Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er
De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!
Elektrisch rijden betekent schoon rijden, maar ook dat je regelmatig je auto moet opladen. Dit kan tegenwoordig op veel publieke plekken, maar een eigen laadpaal maakt je leven veel gemakkelijker. Zo heb je gegarandeerd een plekje om te laden wanneer het jou uitkomt en hoef je jouw auto niet steeds te verplaatsen.
Thuis laden is voor jou als zzp'er niet alleen de meest praktische, maar ook verreweg de goedkoopste optie. Bij openbare laadpunten wordt het gebruik en onderhoud van de paal namelijk in de prijs per kilowattuur (kWh) meegenomen. Deze wordt daardoor aanzienlijk hoger.
Snellaadpalen zijn het duurst om aan te leggen en te gebruiken; daarom is dit de duurste manier van laden. Wil je als zzp’er zo goedkoop mogelijk elektrisch rijden en laden? Check dan het onderstaande overzicht en ontdek wat de voordelen zijn van het hebben van een laadpaal thuis.
Als je tankt met een benzine- of dieselauto is het redelijk eenvoudig om te zien wat je moet betalen: je ziet op de pomp het bedrag per liter dat je betaalt. Na het tanken weet je hoeveel je moet afrekenen bij de kassa.
Dat ligt bij laden iets ingewikkelder. Op de (semi-)publiekelijke laadpaal staat weliswaar een tarief per kWh of per minuut en een eventueel starttarief, maar de kosten worden na het laden nergens op de laadpaal getoond.
TIP: Met de MoveMove tankpas heb je de kosten van brandstof en elektrisch rijden (plus die van ov- en fietshuur) overzichtelijk bij elkaar. Handig als je de btw op je reiskosten wilt opvoeren voor de btw-teruggave. Als lid van Het Ondernemerscollectief gebruik je deze supermakkelijke tankpas de eerste 9 maanden gratis!
De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!
Wie publiek wil laden, moet zijn weg vinden in een ingewikkeld landschap, waarin elke laadpaal-provider en/of - beheerder (parkeerfaciliteit of winkel) gebruikmaakt van verschillende laadprijzen.
TIP raadpleeg altijd de website van jouw gekozen locatie/instantie voor een duidelijk overzicht van alle laadtarieven. De kosten per kilometer liggen bij publieke palen vaak tussen de 7 en 10 eurocent. De prijs per kilowattuur ligt op dit moment op ongeveer 23 eurocent.
Zoals gezegd, is thuis opladen veel voordeliger dan laden bij publieke tankstations. Waarom? Je slaat een stap over en betaalt de kilowattuurprijs direct aan je eigen energieleverancier. Wat dit voor jou betekent: je betaalt geen startkosten en het tarief per kWh is slechts 22,5 eurocent. Er komen ook geen kosten per laadsessie bij. Zo kun je na verloop van tijd je eigen paal terugverdienen.
Heb je zonnepanelen? Gebruik dan je eigen (schone) stroom om je auto te laden: een duurzaam en vaak ook lucratief alternatief. Als je zakelijk rijdt, moet je de laadkosten meestal ook verrekenen met je werkgever.
Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.
Het registreren is niet gelukt. Waarschijnlijk ben je al geregistreerd met dit e-mailadres.
Ben je op zoek naar een boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier boekhoudpakketten en start vanaf gratis.