Fiscale hulp?
Heb je vragen als:
- Welke kosten zijn aftrekbaar?
- Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Als zelfstandig ondernemer heb je te maken met verschillende fiscale heffingen. Naast de inkomstenbelasting betaal je (vaak) ook omzetbelasting zzp, ook bekend als btw-aangifte. Wat houdt de omzetbelasting zzp in en met welke btw-tarieven moet je rekening houden als zzp'er?
Via de btw-aangifte betaal je als zzp’er belasting over je omzet. Dit wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Btw staat voor ‘belasting toegevoegde waarde’. De btw is een indirecte belasting die wordt geheven op de verkoop van een product of dienst.
De btw die jij als zzp'er ontvangt van je klanten moet je afdragen aan de Belastingdienst. De btw van de zakelijke kosten die je maakt, mag je hiervan aftrekken. De omzetbelasting betaal je per kwartaal, of in uitzonderingsgevallen per maand of jaar.
Omzetbelasting (de btw-aangifte) staat verder helemaal los van de inkomstenbelasting. Ook als de ficus vindt dat jij voor de inkomstenbelasting geen ondernemer bent, ben je verplicht om omzetbelasting (btw) af te dragen over omzet die jij maakt.
Na inschrijving van je onderneming bij de Kamer van Koophandel, krijg je een brief van de Belastingdienst met daarin jouw btw-nummer. Ook staat hierin het tijdvak waarin je de aangifte moet doen: per maand of per kwartaal. In de meeste gevallen is dat per kwartaal.
De btw die je moet betalen aan de Belastingdienst heb je altijd eerst aan je klanten gefactureerd. Jij bent ervoor verantwoordelijk dat dit geld uiteindelijk weer bij de Belastingdienst terechtkomt, ook als je klant zijn factuur nog niet heeft betaald. Van de verschuldigde btw mag je in principe de btw aftrekken die aan jou in rekening is gebracht.
In Nederland kennen we verschillende btw-tarieven, 21%, 9% of 0%. Het algemene btw-tarief is 21% en dit geldt voor alle producten of diensten die niet zijn vrijgesteld of die niet onder het 9%- of 0%-tarief vallen. In de meeste gevallen zul jij dus 21% btw in rekening brengen bij jouw klant, tenzij voor het product of dienst een afwijkend tarief van toepassing is.
Het 9% tarief is het verlaagde btw-tarief. Dit geldt onder meer voor etenswaren en sommige diensten, zoals kappers, reparatiediensten, personenvervoer en werkzaamheden aan woningen.
Heb je vragen als:
Tot slot kennen wij in Nederland ook een btw-tarief van 0%. Je berekent dan geen btw, maar de btw die je zelf betaalt over je uitgaven kun je wel aftrekken als voorbelasting. Dit tarief geldt meestal alleen voor de uitvoer van goederen naar een land buiten de Europese Unie. In sommige gevallen geldt dit ook voor goederen en diensten die binnen de Europese Unie aan elkaar geleverd worden.
Een aantal goederen en diensten is helemaal vrijgesteld van btw. Je berekent dan geen btw en hoeft ook geen omzetbelasting aan te geven. Dit geldt bijvoorbeeld voor zelfstandigen die werkzaam zijn in o.a. de journalistiek, zorg, onderwijs en sociaal-culturele instellingen. Lees hier het volledig overzicht van branches die zijn vrijgesteld van omzetbelasting zzp.
LET OP: Er is een verschil in vrijstelling en het nul-tarief. Bij vrijstelling hoef je geen omzetbelasting aan te geven, voor goederen of diensten met het nul-tarief moet dat wel!
Je betaalt de btw meestal per kwartaal. Je hebt dan een maand de tijd om aangifte btw te doen en het bedrag over te maken. De fiscus stuurt je geen aanslag, zoals bij inkomstenbelasting. Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor tijdige betaling van de btw. Voor het 1e kwartaal moet de btw dus uiterlijk 30 april op de rekening van de Belastingdienst staan.
Heb je veel omzet, dan kan het zijn dat je de btw per maand afdraagt. Bij weinig omzet kun je de btw per jaar betalen.
Heb je een beperkte omzet? Dan hoef je door de kleineondernemersregeling misschien geen omzetbelasting te betalen.
De aangifte omzetbelasting hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het is wel een klusje dat je moet bijhouden. Naast dat je tijdig aangifte moet doen om te voorkomen dat je een boete krijgt opgelegd, moet je de btw ook verwerken in je boekhouding. Boekhoudpakketten zetten de btw-aangifte voor je klaar en verwerken de betaling direct in de boekhouding. Hieronder een selectie van pakketten die je hiervoor kunt gebruiken.
TIP: Wil je meer weten over de omzetbelasting zzp? Onder dit artikel vind je enkele gratis downloads waarin het allemaal helder wordt uitgelegd.
Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.
Het registreren is niet gelukt. Waarschijnlijk ben je al geregistreerd met dit e-mailadres.