• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 5 min

Een financieel plan maken als zzp’er? Zo doe je dat!

Je hebt een geweldig idee voor je eigen bedrijf en wilt graag aan de slag! Voordat je van start gaat, is het echter belangrijk om goed voorbereid te zijn. Een goede voorbereiding begint met het maken van je ondernemingsplan. Een belangrijk onderdeel daarvan is het opstellen van een financieel plan. Hoewel dit niet altijd verplicht is, is het sterk aan te raden om goed inzicht te krijgen in je financiële situatie en de haalbaarheid van je plannen. In dit artikel leggen we uit hoe je als zzp'er een financieel plan opstelt.

Wat is een financieel plan?

Een financieel plan is een overzicht waarin je jouw bedrijfsplannen vertaalt naar cijfers. Het omvat een begroting van alle kosten die je gaat maken en een schatting van de inkomsten die je verwacht te genereren met de verkoop van je producten of diensten. Ook geef je aan hoe je de benodigde middelen gaat financieren; bijvoorbeeld via eigen inbreng of door een lening van de bank. Een goed financieel plan geeft je inzicht in je financiële mogelijkheden en helpt je realistisch te plannen voor de toekomst.

Waarom het verstandig is om een financieel plan te maken

Meten is weten! Door je inkomsten en uitgaven duidelijk op een rij te zetten, krijg je een beter beeld van de slagingskansen van je onderneming. Je kunt precies zien hoeveel financiële middelen je beschikbaar hebt en hoeveel je nodig hebt om goed te starten of door te groeien.

Er zijn verschillende momenten waarop het maken van een financieel plan handig is:

  • Bij de start van je bedrijf, zodat je weet wat je nodig hebt om op de juiste manier van start te gaan.
  • Wanneer je na een paar jaar je bedrijfsrichting wilt veranderen of een groeifase in wilt zetten. Een nieuw financieel plan helpt je inzicht te krijgen in de mogelijkheden en de benodigde middelen.
  • Bij het aantrekken van investeerders. Investeerders nemen risico’s en willen weten waar hun geld in wordt geïnvesteerd. Met een goed financieel plan vergroot je de kans om investeerders aan te trekken en financiering te verkrijgen.

Maar hoe maak je een financieel plan?

Een financieel plan bestaat altijd uit:

  • Verwachte inkomsten en uitgaven: Dit is de basis van je plan en geeft een schatting van alle kosten (zoals inkoop, marketing, huur) en je verwachte omzet.
  • Verwachte winst op korte en lange termijn: Een prognose van je winst voor de komende maanden en jaren, gebaseerd op je omzetverwachtingen en kosten.
  • Eigen vermogen: Het kapitaal dat je zelf in je bedrijf investeert.
  • Externe financiering: Als je extra middelen nodig hebt, geef je aan hoeveel je nodig hebt en hoe je dit gaat verkrijgen (bijvoorbeeld via een lening of investeerders).
  • De voorwaarden van de externe financiering: Wat zijn de voorwaarden van de lening of investering, zoals rente, aflossingsvoorwaarden en looptijd?
  • Liquiditeitsbegroting: Een overzicht van je kasstromen; hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat, en wanneer. Dit is belangrijk om te zien of je altijd voldoende liquiditeit hebt om rekeningen te betalen.

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Ja, ik wil dit boek bestellen!
Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Heb je een financieel plan nodig voor investeerders?

Als je een financiering wilt aanvragen, verwachten investeerders of banken vaak dat je een goed onderbouwd financieel plan hebt. Zorg ervoor dat je in dat geval de volgende vragen beantwoordt:

  1. Waar is de financiering voor bedoeld?
  2. Hoeveel geld heb je nodig?
  3. Wanneer verwacht je het geleende geld terug te kunnen betalen?
  4. Onder welke voorwaarden wil je het geld lenen?

Stappenplan voor het maken van een financieel plan

Volg deze stappen om jouw financieel plan op te stellen:

  1. Gebruik een passend sjabloon: Er zijn veel gratis sjablonen beschikbaar (bijvoorbeeld in Excel) die je kunnen helpen om een solide structuur aan te houden.
  2. Zoek naar voorbeelden van andere ondernemers: Kijk of er binnen jouw branche voorbeeldplannen beschikbaar zijn, zodat je een idee krijgt van wat er verwacht wordt.
  3. Werk eerst globaal: Begin met een ruwe schets van je kosten en inkomsten voordat je je focust op de details.
  4. Focus vervolgens op de details: Werk elk onderdeel van je plan concreet en nauwkeurig uit.
  5. Vraag feedback: Laat je financieel plan nakijken door andere ondernemers of een adviseur om er zeker van te zijn dat het volledig en realistisch is.

Hoe vergroot ik als starter de kans op financiering?

Het kan lastig zijn om als startende zzp’er een financiering te krijgen, vooral als je nog geen vaste inkomsten hebt. Om investeerders of banken meer vertrouwen te geven in de haalbaarheid van je plannen, wordt vaak een goed financieel plan gevraagd. Daarnaast heb je de volgende documenten nodig om een financiering aan te vragen:

  • Ondernemingsplan (voor starters)
  • Jaarcijfers (zoals balans en winst- en verliesrekening) als je al een tijdje actief bent
  • Liquiditeitsprognose voor het komende jaar
  • Offertes van grote investeringen die je wilt doen (bijvoorbeeld voor apparatuur of voorraad)

Na het indienen van je aanvraag ontvang je een offerte van de bank voor de lening. Om er zeker van te zijn dat alles klopt, kan de bank je inschrijving bij de Kamer van Koophandel en het Bureau Krediet Registratie raadplegen. Als alles in orde is, wordt de lening toegekend.

Ga goed van start

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent voordat je van start gaat met je onderneming. Vergeet daarbij niet om ook je verzekeringen op orde te maken. Bij ABN AMRO Verzekeringen hebben ze een handig pakket speciaal voor starters. Bereken je premie of vraag meer informatie aan.

Verzekeringen voor starters

Blogs

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.