Wat hou ik netto over als zzp'er?
Wil je snel weten wat je netto over zal houden als zzp'er? Bereken je besteedbaar inkomen via onze netto inkomen calculator!
In loondienst krijg je maandelijks een netto salaris uitbetaalt, waarbij de loonbelasting en premies volksverzekeringen automatisch door je werkgever worden ingehouden. Als zzp’er realiseer je echter omzet en winst. Over de belastbare jaarwinst moet je achteraf nog inkomstenbelasting en sociale premies betalen. Ben je benieuwd naar de hoogte van jouw netto inkomen als je het zelfstandig ondernemerschap en een loondienstverband combineert? Lees verder hoe je jouw inkomen berekent.
Bij loondienst geldt dat jouw werkgever alle voorheffingen voor de inkomstenbelasting al van je bruto salaris afhaalt. Dit is de loonheffing. Over je belastbare winst als zzp’er moet je echter achteraf nog inkomstenbelasting betalen. Het is daarom van groot belang om alvast een deel van je inkomsten als zzp’er te reserveren voor de inkomstenbelasting. Daarnaast zet je natuurlijk ook direct de ontvangen btw over jouw omzet opzij voor de btw-aangifte.
Als je zzp’er bent en dit combineert met loondienst, dan wordt bij de aangifte inkomstenbelasting jouw loon en belastbare winst uit ondernemen bij elkaar opgeteld. Dit noemt men inkomen uit werk en wordt belast in Box 1. Houd dus goed in de gaten wat je in totaal aan inkomen binnenkrijgt. Tot een belastbaar inkomen van € 75.518 betaal je in 2024 36,97% belasting. Over een inkomen vanaf € 75.518 betaal je het hogere tarief van 49,50%.
Jij wilt natuurlijk graag weten wat je netto overhoudt als zzp’er! Om hier snel antwoord op te krijgen, kun je gebruikmaken van onze netto inkomen calculator. Met deze handige online rekentool bereken je snel hoe hoog jouw netto inkomen is als zzp’er. Vul gegevens in over je declarabele uren, uurtarief, omzet en kosten. Hieruit rolt vervolgens een indicatief bedrag, dat je als zzp’er maandelijks netto kan besteden.
De calculator werkt hierbij op basis van het belastingstelsel van 2024. Er wordt bij de berekening rekening gehouden met onder andere de aftrekposten waar jij als ondernemer mogelijk recht op hebt. Denk hierbij aan de aftrekbare zakelijke kosten en MKB-vrijstelling.
Wil je snel weten wat je netto over zal houden als zzp'er? Bereken je besteedbaar inkomen via onze netto inkomen calculator!
Wil je als ondernemer ook gebruikmaken van de startersaftrek en zelfstandigenaftrek, dan moet je voldoen aan het urencriterium. Dit houdt in dat je minimaal 1225 uur aan je onderneming moet besteden. Na vijf jaar ondernemen heb je geen recht meer op startersaftrek (driemaal toe te passen in de eerste vijf jaar). Wil je wel recht houden op de zelfstandigenaftrek, dan moet je blijven voldoen aan het urencriterium en aanvullend daarop ook meer uren aan je onderneming besteden dan dat je in loondienst werkt.
Als zzp’er weet je vooraf eigenlijk nooit exact wat je maandelijks netto verdient. Per maand is dit bedrag afhankelijk van jouw winst en zoals aangegeven ga je pas achteraf inkomstenbelasting betalen. Met onze netto inkomen calculator bereken je onder andere op basis van jouw jaaromzet welke bedrag je netto overhoudt. Dit bedrag tel je op bij je maandelijkse salaris uit je loondienst.
Maar let op! De uitkomst van de berekening van jouw netto inkomen als zzp’er is altijd een benadering van het werkelijke bedrag. Je werkt met prognoses en de hoogte van het totaal te betalen bedrag aan inkomstenbelasting is in de meeste gevallen ook nog afhankelijk van vele andere factoren. Waaronder bijvoorbeeld de rente van een privé hypotheek, je vermogen en andere inkomsten, waaronder ook jouw loon uit loondienst. Dit loon, doorgaans vooraf al ingevuld op de aangifte, verhoogt namelijk jouw inkomen uit werk en wonen en heeft zoals aangegeven invloed op de te betalen inkomstenbelasting.
De netto inkomen calculator geeft dus een goede indicatie van het inkomen dat je met je zzp-werkzaamheden verdient. Dat noemen we de ondernemersbeloning! Bedenk echter wel dat je hier zowel privé als zakelijk nog veel van moet betalen. Naast levensonderhoud bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering, vakantiegeld en een buffer voor mindere maanden.
Reserveer ook geld om te kunnen (her)investeren in je onderneming. Om de hoogte hiervan te bepalen, kijk je onder andere naar de jaarlijkse afschrijvingen die je doet op al gedane investeringen.
Wil je een goed beeld krijgen van je inkomsten en uitgaven? En kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Vergelijk de beste boekhoudpakketten voor zzp’ers en maak een keuze om je boekhouding helemaal op orde te krijgen. Je vindt onder de netto inkomen calculator ook een aantal boekhoudpakketten die je kunt overwegen.
Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.
Het registreren is niet gelukt. Waarschijnlijk ben je al geregistreerd met dit e-mailadres.