Een veilige manier van starten, is starten vanuit een vast dienstverband. Deeltijd-zzp heet dat ook wel, of hybride ondernemerschap. Groot voordeel is dat je de zekerheid hebt van een vast inkomen, zodat je niet geheel afhankelijk bent van je eerste omzet. Maar er zijn wel een paar zaken waarmee je rekening moet houden bij het starten van je bedrijf naast een dienstbetrekking.
Zorg dat je werkgever op de hoogte is
In de eerste plaats is het van belang dat jouw werkgever weet van je plannen en geen bezwaar heeft tegen jouw ondernemingszin. Ga er vanuit dat hij toestemming moet geven.
In je arbeidsovereenkomst, CAO of personeelsreglement kun je terugvinden of je naast jouw baan een eigen bedrijf mag starten en zo ja: onder welke voorwaarden. Openheid en eerlijkheid naar jouw werkgever toe werkt meestal het beste.
De kans dat jouw werkgever akkoord gaat met je plannen, is aanzienlijk groter als jouw bedrijf niet botst met zijn belangen. Ga je precies dezelfde producten of diensten aanbieden als je werkgever, dan zal je werkgever niet zo enthousiast zijn.
In veel gevallen moet je je ook houden aan een concurrentiebeding of een relatiebeding. Daarin is vastgelegd wat je wel en niet mag doen. Bekijk dus je arbeidscontract op een eventueel concurrentie- of relatiebeding.
Gratis ZZP Competentiescan
Weet je zeker of je zzp'er wilt worden? Ben je nog niet overtuigd van jouw kwaliteiten als potentiële zzp'er? Doe dan hier de gratis ZZP Competentiescan. Vind uit wat voor type ondernemer jij bent en waar je kwaliteiten liggen.
Payrolling, een goede oplossing voor parttime ondernemers
Een bedrijf starten naast je baan mag ideaal lijken, in de praktijk blijkt het vaak een lastige combinatie. Als ondernemer wil je graag 24 uur per dag inzetten in het opzetten van je bedrijf, maar jouw werkgever verwacht ook 100% inzet. Het vergt vaak veel regelwerk om alles te combineren en in goede banen te leiden.
Werknemers die willen starten met parttime ondernemen doen er goed aan te starten met freelance payrolling. Payrolling kun je zien als een driehoeksverhouding tussen freelancer, opdrachtgever en een payroll-organisatie zoals Tentoo. Via payrolling werk je net zoals een echte zzp’er. Je neemt dus opdrachten aan van bedrijven en voert deze uit. Je wordt dus op basis van een opdracht ingehuurd, en niet op basis van een arbeidscontract.
Het verschil is dat het payrolbedrijf je facturatie overneemt. Je bent ook verzekerd. Door te payrollen bouw je rechten op voor de Werkloosheidswet, de Ziektewet en de Wet werk en inkomen naar arbeidsver- mogen (WIA). Zelfs pensioenopbouw is mogelijk.
Lees ook: Wat is payrolling en wat kan ik er mee als zzp'er.
Geen risico op schijnzelfstandigheid
Diegenen die overwegen om naast een vaste baan te starten als zelfstandige, doen er goed aan te starten met payrolling. Je hoeft je niet in te schrijven bij de KvK. Nadat je een eerste opdracht hebt gevonden, volstaat een inschrijving bij Tentoo.
Bovendien loop je niet het risico van schijnzelfstandigheid, iets waar de Belastingdienst tegenwoordig scherp op let. Het payrollbedrijf draagt namelijk loonheffingen en sociale premies af. Van naheffingen kan dus geen sprake zijn. Dat maakt payrolling ideaal om mee te starten. Bijkomend voordeel: je opdrachtgevers lopen ook geen risico op naheffingen. Dat maakt jou aantrekkelijker om in te huren.
Concrete plannen om naast je baan te starten als zzp'er?
Volg dan ons ZZP stappenplan en vraag een adviesgesprek aan bij een boekhouder in jouw regio. Laat je daarbij goed informeren, bijvoorbeeld over het urencriterium van 1.225 uur.
Meer weten over freelance payrolling naast je vaste baan?
Neem dan contact op met Tentoo. Of download hieronder de gratis whitepaper 'Parttime ondernemen naast je vaste baan'.