

Tip! Doe de scan: Heb ik een aansprakelijkheidsverzekering als zzp'er nodig?

Meest gekozen verzekeringen voor starters

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.

Onze partners

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.